Coenagrion hastulatum

С Википедије, слободне енциклопедије

Coenagrion hastulatum
Gorska plava devica
Naučna klasifikacija edit
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Porodica: Coenagrionidae
Rod: Coenagrion
Vrsta:
C. hastulatum
Binomno ime
Coenagrion hastulatum
(Charpentier, 1825)

Coenagrion hastulatum (Charpentier, 1825) je vrsta iz familije Coenagrionidae. Srpski naziv ove vrste je Gorska plava devica.

Opis vrste[уреди | уреди извор]

Trbuh mužjaka je plave boje. Šesti i sedmi segment trbuha su skoro potpuno crni, a ostali imaju klinaste šare. Na drugom segmentu trbuha mužjaka je karakteristična šara u obliku strelice. Na telu ženki preovladava svetlozelena boja iako na leđnoj strani može biti dosta tamna. Krila su providna sa malom i tamnom pterostigmom. Česta je vrsta na severu Evrope, ali se u centralnoj i južnoj javljaju retke, reliktne populacije [1].

Stanište[уреди | уреди извор]

Razni tipovi jezera i bara, ali ograničeno na blago kisela i oligotrofna ili mezotrofna staništa u većini svog areala. Takođe staništa sa obalama obraslim kopnenom vegetacijom.

Životni ciklus[уреди | уреди извор]

Posle parenja mužjak i ženka u tandemu polažu jaja, često se mogu videti grupe sa više parova dok polažu jaja. Ženke ih polažu ubušivanjem u potopljenu ili plivajuću vegetaciju blizu obale. Kada se završi larveno razviće, izležu se odrasle jedinke i ostavljaju egzuviju na zeljastoj obalnoj vegetaciji.

Sezona letenja[уреди | уреди извор]

Sezona letenja traje od aprila do jula.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Đurđević, Aca; Nikolić, Marko; Popović, Miloš (2020). Vilinski konjici Srbije - priručnik. Srbija: Zavod za zaštitu prirode Srbije. ISBN 978-86-80877-71-6. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]