Defence of the Ancients

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Defence of the ancients)
 • Nastala: 2002. godine zahvaljujući "IceFrog".
 • Platforme: Mac OS X, Windows
 • Žanr: Real-Time Strategy

DotA system requirements:[уреди]

Windows:

 • 400 MHz Pentium II or equivalent
 • 128 MB of RAM
 • 8 MB 3D video card (TNT, i810, Voodoo 3, Rage 128 equivalent or better) with DirectX® 8.1 support
 • 700 MB HD space
 • 4X CD-ROM drive

Macintosh® OS X:

 • 400 MHz G3 processor
 • 128 MB of RAM
 • 16 MB ATI Technologies or nVidia chipset 3D video card
 • 700 MB HD space
 • 4X CD-ROM drive

Opis:[уреди]

DotA je ustvari samo jedna mapa za "Warcraft III" da bi igrali Dotu morate imati "Warcraft III". Cilj dote je da srušite World Tree od sentinela i Frozen Throne od scourge. Da bi uradili to , morate pričati sa igračima u igri jer Dota je tismka igra i morate zaradjivati iskustvo i zlatnike da bi imali što jače iteme. U doti imate kule koje morate uništiti kako bi dobili zlatnike , morate ubijati kripove i protivničke heroje kako bi dobijali iskustvo. Dota ima tri strane na kojima se nalaze kule i svaki tim ima svoju bazu u kojoj se nalazi kula koju morate srušiti da bi ušli u njihovu bazu , te kule imaju male kućice blizu sebe koje morate uništiti kako bi vaši kripovi bili jaci. Obje strane imaju svoju šumu u kojima se nalaze neutralni kripovi.

Kripovi se stvaraju u 2. minuti igre , to je samo prvi put , a poslije se stvaraju svakih 30 sekundi i svakih 6 ili 7 wave kripova stvara se grupa kripova koja kraj sebe ima katapult koji nanosi veliki demage kulama. Neutralni kripovi se stvaraju u 30. sekundi igre poslije 2 minuta poslije kripova , tačnije neutralni kripovi se stvaraju u 2:30 minuti.

U doti imate boss-a poznat kao "Rošan" kojeg kada ubijete dobijete aegis (aegis vam daje dupli zivot , kad vas ubiju ne gubite ništa već se opet stvarate gdje ste bili ubijeni). Kad ubijete rošana 2 puta , treći rošan pokraj aegisa ce vam davati i sir koji obnavlja 2000 HP i 1500 mane. Ubistvo rošana je veoma korisno za vas tim, prema tome vam preporučujem da rošana ubijate cim procijenite da je vaš tim dovoljno snažan da bi ga ubili pa makar to bilo i u desetom minutu igre.

Garena[уреди]

Dotu igrajte preko Garene. Da bi naučili igrati dotu trebat će vam puno strpljenja i vremena. Za početak je vazno znati da nikada ne livate igru kad već uđete u nju ma koliko igrali lose i vaš protivnik bio bolji nemojte da livate. Jednostavno gledajte kako on igra šta je kupio od itema i kakva mu je taktika tako ćete najbolje naučiti. U početku igrajte u Srpskim sobama kasnije kako budete sve bolji i bolji idite u sobe sa većim lvl-om naprimjer Evropske sobe. U početku je najbolje da gledate od ostalih igrača sta sklapaju i kako igraju da sve to pratite i učite od njih. A samim tim sto ćete ostati do kraja u igri i nećete livati steći ćete reputaciju i ostali će vas poštovati. U slučaju da livate igru ako neko od igrača napravi ss kada ste livali i to pošalje adminu na forum, dobićete ban od 30dana.

iCCup i Darer[уреди]

Za one koji nijesu početnici preporučujem da igraju na battle.net ili darer. Ukratko kako igrati na battle.net posjetite sledeći sajt i ispratite ovih 6 koraka koji su veoma jednostavni Link. Takođe na istoj stranici imate detaljnija objašnjenja(komande na serveru itd...). Igru počinjete sa 1000pts samim tim vidite samo gejmove koji su u rangu od 1000pts do 3000pts(0pts-2999pts je ocjena D-, D i D+). Ako livate game gubite pts ne banuju vas kao na gareni. Još jedna dobra stvar je što game ne hostujete vi (kao na gareni) nego samo kucate komandu i game se hostuje na serveru. Tako da sada i sa lošim netom možete igrati bez problema da ćete imati lag i delay.

DotALICIOUS[уреди]

Jako dobar sajt gdje sam jedno vrijeme aktivno igrao, ima nekih sitnica koje mi se ne dopadaju na sajtu recimo ako izađete iz igre dobijate ban. Zatim ulaženje preko sajta je dosta dosadno i mučno.

I ukratko kako bih ja ocijenio(1-10) sve ove kliente za igranje dote. Garena: 4 (za početnike) DotALICIOUS: 7 (za malo iskusnije) Darer: 9 iCCup: 9


Početak igre:[уреди]

Sada ću da vam pokušam objasniti kako treba startovati partiju. Ako budete loše startovali bolji igrači će na startu skontati da ste noob i newbie. Na levelu jedan ćete dobiti 600 zlatnika u okruglom. Ako birate opciju -random ili je mod bio random onda ćete dobiti 800 zlatnika. I naravno kada dobijete 600 golda na prvom levelu nemojte nikada uzimati boots , bottle , ring of basilius , čitav bracer/wraith/null.

Zašto ne uzimati boots? Boots ili čizmic vam ne daju nikakav hp , demage , armor attack speed itd. Jedino vam daje movement speed , ali ako je vaš protivnik dobar neće vas spasiti ni superman ni Chuck Norris.

Zašto ne bottle? Ako bi mene pitali šta bi ti prije uzeo boots ili bottle? E pa ja bi uzeo boots na levelu 1. Bottle vam ne daje čak ništa jedino regen manu i hp , ali u fightu vas to neće spasiti , a sa bootsima bar nekako možete pobjeci..

Na startu partije uvijek kupite koju iron wood branch , healing value , tangos , naravno možete uzeti i slipper of agilty ako ste agilty heroj ili onu sakicu za strength heroje ili ono mantle za inteligenciju. Ako ste dobili support heroja (warlock , lion , abbadon etc) pokušajte da kupite kokoš i naravno šerujte ih svojima u timu. Kad igrate pub glavno vam je kad kripovi kreću da ih čekate kod prve kule ili bliže i onda ih blokirate da bi njihovi kripovi bili bliži vašoj kuli i onda će vam se biti lakše razviti. Ako bi u slučaju dobili ili uzeli heroja kojeme treba spam magijama i oćete da kupite ring of bassilius , onda nemojte kupovati čitav item u bazi već samo kupite ring of protection i kad ste na laneu odete u sikret shop i kupite sobi maska kada sakupite zlatnika i tako ćete biti jači. Wratih banove / bracere/ nulls nikad nemojte uzimati na početku već ih donesite kokoškom. Naravno zaboravio sam reći kad idete na lane uvijek se potrudite da idete range+melee (range= heroj koji puca , melee = heroj koji udara).

Heroji:[уреди]

Postoje tri vrste heroja a to su: Strength, Agility, Intelligence. Prije nego što vam kažem ono što je glavno ovdje moram vam reći i ono sporedno. Već sam vam objasnio sta je range heroj ,a šta melee. Range heroj demage nanosi tek kada njegov hitac dodirne protivnicki unit ili heroja ,a u melee je to drugačije , u melee odma nanosi demage poslije udarca.. Na range heroja radi eye of skady i kod range heroja može ići dominator+eye of skady i to nije orb effect. Jedini heroj na koga radi vladimir , battlefury je heroj Lucifer (doom bringer) , on ima 150 ako se nevaram range , a melee imaju po 100 range. Inteligence herojima i strhengh herojima nikada nemojte kupovati wratih bandove jer njima to jedva nesto i daje , a aglty heroju , strengh m intelefence uvijek može ići bracer ili null....

Naravno i u doti imaju vrste heroja i svaka vrsta heroja ima svoju ulogu..Ovo su vam ti heroji: carry , ganker , support , tenk , semi-carry , Initiator , pusher. Sto se mene tiche vi mozete birati liona kao carry ali to vam se ne isplati tako da cu vam objasniti i reci osnovne heroje.

Carry: Carry heroji su vam heroji koji zahtjevaju late game. Tim herojima uvijek treba vremena da se razviju da bi imali iteme i da bi mogli ići u fight. Carry heroj treba imati dobrog support heroja da bi se mogao razviti. Na laneu carry heroj treba dobro znati last hit i mora ubiti svakog kripa , on najceshce poslije lanea treba ici u sumu i uzimati free farm na laneovima. Da bi uzima free farm uvijek treba imati teleport uza sebe , zato uvijek zamoliš svog supporta da ti ga kupi..Najgori cary heroji koje treba izbjegavati su void i troll njima treba oko 50 min da se razviju. Carry heroji: mortred , silencer , spectre , void , troll , lycantrope ,to su vam uglavnom heroji koji na pocetku ne mogu nista , koji nemaju nikakve spellove da bi bili jaki na pocetku. Ovi heroji uvijek moraju izbjegavati fight dok ne budu dovoljno jaki.

Ganker: Ganker heroji su najčešće solo mid heroji kojima treba poslije 2-3 min kupiti bottle i donijeti pomoću kokoške i početi genkati ostala 2 lanea...najbolji genkeri su: mirana , nevermore , puck i mnogi drugi... sa vengaful spiritom , venomancerom i mnogim herojima možete igrati roaming da niste ni na jednom laneu već da idete od lanea do lanea i da genkate..Gankeri su: Tinker , Mirana , Puck , Akasha , to su vam heroji koji imaju jake spellove na pocetku tako da mogu ici od lanea do lanea i genkati i njima se uglavnom kupuje bottle.

Tenk: Tenk heroji su vam oni koji imaju najviše hp , koji mogu najviše da izdrže protivnički demage. Uloga tenka je da gradi samo hp i da u fightu protivnici samo njega napadaju kako bi njegovi igrači mogli da poubijaju protivnike. On još brani svog carry heroja da prezivi. Tenk heroji su: Leaviathan , Dark Seer , Axe , ovo su vam uglavnom heroji kojima ide vanguard ili hood.

Support: Support heroji najviše supportaju svog carry heroja. On na pocetku mora da kupi kokoš pa je mora nadograditi u pticu. Mora postavljati wardove čitavu igru kako bi njegov carry lakse mogao farmati. Support heroji su najvise heroji koji imaju heal , ako ga nemaju onda ga kupe. Support heroju ne trebaju nikakvi itemi , ni score , ni level bitno je da njegovi igrači se razviju. Support herji su: Warlock , Lion , Dazzle , Abbadon , Lich.

Semi-Carry: Heroj koji na početku igra supporta ,a posliije ide da farma.

Initiator: Ovi heroji imaju svoje ultije kojima disejblaju protivnicke spellove. Ovi heroji moraju stalno napadati protivničke heroje kako bi došli do lakše pobjede. Initiator heroji su: Magnus , Zeus , Bane , itd..

Pusher: Kada sam vam već spomenuo pushera nisam mislio na MYM|Pusher već to su vam heroji koji brzo poubijaju protivničke kripove i sruše tower. Imaju dvi vrste pushera , prva je broodmother , undying , rasta , krobelus , furion , lycantrope , a druga vrsta su hileri kao sto je Warlock, Enchantress, Abaddon, Necrolyte, Chen i Shadow Priest. Ovi hileri hilaju svoje igrače i tako im je lakše srušiti kulu.


Last hit / orb walking:[уреди]

Last hit: Last hit vam je najbolji način ubijanja kripova. Ako to znate onda će vam se skill mnogo bolje poboljšati. Sta je to last hit? Pa sama vam riječ govori "poslednji hitac". Imate dva načina last hitanja. Prvi način je da udarate kripa i kad bude imao hp taman na zadnjem udarcu vi ga last hitujete. Drugi način vam je da ne udarate kripa već da čekate dok krip bude imao hp za last hita i vi ga hitujete. Last hit mi je najlakše da vam objasnim je kad neki protivnički heroj ima malo hp i vi bacite zadnji stun i vi ga ubijete. Tu taktiku treba upotrebljivati na kripovima ne na herojima , kad krip ima malo hp vi bacite poslednji hitac i ubijete ga , ali nemojte to raditi magijama kao što to radite na herojima. Da bi lakse radili last hit morate ukljuciti health barove. Mozete ih ukljuciti tako sto drzite alt i mozete otici u options>gameplay>turn on hp bars (nesto u tom fazonu). Trziati svog partnera na laneu da bi ubili kripa mozete raditi na slovo "S".

Orb Walking: Pa ovo ću vam teže objasniti. Orb Walking ne može imati svaki heroj već samo neki a to su: viper , silencer , bone flatcher , traxex itd. Oni imaju svoje spellove koji nanose demage ili usporavaju , ti spellovi imaju mali coold down , mislim i nemaju cooldown. Na primjer kada imate traxexa njegova prva je orb walking (frost arrow) ona se može aktivirati na desni klik , ali u startu partije vi nju bacajte na slovo , jer kada je bacite na slovo protivnički kripovi vas neće napadati.


Itemi:[уреди]

Sastavljanje itema se nauči kroz igru itd. Da bi znali sta kojem heroju ide od itema morate igrati dotu i učiti kroz igru.


Modovi:[уреди]

Šta je to "mod" u doti? Na startu svakog game-a host kuca mod, on služi da odredi kakav će tip igre biti na primjer: da li će moći svi heroji da se biraju, da li komp izbaciti svima po jednog random heroja, da li je dozvoljeno prebacivanje igrača iz jednog tima u drugi itd... lista modova:

Osnovni modovi[уреди]
 • Normal Mode - ako ništa ne kucate po defaultu bit će izabran normal mode.
 • All Pick -allpick -ap
 • All Random -allrandom -ar
 • Team Random -teamrandom -tr
 • Mode Random -moderandom -mr
 • Single Draft -singledraft -sd
 • League Mode -leaguemode -lm
 • Extended League -extendedleague -xl
 • Random Draft -randomdraft -rd
 • Vote Random -voterandom -vr
Sporedni modovi[уреди]
 • Death Match -deathmatch -dm
 • Reverse Mode -reverse -rv
 • Mirror Match -mirrormatch -mm
 • Duplicate Mode -duplicatemode -du
 • Shuffle Players -shuffleplayers -sp
 • Same Hero -samehero -sh
 • All Agility -allagility -aa
 • All Intelligence -allintelligence -ai
 • All Strength -allstrength -as
 • Item Drop -itemdrop -id
 • Pooling Mode -poolingmode -pm
 • Easy Mode -easymode -em
 • No Powerups -nopowerups -np
 • Super Creeps -supercreeps -sc
 • Mini Heroes -miniheroes -mi
 • Only Mid -onlymid -om
 • No Top -notop -nt
 • No Mid -nomid -nm
 • No Bottom -nobot -nb
 • No Swap -noswap -ns
 • No Repick -norepick -nr
 • Terrain Snow -terrainsnow -ts
 • Observer Info -observerinfo -oi


Komande u igri[уреди]

 • -repick
 • -ma
 • -ms
 • -unstuck
 • -recreate
 • -deathon/off
 • -disablehelp
 • -enablehelp
 • -cs
 • -cson
 • -csoff
 • -fleshstr
 • -gameinfo
 • -hidemsg/unhidemsg
 • -refresh
 • -showdeny
 • -swaphero