Clash of Clans

С Википедије, слободне енциклопедије
Clash of Clans
Clash Of Clans.png
Clash of Clans
Девелопер(и)Supercell OY
ПлатформеiOS и Андроид
ИзлазакЗа iOS

2. августа 2012.[1]

За Андроид

7. октобра 2013.[2]
Жанр(ови)[мртва веза] стратегија
Верзија9.105.9
Веб-сајтhttps://supercell.helpshift.com/a/clash-of-clans/

Clash of Clans (познат и као COC), мобилна је онлајн MMO (енгл. massive multiplayer online; масивна онлајн вишеиграчка) игра коју је направила и објавила финска компанија Суперсел. Игра је објављена за iOS 2. августа 2012, а за Андроид више од годину дана касније, 7. октобра 2013. Циљ игре је изградити сопстевено сеоце од ресурса (еликсир, злато, гемови и касније тамни еликсир) које може добити на два начина. Први је нападом на друга села, а други је сакупљањем ресурса помоћу колектора и рудника по целом селу. Clash of Clans је, све у свему, игра у којој играчи могу направити своје заједнице (у oблику кланова), тренирати трупе, градити село и унапређивати своје грађевине и одбране, и покушавати да добију више и више трофеја, тако што ће успешно нападати друге играче и успешно одбрањивати туђе нападе. На исти начин се освајају и ресурси.

Права база[уреди | уреди извор]

Максимално унапређена база (верзија:9.24.7)

Армија (трупе)[уреди | уреди извор]

У правој бази постоје две врсте трупа.

Обичне трупе[уреди | уреди извор]

Тренирају се у обичним баракама. Откључавају се на почетку игре.

Назив (српски) Назив (енглески) Опис Откључан на ... нивоу бараке
Варвар Barbarian обична трупа 1
Стрелац (Стрељашица) Archer гађа из даљине 2
Џин Giant велики живот 3
Гоблин Goblin скида 2х више штете на ресурсима 4
Разбијач зидова Wall Breaker скида 40х више штете на зидовима, прво разбија зидове па остале. Упозорење: Ова трупа може да се убије у нападу на зидове 5
Балон Balloon летећа трупа која кад умре експлодира 6
Чаробњак Wizard гађа из даљине, и прави доста штете,али је свакако је бољи на кули 7
Исцелитељка Healer летећа трупа која лечи земаљске 8
Змај Dragon летећа трупа са великим животом и великим нападом 9
П.Е.К.К.А P.E.K.K.A земљана трупа са великим животом и великим нападом 10
Рудар Miner док долази до неке зграде, иде испод земље и тако избегава зидове и замке 12
Беба Змај Baby Dragon када је удаљен од других летећих трупа, скида више штете и бржи је. 11
Електрични змај Electro dragon летећа трупа са великим животом која испушта струју која ланчано уништава зграде суседне мети 12
Јети Yeti копнена трупа са великим животом која испушта мале јетимите кад прима штету 13

Тамне трупе[уреди | уреди извор]

Откључавају се у градској кући на седмом нивоу.

Име (на српском) Име (на енглеском) Опис
Помагач Minion летећа трупа
Јахач свиње Hog Rider прескаче зидове
Волкирија Valkyrie кад се окрене, скида штету свугде око себе
Голем Golem кад умре, претвори се у два мања големајта
Вештица Witch ствара скелетоне
Скелетон Skeleton помаже вештици
Ловачки пас од лаве Lava Hound кад умре, претвори се у седам лава беба
Лава беба Lava Pup за разлику од лава пса он гађа било шта
Куглаш Bowler Његов камен удара две грађевине уместо једне
Ледени голем Ice golem сличан обичном голему уз то да кад умре замрзава одбрану
ловац на главе Headhunter напада првенствено хероје

Грађевина[уреди | уреди извор]

Постоје три врсте грађевина.

Ресурси[уреди | уреди извор]

Прва врста грађевина јесу оне које имају везе са ресурсима. Ресурси су како је и споменуто горе еликсир, голд, гемови и тек касније дарк еликсир. Сваки од ових ресурса има своје руднике(голд и гемови,касније),односно бушилице(тамни еликсир) или сакупљаче (еликсир). Помоћу њих се добија сваки од ових ресурса. Када се ове грађевине унапреде,ресурси се добијају много брже. Сваки од ових ресурса (не рачунајући гемове) има и своје складиште. Када се складишта унапреде онда је могуће складиштити више ресурса.

Армија[уреди | уреди извор]

У ову врсту грађевина спадају све грађевине које имају везе са вашом армијом за напад. Овде спадају бараке, тамне бараке, фабрика чини, тамна фабрика чини,лабораторија, кампови за армију и хероји. За све трупе и чини су потребни ресурси и време да се направе. Бараке служе за прављење обичних (од обичног еликсира) трупи, попут варвара (barbarians), и стрељашица (archers). Тамне бараке служе за прављење тамних трупа (од тамног еликсира) попут ,,помагача (minions) и јахача свиње(hog riders). Фабрика чини служи за прављење обичних (од обичног еликсира) чини (spells) , попут чини муње (lightning spell) и чини лечења (heal spell). Тамна фабрика чини служи за прављење (од тамног еликсира) тамних чини (dark spells) попут отрова (poison) и чини за скакање (Jump spell). Лабораторија служи за унапређивање свих трупи и спелова. Трупе су у камповима за армију пре напада. Свака трупа има број ,,места које заузима. Сваки камп за армију има одређен број места која могу бити заузета од стране трупа. Ако је камп заузет нпр. 99/100 места трупа која заузима више места од једне јединице Онда ће она чекати у баракама све док не нападнете,донирате,или ,,избришете трупу из кампа Постоји три хероја: Краљ варварина (Barbarian King) , Краљица стрељашица (archer Queen) и Велики управник (Grand Warden). Сваки од њих има специјалне способности, које се добију на пет нивоу сваког од њих. Краљ варварина има челичну песницу (Iron Fist), која служи за призивање варварина који имају чини беса на себи (исти су ниво као и они које није створио краљ варварина). Краљица стрељашица имa краљевски плашт (Royal Cloak) који призива стрељашице са чинима беса (такође исти ниво као и обичне). Велики управник има вечно поглавље (eternal tome) које прави околне трупе и хероје неуништивима за кратко време.

Одбране[уреди | уреди извор]

Последња врста грађевина су одбране. За сваку одбрану важи правило да не ради док се унапређују. Оне се деле на две врсте.Прве су одбрамбене грађевине које нису скривене (Mortars,Cannons,Air defenses...) ,а друге су замке (Spring traps, bombs,air bombs...). Табела свих одбрана следи:

Име Одбране Домет Брзина напада Опис
Топ 9 плочица 0.8 секунди Пуцају само земаљске трупе,једни су од три одбране које имају специјалну моћ (gear up)
Стрељашка кула 10 плочица 0.5 секунди Могу нападати једну мету која може да се налази и у ваздуху и на земљи
Мортар 4-11 плочица 5 секунди Могу самлети гомилу непријатеља само једним ђулетом.Само им не допустите да дођу преблизу.
Ваздушна одбрана 10 плочица 1 секунда Против-ваздушним ракетама нападају ваздушне трупе.
Чаробњачка кула 7 плочица 1.3 секунде Једина одбрана која једним ударцем може да оштети и ваздушне и земаљске трупе
Вездушни чистач 1-15 плочица 5 секунди Ова одбрана када у њен домет дође ваздушна трупа, она пушта ваздух и одувава их неколико плочица даље.Можете их користити да приближите трупу ваздушној одбрани
Скривена тесла 7 плочица 0.6 секунди Ако се било која трупаприближи 6 плочица тесла ће изаћи и почети да пуца.Могуће је преварити друге играче да на неком месту нема ничега (као рупа до важнијих грађевина) тако што у празан 3 са 3 квадрат ставите теслу.
Бомбашка кула 6 плочица 1.1 секунда Бомбаш са врха куле баца бомбе на друге трупе. Најбољи против трупа које немају домет за напад.(варвари, гоблини...)
Самострел (Екс-Боу) у моду за даљи напад: 14 плочица. У моду и за ваздушне и за земаљске трупе : 11 плочица 0.128 секунди Самострел је веома добар због његове велике брзине напада. Брзо уништава мање трупе које се добијају на почетку.
Паклена кула 9 плочица 0.128 секунди Ова кула упркос својој великој брзини која је наведена у пољу пре,је лошија против мањих трупа, зато веће трупе уништава као од шале. Има два мода. Један за пет мети други за једну. Испаљује смртоносне зраке којима се јачина повећава и повећава.
Орлова артиљерија 7-50 плочица (скоро читаво село) 10 секунди (сваких 10 секунди трипут испаљује) Ова одбрана се активира тек када нападач ослободи више од 180 места за трупе. Напада ка месту где има трупа које свеукупно имају највише живота (зову га hitpoint map или heat map), за разлику од осталих одбрана, орлова артиљерија напада ка другом месту сваки пут.
Распршивач 3-10 плочица 3.228 секунди Распршивач диже врло тешке снопове лоше повезаних стена на онога ко је најближи. Снопови се при удару распадају и наносе додатну штету трупама иза.
Ратни зидар 6 плочица 0.4 секунде за напад и 0.8 секунди за поправљање има мали самострел на врху зграде којим напада трупе а такође зидар може да поправи њу или зграде у околини уколико су оштећене
Бомба 3 плочице одмах Ова замка је скривена све док јој се неко не приближи(1.5 плочице око ње)
Замка на опрузи 0.7 плочица око ње(за активацију) одмах Трупе које свеукупно заузимају мање од 15(на првом нивоу) или 17(последњи ниво) стану на ову замку одлете.
Ваздушна бомба 3 плочице кад долети до трупе Активира се кад је ваздушна трупа 5 плочица од ње минимум. Може летети преко целог села док не експлодира,зато што увек јури трупу која је активирала бомбу.
Џиновска бомба 2 плочице одмах Када тражите џиновски бум, узмите џиновски бомбу.
Скривена ваздушна мина (seeking air mine) 4 плочице кад дође до трупе Активира се кад је ваздушна трупа 5 плочица од ње минимум. Може летети преко целог села док не експлодира,зато што увек јури трупу која је активирала бомбу.
Скелетонска замка 5 плочица одмах Скелетони излазе из ове замке да би омели скоро све трупе које им се нађу на путу. Они који изађу из ваздушне скелетонске замке носе балоне.
Торнадо замка 3 плочице након активације дува 5-7 секунди зависно од нивоа Испушта торнадо кад се активира и увлачи све трупе у домету

.

Градска кућа[уреди | уреди извор]

Градска кућа (Town Hall) се може сврстати и у врсту за ресурсе, али, пошто није само за ресурсе биће посебно одвојена. Градска кућа служи за складиштење ресурса. Она је и једна од пресудних ствари у одбрани/нападу. Ако је она уништена онда напад аутоматски добија звездицу и тад може и да буде завршен мануелно као успешан.

Кланови[уреди | уреди извор]

Када сте у клану онда је могуће да питате играче из вашег клана да вам донирају трупе (оне не смеју заузимати више места него могуће за ваш ниво кланског дворца), могуће је ући и играти за ваш клан у кланском рату који се одржава између два клана, а можете и да се дописујете са играчима из вашег клана.

Клански дворац[уреди | уреди извор]

Клански дворац (Clan Castle) се откључава на трећем нивоу градске куће и кошта 10000 голда. Када се он сагради могуће је ући у клан, или да те неко позове у свој клан.Трупе које су дониране ће изаћи и почети да нападају противничке трупе, ако било која трупа уђе у домет кланског дворца.

Клански ратови[уреди | уреди извор]

То су ратови између два клана. Само вођа (Leader) и сарадници вође (Co-Leader) могу да објаве рат против неког клана.Противнички клан је изабран насумично,али у пријатељском рату се може изабрати противнички клан. Постоји пар начина за рат. То су 10 на 10, 15 на 15, 20 на 20 и 25 на 25. Сваки од ових бројева у имену означава број играча који учествују у рату. Сваки рат , осим пријатељских, траје 48 сати,24 сата припреме и 24 сата кад је могућ напад. За првих 24 сата је могуће донирати трупе другима за одбрану у рату и могуће је видети колико је заузет клански дворац непријатељских играча (може се видети само број заузетих места, на основу чега се може теже одредити које су унутра трупе). Током друга 24 сата је могуће напасти било ког из противничког тима двапут (немогуће оба пута истог играча). У рату се побеђује, тако што ваш клан има више звездица од противничког (мора се узети у обзир да је ако оба клана имају исти број звездица нема напада који одређује). У игри постоји достигнуће ратни херој (war hero) који се осваја тако што се освоји одређени број звездица у рату.

Достигнућа[уреди | уреди извор]

Следи табела свих достигнућа које је могуће тренутно добити у Правој Бази

Име (на српском ) Име (на енглеском) Награде за прву звезду Награде за другу звезду Награде за трећу звезду За прву звезду је потребно За другу звезду је потребно За трећу звезду је потребно
Веће касе Bigger coffers 10 поена искуства, 2 гема 100 поена искуства,5 гемова 1,000 поена искуства,10 гемова Унапреди складиште злата на 2. ниво Унапреди складиште злата на 5. ниво Унапреди складиште злата на 10. ниво
Среди те гоблине Get those goblins 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Освоји 10 звезда на мапи кампање Освоји 50 звезда на мапи кампање Освоји 150 звезда на мапи кампање
Веће и боље Bigger & Better 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Унапреди Градку кућу на ниво 3 Унапреди Градку кућу на ниво 5 Унапреди Градку кућу на ниво 8
Лепо и чисто Nice & Tidy 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Склони 5 препреки Склони 50 препреки Склони 500 препреки
Ослободи звери Release the beasts 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Откључај стрељашицу у баракама Откључај разбиијача зидова у баракама Откључај змаја у баракама
Захват злата Gold Grab 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1000 поена искуства,20 гемова Укради 20,000 златника Укради 1,000,000 златника Укради 100,000,000 златника
Лудорија еликсира Elixir escapade 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1000 поена искуства,20 гемова Укради 20,000 еликсира Укради 1,000,000 еликсира Укради 100,000,000 еликсира
Слатка победо! Sweet victory! 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1000 поена искуства,450 гемова Освоји 75 трофеја у вишеиграчким борбама Освоји 750 трофеја у вишеиграчким борбама Освоји 1250 трофеја у вишеиграчким борбама
Грађевинар империје Empire Builder 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Сагради клански дворац Унапреди клански дворац на ниво 2 Унапреди клански дворац на ниво 4
Разбијач зидова Wall Buster 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Разбиј 10 зидова у вишеиграчким борбама Разбиј 100 зидова у вишеиграчким борбама Разбиј 2000 зидова у вишеиграчким борбама
Понижавач Humiliator 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,50 гемова Уништи 10 градских кућа у вишеиграчким борбама Уништи 100 градских кућа у вишеиграчким борбама Уништи 2,000 градских кућа у вишеиграчким борбама
Разбијач унија Union Buster 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,30 гемова Уништи 25 кућица за грађевинаре у вишеиграчким борбама Уништи 250 кућица за грађевинаре у вишеиграчким борбама Уништи 2,500 кућица за грађевинаре у вишеиграчким борбама
Освајач Conqueror 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Победи у 25 вишеиграчких борби Победи у 250 вишеиграчких борби Победи у 5000 вишеиграчких борби
Неуништиви Unbreakable 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,50 гемова 1,000 поена искуства,100 гемова Успешно одбрани 10 напада Успешно одбрани 250 напада Успешно одбрани 5000 напада
Пријатељ у муци Friend in Need 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,25 гемова 1,000 поена искуства,250 гемова Донирај око 1000 трупа Донирај око 50000 трупа Донирај око 250000 трупа
Молер мортара Mortar Mauler 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Уништи 25 мотара у вишеиграчким борбама Уништи 500 мотара у вишеиграчким борбама Уништи 5000 мотара у вишеиграчким борбама
Херојска крађа Heroic Heist 10 поена искуства, 5 гемова 100 поена искуства,10 гемова 1,000 поена искуства,20 гемова Укради 20000 тамног еликсира Укради 250000 тамног еликсира Укради 1000000 тамног еликсира
Звезда лиге League All-Star 100 поена искуства,250 гемова 500 поена искуства,1000 гемова 2,000 поена искуства,2,000 гемова Уђи у кристалну лигу Уђи у мајсторску лигу Постани шампион
Екстерминатор екс-боуова X-Bow Exterminator 10 поена искуства, 50 гемова 100 поена искуства,100 гемова 1,000 поена искуства,200 гемова Уништи 1 екс-боу у вишеиграчким борбама Уништи 250 екс-боуова у вишеиграчким борбама Уништи 2500 екс-боуова у вишеиграчким борбама
Ватрогасац Firefighter 50 поена искуства, 100 гемова 500 поена искуства,200 гемова 5,000 поена искуства,1000 гемова Уништи 10 паклених кула Уништи 250 паклених кула Уништи 5000 паклених кула
Ратни херој War Hero 50 поена искуства, 50 гемова 500 поена искуства,200 гемова 5,000 поена искуства,1000 гемова Освоји 10 звездица у кланском рату Освоји 150 звездица у кланском рату Освоји 1000 звездица у кланском рату
Благајник Treasurer 100 поена искуства, 25 гемова 500 поена искуства,100 гемова 5,000 поена искуства,500 гемова Покупи 800,000 златника из благајнице Покупи 15,000,000 златника из благајнице Покупи 100,000,000 златника из благајнице
Анти артиљерија Anti-Artillery 100 поена искуства, 150 гемова 800 поена искуства,300 гемова 5,000 поена искуства,1000 гемова Уништи 20 орлових артиљерија у вишеиграчкм биткама Уништи 200 орлових артиљерија у вишеиграчкм биткама Уништи 2000 орлових артиљерија у вишеиграчкм биткама
Делити значи пазити Sharing Is Caring 20 поена искуства, 20 гемова 200 поена искуства,100 гемова 2,000 поена искуства,500 гемова Донирај 100 тамних чини или 50 обичних Донирај 2,000 тамних чини или 1,000 обичних Донирај 10,000 тамних чини или 5,000 обичних
Одржи своје село безбедним Keep Your village Safe нема нема нема нема Повежи своје село на гугл плеј,гејм центар, QQ, или WeChat

[3]

Грађевинарева база (ноћна база)[уреди | уреди извор]

У ову базу је могуће путовати када се добије Градска кућа ниво 4. Овде је све скоро другачије него у правој бази.

Армија[уреди | уреди извор]

Овде се армија доста разликује него у правој бази. Свака трупа има своју специјалну способност када се унапреде на ниво 2 или више. Следи листа Специјалних способности:

Име (на српском) Име (на енглеском) Опис специјалне способности
Бесни варварин Raged barbarian Под чинима беса кад се постави за кратко време
Скривена Стрељашица Sneaky Archer Невидљива само за одбрану пар секунди
Боксерски џин Boxer Giant Прва два удара су 250% укупне снаге
Бета Помагач Beta Minion Прва два удара су мало даља него обично
Бомбаш Bomber Прва бомба је већа од осталих и даје више штете (200%)
Беба змај Baby Dragon Када није окружен другим ваздушним трупама даје додатну штету
Топ на колицима Cannon Cart Топ наставља да пуца након што су колица уништена са додатним животним поенима
Ноћна вештица Night Witch Претвара се у неколико слепих мишева након што умре (такође док је жива исто ствара слепе мишеве)
Балон за испуштање Drop Ship Када је срушен створи пар скелетона (такође док лети исто ствара скелетоне)
Супер П.Е.К.К.А Super P.E.K.K.A Када је уништен ствара масивну експлозију струје
Јахач свиње на параглајдеру Hog glider јахач свиње који лети на параглајдеру па слети на одбрану и напада

Унапређена одбрана на дневној бази[уреди | уреди извор]

Када на ноћној бази унапредите неку одбрану на велики ниво, и ако у дневној бази имате исту ту одбрану на великом нивоу, можете активирати неку способност. Следи листа способности :

 • Топ - претвара се у дупли топ, који пуца 4 пута одједном, али зато не може да гађа онолико далеко колико обичан топ, и спорије пуца него обичан топ.
 • Кула стрелаца - претвара се у малу кулу која стреља 2 пута брже од велике, ало зато не може да стреља онолико далеко колико велика кула може.
 • Мортар - претвара се у вишеструки мортар који испаљује 3 ђулета уместо једног, али зато се много спорије пуни.

Одбрана на ноћној бази[уреди | уреди извор]

Ове се одбране не разликују много од истих на дневној бази, разлике су углавном у имену или изгледу.

Следи листа одбрана :

 • Топ - пуца из ђулета на сваких 0.8 секунди
 • Велика кула стрелаца - стреља противникове трупе, може да добаци стрелу чак до друге стране базе, али само ако је велика.
 • Мала кула стрелаца - стреља противникове трупе много брже него велика кула, али зато не може да добааци стреле толико далеко.
 • Дупли топ - пуца противникове земљане трупе, испаљујући 4 ђулета одједном, али зато пуца 2 пута спорије од обичног топа.
 • Петарде - испаљују петарде на противникове летеће трупе на сваких 0.8 секунди.
 • Гњечилац - гњечи земљане трупе близу њега на сваке 3.5 секунде.
 • Зид - брани село од земљаних трупа
 • Стражарева кућица - из ње излазе варварин и стрелац, који бране село од надолазећих трупа.
 • Ваздушне бомбе - слично петардама, али пуцају спорије и скидају више живота противничкој трупи, и за разлику од ваздушних бомби друге базе, овде се виде.
 • Вишеструки мортар - испаљује 3 ђулета уместо једног, али је веома спор и гађа само земљане трупе.
 • Скривена тесла - она се налази у земљи, али када јој нека трупа приђе, она излази из земље и струјом наноси штету трупи.
 • Џиновски топ - баца велико ђуле
 • Пламенобацач - пали трупе пред собом
 • Џиновска тесла - испушта електрицитет и прави велику штету
 • Бацач лаве - испаљује ватрене лопте које кад падну на земљу запале простор у околини што додатно оштећује трупе

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Clash Of Clans”. SlideToPlay. SlideToPlay. Приступљено 5. 6. 2017. 
 2. ^ „SuperCell’s Clash of Clans finally hits the Google Play Store”. Android Authority. Android Authority. 2017-05-06.  }}
 3. ^ „Achievements in Clash Of Clans”. Fandom Wikia. Fandom Wikia. Приступљено 10. 6. 2017.