Dalas (TV serija)

С Википедије, слободне енциклопедије
Dalas
Logo Dalas
ŽanrDrama
Sapunica
AutorDejvid Džejkobs
Zemlja SAD
Jezikengleski
Broj sezona14
Broj epizoda357
Vreme trajanja45. minuta
Emitovanje
EmiterCBS
Premijerno
prikazivanje

2. april 1978 — 3. maj 1991.
Emitovanje u Srbiji
EmiterRTB

Dalas je američka TV serija i smatra se jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih dramskih serija. Emitovana je na američkoj tv stanici Si-Bi-Es (CBS) od 1978. do 1991. i to prvo kao mini serija od 2.4.–30.4. 1978. , a potom i kao redovna serija od 13 sezona emitovana od 23.9. 1978. do 3.5. 1991. Krajem devedesetih snimljena su tri TV filma, a 2004. je snimljen TV film Ponovo zajedno: Povratak u Sautfork. Radnja serije prati život naftaške porodice Juing. Tvorci serije su kombinovali format dramske serije sa sadržajima dotada karakterističnim za sapunice, što je seriji donelo veliku gledanost, naročito u periodu od 1980. do 1985. godine kada je serija bila na vrhu liste gledanosti tv programa u Americi.

Na prostoru bivše Jugoslavije seriju je krajem 1970-ih prvi put prikazala TV Beograd, kao mini-seriju od pet delova, dok su ostale epizode emitovane tokom 1980-ih u terminu subotom od 15 časova na prvom programu. Početkom devedesetih kompletnu seriju je emitovala TV Palma.

Radnja serije[уреди | уреди извор]

Radnja serije je smeštena u teksaški grad Dalas. Protagonisti serije su članovi porodice Juing na čelu sa naftnim tajkunom Džokom Juingom koji je i osnivač naftne kompanije Juing Oil. On se u prošlosti zamerio svom prijatelju i poslovnom parteru Vilardu Barnsu, kome je preoteo udeo u naftnoj kompaniji i devojku Eli. Džok i Eli imaju tri sina: Bobija koji se oženio sa Vilardovom ćerkom Pamelom, Garija koji je crna ovca porodice i beskrupuloznog Džej Ara (J.R.). Juingovi žive na ranču Sautfork, koji je nekad bio u vlasništvu Eline porodice.

Epizode[уреди | уреди извор]

Serija Dalas je jedna od najpopularnijih američkih serija svih vremena i jedna od najduže emitovanih serija u SAD. Serija ima ukupno 357 epizoda plus četiri TV filma. Svaka sezona serije je imala uzbudljiv nerazjašnjen kraj, što je teralo gledaoce da sa nestrpljenjem čekaju nastavak nove sezone, pri čemu je zabeležna velika gledanost serije. Na kraju druge sezone nepoznati napadač puca u Džej Ara. Tajanstveni napadač je otkriven u četvrtoj epizodi treće sezone. Epizodu u kojoj je napadač otkriven u SAD je gledalo preko 90 miliona gledalaca, a u celom svetu preko 350 miliona. Ta epizoda je u to vreme imala najveću gledanost u SAD otkad se meri gledanost TV programa, a trenutno se nalazi na drugom mestu liste najgledanijih epizoda televizijskih serija svih vremena.

Glavne uloge[уреди | уреди извор]

Glumac Lik Opis lika
Lari Hagman Džon Ros Džej Ar Juing najstariji sin Džoka i Eli
Patrik Dafi Bobi Džejms Juing najmlađi sin Džoka i Eli
Barbara Bel Gediz Elenor Eli Sautvort Juing Farlou Džokova supruga
Džim Dejvis Džon Ros - Džok Juing glava porodice Juing
Linda Grej Su Elen Šepard Juing Džej Arova supruga i alkoholičarka
Viktorija Prinsipal Pamela Barns Juing Bobijeva supruga
Šarlin Tilton Lusi En Juing Kuper Garijeva nestašna kćerka
Ken Kerčeval Klif Barns Pamelin brat koji kuje zaveru protiv Džej Ara
Stiv Kansli Rejmond Rej Krebs poslovođa na Juingovom ranču, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Džokov vanbračni sin

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]