Dekorativni kamen

С Википедије, слободне енциклопедије

Dekorativni kamen se koristi u više oblasti uređenja enterijera i eksterijera. U enterijeru u oblasti gradnje, koristi se za dekoraciju zidova, kamina, šankova. U oblasti botanike se koristi za dekoraciju saksija. U eksterijeru u oblasti gradnje, koristi se za oblaganje ograda, fasada, stubova, dok se u oblasti botanike, koristi za dekoraciju staza, posipanjem kamenčića oko staze ili za dekoraciju žardinjera i travnjaka. U oblasti gradnje dekorativni kamen je poznatiji kao prirodni kamen. Dok je u oblasto botanike poznat samo kao dekorativni kamen.

Vrste[уреди | уреди извор]

 • Kamen za oblaganje zidova[1]
 1. kamen za zid
 2. kamen za fasade[2]
 3. kamen za šank
 • Kamen za ukrašavnaje saksija i žardinjera
 1. Beli oblutak
 2. Crveni oblutak
 3. Zeleni oblutak

Dekorativni kamen u Japanu[уреди | уреди извор]

Umetnost vrtova Japana izražena je kroz jednostavnost linija i boja. Nezavisno od toga da li su veliki ili mali, japanski vrtovi su sačuvali svoj poseban oblik. Oni nisu simetrični niti su monumentalni. Odražavaju lepotu prirode insistirajući na njenoj jedinstvenosti i harmoniji. Kamen, voda i biljke su tri osnovna elementa prisutna u japanskim baštama. Kamen je sveti objekat u Japanu. Po narodnom verovanju u kamenu prebivaju duhovi, a ako su postavljeni kao stepenici iznad vode simbol su planine. Grupisanje kamenja je u vezi sa balansiranjem energije u prirodi. U grupama po tri simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka. Voda je simbol okeana i značajan je element u Japanskom vrtu. Ona nas podseća na stalne promene u prirodi. Kao odraz prirode, vodeni tokovi i bazeni obogaćuju prostor novom dimenzijom zvuka.

Biljke skrivaju ili ističu detalje kamena i zemlje, i kreiraju konačni ambijent. Biljke se biraju po simbolici koju nose. Bor je simbol dugovečnosti i ljubavi, jer sa starošću dobija na lepoti i raskoši. Trešnjino drvo je simbol večite mladosti i proleća, dok su listopadni javori simbol ciklusa života i smrti, podsećajući posetioca na prolaznost života.[3]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Dekorativni kamen za zid”. Kameni zid (на језику: српски). Приступљено 19. 10. 2018. 
 2. ^ „Dekorativni kamen za fasade”. Fasadni kamen (на језику: српски). Приступљено 21. 07. 2023. 
 3. ^ „Japanski vrt”. Univerzitet u Beogradu - Biološki fakultet (на језику: српски). Архивирано из оригинала 22. 09. 2018. г. Приступљено 21. 9. 2018.