Džudit Batler

Из Википедије, слободне енциклопедије
Džudit Batler
JudithButler2013.jpg
Džudit Batler
Датум рођења 24. februar 1956.
Место рођења Klivlend
 SAD

Džudit Batler (енгл. Judith Butler), rođena 24. februara 1956. u Klivlendu, Ohajo, američka je post-strukturalistička filozofkinja koja je dala značajan doprinos feminističkoj teoriji, političkoj filozofiji, kvir teoriji i etici.

Ваtler je profesorka na odsecima za retoriku i uporednu književnost na Berkliju i upravnica grupe za retoriku.

U akademskim krugovima, Batler je najpoznatija po svojim knjigama "Nevolja sa rodom: feminizam i subverzija identiteta" i "Tela koja nešto znače: o diskurzivnim granicama 'pola'", u kojima osporava pojmove roda i razvija svoju teoriju o rodnom nastupanju. Ova teorija sada igra vrlo bitnu ulogu u feminističkim i kvir školama.

Batler takođe aktivno podržava lezbejske i gej pokrete i otvoreno govori o mnogim savremenim političkim temama. Na primer, glasna je kritičarka izraelske politike i njenih efekata na izraelsko-palestinski konflikt, ističući da Izrael nije i ne treba da bude uzet kao reprezent svih Jevreja ili jevrejskih mišljenja.

Batler je gostovala 20. i 21. novembra 2015. u Beogradu, gde je održala predavanje pod nazivom "Ranjivost/Otpor".[1]


Biografija[уреди]

Džudit Batler je rođena u jevrejskoj porodici sa mađarskim i ruskim poreklom. Rano je došla u dodir sa filozofijom, a 1974. godine započela je studije filozofije na Jejlu, gde se posebno interesovala za fenomenološku tradiciju. Godine 1978/79. izučavala je nemački idealizam na univerzitetu u Heidelbergu. Doktorirala je na Jejlu 1984. godine sa tezom "Recovery and Invention: The Project of Desire in Hegel, Kojève, Hyppolite and Sartre" (doktorat je objavljen pod naslovom Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth Century France, 1987. godine).

Od 1991. godine bila je profesorka na Univerzitetu Džon Hopkins, a 1993. dobila je katedru na Berkliju.

Референце[уреди]

  1. Džudit Batler, sve moje nevolje sa polom, b92, 23. 11. 2015. (pristupljeno: 24. 11. 2015)