Delta Kanceridi

С Википедије, слободне енциклопедије
Radijant delta kancerida, kod zvezde δ

Delta kanceridi su meteorski roj srednje jačine, koji traju od 14. decembra do 14. februara. Maksimum ovog roja je od 1. do 24. januara. Radijant ovog roja nalazi se u sazvežđu Raka, blizu zvezde δ raka. 17. januara ovaj roj dostiže najveći ZHR, od svega 4 meteora po času. Matično telo roja je asteroid 2001 YB5.

Posmatranje[уреди | уреди извор]

Delta kanceridi traju dosta dugo ali ih ima malo. Radijant se nalazi na koordinatama: 128° rektascenzije i +20° po deklicaniji.

Istorija[уреди | уреди извор]

Roj je detektovan 1971. godine u Italiji kada je uočeno 7 meteora iz istog pravca-sazvežđa raka. 12. januara 1879. zabeležen je bolid iz delta kancerida. Te godine takođe je ustanovljeno da se radijant roja pomera.

Nakon što je roj istražen radarima, podaci su objavljeni i dati javnosti. Tada se prvi put za rojem počelo tragati vizuelno. Uočeni su 1974. godine 19. januara kada je Bil Gejts iz Nju Meksika detektovao tri meteora za 3 sata i 46 minuta koristeći dvogled 7x50. Za koordinate radijanta procenio je RA=128.25° (rektascenzija) i DE=+18.6° (deklinacija). Za meteore je rekao da liče na Geminide, da su svetli i spori. Vizuelna posmatranja su se nastavila i sve više meteora iz ovog roja je prijavljivano, ali se njihov ZHR smanjivao.

Do osamdesetih godina 20. veka prijavljivano je malo meteora. Za 12 sati i 55 minuta posmartanja uočeno je 9 meteora, a par dana kasnije za 4 sata svega jedan meteor. ZHR je ponovo počeo da raste 1986. godine, kada je iz Kalifornije uočeno 2 meteora za sat vremena i par dana kasnije 3 meteora za dva sata.

Izvori[уреди | уреди извор]