Demofest

С Википедије, слободне енциклопедије
Demofest
26 July 2012 - Evening (7654856870).jpg
Detalj sa Demofesta 2012.
Žanrrok, pank, pop, metal, hip hop, rege
Osnovan2008.
Trajanje3 dana
Tipmuzički festival
Lokacijatvrđava Kastel, Banjaluka, Bosna i Hercegovina
Veb-sajt
www.demofest.org

Demofest je muzički festival koji se svake godine održava na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugom gradu po veličini u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 2008. godine, sa idejom da se pruži prilika za razvoj neafirmisanih bendova i pomogne oživljavanje rok scene na prostoru bivše Jugoslavije, a danas je najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi i jedan od najvećih festivala u toj regiji.

Demofest sadrži takmičarski i revijalni segment. Učešće u takmičarskom programu je otvoreno za sve autorske demo bendove koji sviraju rok, pank, pop, metal, hip hop ili rege žanrove, a potiču iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ili Makedonije. U revijalnom programu festivala učestvuju regionalne i svjetske muzičke zvijezde, a neka od najpoznatijih imena koja su do sada nastupala su Mando Diao, Guano Apes, Kosheen, Gentleman, The Sisters of Mercy, Stereo MC's, Kelis, Fun Lovin’ Criminals, Triggerfinger, Asian Dub Foundation, Kiril Džajkovski, Dubioza kolektiv, Majke, Psihomodo pop, Damir Urban, S.A.R.S. i Partibrejkers.

U periodu od 2008. do 2018. godine, za učešće na festivalu se prijavilo preko 4.000 demo bendova, a u revijalnom programu je nastupio 61 izvođač.

Demofest je 2010. godine uvršten na UNESCO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Evrope.[1] Festival je u nekoliko navrata dobijao podršku od međunarodnih institucija[2], a o njemu su izvještavali svi značajniji regionalni mediji i brojne svjetske medijske kuće kao što su The Guardian[3], Vice[4] ili MTV[5] Ovaj muzički događaj je bio zastupljen i u filmu „Zduhač znači avantura“, čija radnja prati nekoliko junaka na putu ka Demofestu.

Koncept festivala[уреди | уреди извор]

Demofest 2011

Prijave za učešće u takmičarskom programu festivala se otvaraju u proljeće svake godine. Uz prijavnu dokumentaciju se dostavljaju i audio snimci autorskih pjesama, a priliku za nastup dobije približno 30 takmičara. Bend koji na osnovu ocjene žirija osvoji prvo mjesto kao nagradu dobija snimanje i produkciju albuma te snimanje video spota za pjesmu po izboru, dok drugoplasirani i trećeplasirani sastavi dobijaju binsku opremu. Redovno se dodjeljuju i različite sporedne nagrade.

Odabir takmičara, finalista i dobitnika glavnih nagrada vrši stručni žiri, čiji sastav se mijenja svake godine. U žiriju se, pored predstavnika Demofesta i sponzora festivala, nalaze poznati muzičari iz regije, rok kritičari, muzički novinari i producenti. Neki od članova dosadašnjih žirija bili su Rambo Amadeus, Davor Gobac, Elvir Laković Laka, Nikola Kolja Pejaković, Vlatko Stefanovski, Marko Šelić Marčelo, Vasil Hadžimanov, Nikola Vranjković, Milorad Milinković, Petar Janjatović i Branimir Bane Lokner.

Od 2011. godine, festival traje tri dana. Nakon takmičarskog programa nastupaju revijalni izvođači, dok svake godine bude organizovan i prateći dnevni program, koji je u prethodnim godinama sadržavao radionice grafita i strip crtanja, fotografske i slikarske izložbe, filmske projekcije, promocije knjiga, muzičkih albuma i spotova, te brojne radionice, edukacije i predavanja za muzičare.

Istorija festivala[уреди | уреди извор]

2008.[уреди | уреди извор]

Prvo izdanje festivala bilo je i najduže, te trajalo od 19. do 26. jula. Za festival su se prijavila 192 demo benda, a u takmičarskom programu su nastupila 32. Takmičari su jedino ove godine izvodili po dvije pjesme, a nastupi revijalnih izvođača su organizovani između takmičarski večeri.

Prvu nagradu osvojio je bend KillingJazzHardcoreBaby (Travnik, BiH), drugoplasirana je bila grupa Tripcycle (Novi Sad, Srbija) a treće mjesto pripalo je sastavu Magma (Beograd, Srbija). Dodijeljena je i nagrada publike, kao i nagrada novinara.

U revijalnom programu nastupali su KUD Idijoti, Marčelo & Filter Crew, Urban & 4, Darko Rundek & Kargo Orkestar i Vlatko Stefanovski Trio.

U dnevnom programu su organizovane radionice grafita, fotografske izložbe, filmske projekcije, edukacije i panel diskusije.

2009.[уреди | уреди извор]

Drugo izdanje festivala trajalo je od 23. do 27. jula. Za festival su se prijavila 304 demo benda, a u takmičarskom programu su nastupila 33. Te godine su se u revijalnom programu prvi put našla svjetski poznata muzička imena, kao i osvajači prve tri nagrade prethodne godine, što je postala redovna praksa u narednim godinama.

Prvu nagradu osvojio je bend Prophaganda (Zagreb, Hrvatska), drugoplasirana je bila grupa Discopath (Split, Hrvatska) a treće mjesto su podijelili sastavi ZAA (Kruševac, Srbija) i Tanker (Banjaluka, BiH). Dodijeljena je i nagrada publike, kao i nagrada novinara.

U revijalnom programu nastupali su Kosheen, Asian Dub Foundation, Therapy?, Nouvelle Vague, KillingJazzHardcoreBaby, Tripcycle i Magma.

U dnevnom programu su organizovane fotografske izložbe, filmske projekcije, edukacije i muzičke promocije.

2010.[уреди | уреди извор]

Treće izdanje festivala trajalo je od 21. do 24. jula. Za festival se prijavilo 370 demo bendova, a u takmičarskom programu su nastupila 34.

Prvu nagradu osvojio je bend Threesome (Beograd, Srbija), drugoplasirana je bila grupa Kuriri (Pirot, Srbija) a treće mjesto pripalo je sastavu Prežderani (Daruvar, Hrvatska). Dodijeljena je i nagrada publike.

U revijalnom programu nastupali su Stereo MC's, Kiril Džajkovski, New Young Pony Club, Fun Lovin’ Criminals, Prophaganda, Discopath, ZAA i Tanker.

U dnevnom programu su organizovane izložbe ilustracija, filmske projekcije, radionice i muzičke promocije.

2011.[уреди | уреди извор]

Demofest 2011

Četvrto izdanje festivala trajalo je od 27. do 29. jula. Za festival se prijavilo 438 demo bendova, a u takmičarskom programu su nastupila 24.

Prvu nagradu osvojio je bend Plišani mališan (Gornji Milanovac, Srbija), drugoplasirana je bila grupa Big Bug (Pirot, Srbija) a treće mjesto pripalo je sastavu Aesthetic Empathy (Sarajevo, BiH). Nagrađeni su i četvrtoplasirani bendovi, dok je premijerno uvedena i nagrada za najperspektivniji banjalučki bend.

U revijalnom programu nastupali su Kelis, Skindred, Tricky, Threesome, Kuriri i Prežderani.

U dnevnom programu su organizovane radionice stripova, edukacije te promocije knjiga, muzičkih albuma i spotova.

2012.[уреди | уреди извор]

Zbog odsustva finansijske podrške, organizatori su prvobitno odustali od petog izdanja festivala. Međutim, nekoliko mladih Banjalučana je početkom 2012. godine pokrenulo akciju za opstanak festivala, sa ciljem da Vlada Republike Srpske izdvoji finansijska sredstva za pomoć Demofestu. Akcija je veoma brzo postala masovna, stekla veliku podršku širom BiH i susjednih zemalja, a nakon što je predata peticija sa preko 3.500 potpisa prikupljenih za sedam dana, nadležni organi su odobrili neophodna novčana sredstva.[6] Festival je organizovan od 26. do 28. Jula, prijavilo se 395 demo bendova, a u takmičarskom programu je nastupilo 30.

Prvu nagradu osvojio je bend Neuro (Banjaluka, BiH), drugoplasirana je bila grupa Kraj programa (Rijeka, Hrvatska) a treće mjesto pripalo je sastavu Dede Putra (Bihać, BiH). Dodijeljena i nagrada za najperspektivniji banjalučki bend, kao i specijalna nagrada organizatora te priznanje najboljem novinaru. Uvedena je i nagrada „Plavi bas“, bas gitara plave boje, u čast preminulog banjalučkog basiste Igora Kašikovića Kaleta.

U revijalnom programu nastupali su Majke, Zemlja gruva, Darkwood Dub & Bisera Veletanlić, TBF, Psihomodo pop, Sopot, Plišani mališan, Big Bug i Aesthetic Empathy.

U dnevnom programu su organizovane radionice stripova, izložbe fotografija, filmske projekcije i muzičke promocije.

2013.[уреди | уреди извор]

Demofest 2013

Šesto izdanje festivala trajalo je od 18. do 20. jula. Za festival se prijavilo 428 demo bendova, a u takmičarskom programu je nastupilo 30. Otvaranje festivala je posjetilo više od 10.000 posjetilaca, što je tada predstavljalo rekordnu posjetu jedne festivalske večeri.

Prvu nagradu osvojio je bend M.O.R.T. (Sinj, Hrvatska), drugoplasirana je bila grupa Kontradikshn (Brežice, Slovenija) a treće mjesto pripalo je sastavu SmokeShakers (Kavadarci, Makedonija). Dodijeljene su i nagrade najperspektivnijem banjalučkom bendu, najboljem basisti, najboljem bubnjaru i najboljem novinaru.

U revijalnom programu nastupali su Dubioza kolektiv, S.A.R.S, Partibrejkers, Superhiks, Kiril Džajkovski, Plejboj, Neuro i Dede Putra.

U dnevnom programu su organizovane radionice stripova, market unikatnih proizvoda, edukacije za muzičare, muzičke promocije te izložba slika Davora Gopca.

2014.[уреди | уреди извор]

Sedmo izdanje festivala trajalo je od 17. do 19. jula. Za festival se prijavilo 458 demo bendova, a u takmičarskom programu je nastupilo 30. U revijalni program Demofesta su se nakon tri godine vratili strani izvođači.

Prvu nagradu osvojio je bend Hulahoop (Kamnik, Slovenija), drugoplasirana je bila grupa Punkart (Tuzla, BiH) a treće mjesto pripalo je sastavu Low Peak Charlie (Primorska/Ljubljana, Slovenija). Dodijeljen je rekordan broj nagrada, jer su uz najboljeg basistu, bubnjara i novinara te najperspektivniji banjalučki bend, nagrađeni i najbolji gitarista, najbolje plasirani banjalučki bend u takmičarskom programu te najbolji bend po izboru publike.

U revijalnom programu nastupali su Guano Apes, Max Romeo, Brand New Heavies, Hladno pivo, Eyesburn, Urban & 4, M.O.R.T, Kontradikshn i SmokeShakers.

U dnevnom programu su organizovane radionice stripova, izložbe fotografija, edukacije za muzičare i muzičke promocije.

2015.[уреди | уреди извор]

Osmo izdanje festivala održano je od 16. do 18. jula. Za festival se prijavio 461 demo bend, a u takmičarskom programu je nastupio 31. Prvi put je Demofest iseljen sa ljetne pozornice Kastela, zbog njenog renoviranja, te je održan u drugom, prostranijem dijelu tvrđave.

Prvu nagradu osvojio je bend Nord (Rijeka, Hrvatska), drugoplasirana je bila grupa Rezerve (Tučepi, Hrvatska) a treće mjesto pripalo je sastavu S.K.A. (Leskovac, Srbija). Dodijeljena je i nagrada publike, kao i nagrade najboljem basisti, najboljem gitaristi i najboljem novinaru.

U revijalnom programu nastupali su Gentleman, Triggerfinger, M.O.R.T, Who See, TBF, Irie FM, Hulahoop, Punkart i Low Peak Charlie. Prvobitno je bilo najavljeno da će nastupiti i Eagles of Death Metal, ali je šest dana pred početak festivala bend otkazao posljednja tri nastupa na svojoj ljetnoj turneji (koncerte u Grčkoj, Mađarskoj i na Demofestu), navodeći kao osnovni razlog „finansijske okolnosti proistekle iz ekonomske situacije u Grčkoj“.[7][8]

 U dnevnom programu su organizovane izložbe fotografija, market unikatnih proizvoda, „Živa biblioteka“, filmske projekcije te promocije knjiga, muzičkih albuma i spotova.

2016.[уреди | уреди извор]

Deveto izdanje festivala održano je od 21. do 23. jula. Za festival se prijavilo 467 demo bendova, a u takmičarskom programu su nastupila 33. Demofest 09 je zabilježio najveću posjetu od osnivanja festivala, sa više od 30.000 posjetilaca tokom tri dana.

Prvu nagradu osvojio je bend Seine (Varaždin/Zagreb, Hrvatska), drugoplasirana je bila grupa Degeneza (Beograd, Srbija), a treće mjesto pripalo je sastavu Letarg (Koprivnica, Hrvatska). Dodijeljene su i nagrade najboljem basisti, najboljem gitaristi i najboljem novinaru.

U revijalnom programu nastupali su Mando Diao, The Sisters of Mercy, Dub Pistols, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, Bombaj štampa, ZAA, Nord, Rezerve i S.K.A.[9]

U dnevnom pogramu su organizovane izložbe fotografija i muzičkih eksponata, radionice udaraljki, filmske projekcije, edukacije za muzičare i muzičke projekcije.

2017.[уреди | уреди извор]

Deseto izdanje festivala održano je od 20. do 23. jula. Za festival se prijavilo 471 demo bend, čime je postavljen novi rekord festivala, a u takmičarskom programu je nastupilo 49. Demofest 10 je bio i do sada najveći format festivala sa dvije bine.

Prvu nagradu osvojio je bend Slonz (Šabac, Srbija), drugoplasirana je bila grupa Tyger Lamb (Zagreb, Hrvatska), a treće mjesto pripalo je sastavu Wolfram (Novi Sad, Srbija). Dodijeljene su i nagrade najboljem basisti i najboljem gitaristi.

U revijalnom programu nastupali su Rudimental (DJ Set), Marky Ramone, Freemasons, Ky-Mani Marley, Funkerman, Dubioza kolektiv, Edo Maajka, Lačni Franc, Bad Copy, Sopot, Seine, Degeneza i Letarg.

U dnevnom programu su organizovane izložbe fotografija i ilustarcija, okrugli sto "Žene u umjetnosti", eko konkurs "Čista umjetnost" te promocija knjiga, muzičkih albuma i spotova.

2018.[уреди | уреди извор]

Jedanaesto izdanje festivala održano je od 19. do 22. jula. Za festival se prijavilo 458 demo bendova, a u takmičarskom programu je nastupilo 26.

Prvu nagradu osvojio je bend Sergio Lounge (Beograd, Srbija), drugoplasirana je bila grupa Vin Triste (Beograd, Srbija), a treće mjesto je pripalo sastavu Fire in Cairo (Zagreb, Hrvatska). Dodijeljene su i nagrade najboljem basisti i najboljem gitaristi.

U revijalnom programu nastupali su Magnifico i Srpski vojni orkestar, Dječaci, Marko Louis, Darko Rundek & Ekipa, Nele Karajlić i All Star bend, Goblini, Slonz, Tyger Lamb i Wolfram.

U dnevnom programu su organizovane izložbe fotografija, projekcije filmova, razne radionice na temu muzike, te promocije muzičkih albuma i spotova.

Nagrade i priznanja[уреди | уреди извор]

Godina Prvo mjesto Drugo mjesto Treće mjesto Ostale nagrade
2008.
Босна и Херцеговина KillingJazzHardcoreBaby Србија Tripcycle Србија Magma Nagrada publike: Grof Đuraz
Nagrada novinara: Catrin Noise
2009.
Хрватска Prophaganda Хрватска Discopath Србија ZAA
Босна и Херцеговина Tanker
Nagrada publike: Orion
Nagrada novinara: Prophaganda
2010.
Србија Threesome Србија Kuriri Хрватска Prežderani Nagrada publike: Kteri
2011.
Србија Plišani mališan Србија Big Bug Босна и Херцеговина Aesthetic Empathy Četvrto mjesto: Nova, Bitipatibi, The Schtrebers, Indigo Pop
Najperspektivniji banjalučki bend: Tanker
2012.
Босна и Херцеговина Neuro Хрватска Kraj programa Босна и Херцеговина Dede Putra Nagrada organizatora: Vila Filozofina
Najperspektivniji banjalučki bend: Deer in the Headlights / Aurora
Plavi bas: Nemanja Ristović
Najbolji novinar: Branka Glavonjić
2013.
Хрватска M.O.R.T. Словенија Kontradikshn Северна Македонија SmokeShakers Najperspektivniji banjalučki bend: Važno obavještenje
Plavi bas: Matija Jašarov
Najbolji bubnjar: Gregor Hodinj
Najbolji novinar: Savo Drakulić
2014.
Словенија Hulahoop Босна и Херцеговина Punkart Словенија Low Peak Charlie Nagrada publike: Benefit
Najperspektivniji banjalučki bend: Brutal Protest
Najbolje plasirani banjalučki bend: Shanghai Street Fight
Plavi bas: Lovro Velušček
Najbolji bubnjar: Luka Žižić
Najbolji gitarista: Marko Bagarić
Najbolji novinar: Haris Suljović
2015.
Хрватска Nord Хрватска Rezerve Србија S.K.A. Nagrada publike: Cardinal Point
Plavi bas: Mihael Prosen
Najbolji gitarista: Ante Puharić
Najbolji novinar: Zoran Tučkar
2016.
Хрватска Seine Србија Degeneza Хрватска Letarg Plavi bas: Maja Kolarić
Najbolji gitarista: David Seferović
Najbolji novinar: Mirna Pijetlović
2017.[10]
Србија Slonz Хрватска Tyger Lamb Србија Wolfram Plavi bas: Adrijan Jung
Najbolji gitarista: Nikola Mijailović
2018.[11]
Србија Sergio Lounge Србија Vin Triste Хрватска Fire in Cairo Plavi bas: Jovan Đukić
Najbolji gitarista: Pavle Popov

Revijalni izvođači[уреди | уреди извор]

Godina Izvođači
2008.
Хрватска KUD Idijoti, Србија Marčelo & Filter Crew, Хрватска Urban & 4, Хрватска Darko Rundek & Kargo orkestar, Северна Македонија Vlatko Stefanovski trio
2009.
Уједињено Краљевство Kosheen, Уједињено Краљевство Asian Dub Foundation, Француска Nouvelle Vague, Уједињено Краљевство Therapy?

Босна и Херцеговина KillingJazzHardcoreBaby, Србија Tripcycle, Србија Magma

2010.
Уједињено Краљевство Stereo MC's, Сједињене Америчке Државе Fun Lovin' Criminals, Северна Македонија Kiril Džajkovski, Уједињено Краљевство New Young Pony Club

Хрватска Prophaganda, Хрватска Discopath, Србија ZAA, Босна и Херцеговина Tanker

2011.
Сједињене Америчке Државе Kelis, Уједињено Краљевство Skindred, Уједињено Краљевство Tricky

Србија Threesome, Србија Kuriri, Хрватска Prežderani

2012.
Хрватска Majke, Хрватска Psihomodo pop, Србија Zemlja gruva, Србија Darkwood Dub & Bisera Veletanlić, Босна и Херцеговина Sopot, Хрватска TBF

Србија Plišani mališan, Србија Big Bug, Босна и Херцеговина Aesthetic Empathy

2013.
Босна и Херцеговина Dubioza kolektiv, Северна Македонија Kiril Džajkovski, Србија S.A.R.S, Србија Partibrejkers, Србија Plejboj, Северна Македонија Superhiks

Босна и Херцеговина Neuro, Босна и Херцеговина Dede Putra

2014.
Немачка Guano Apes, Јамајка Max Romeo, Уједињено Краљевство Brand New Heavies, Хрватска Urban & 4, Хрватска Hladno pivo, Србија Eyesburn

Хрватска M.O.R.T, Словенија Kontradikshn, Северна Македонија SmokeShakers

2015.
Немачка Gentleman, Белгија Triggerfinger, Хрватска TBF, Црна Гора Who See, Србија Irie FM, Хрватска M.O.R.T.

Словенија Hulahoop, Босна и Херцеговина Punkart, Словенија Low Peak Charlie

2016.
Шведска Mando Diao, Уједињено Краљевство The Sisters of Mercy, Уједињено Краљевство Dub Pistols, Хрватска Hladno pivo, Србија Kolja i Grobovlasnici, Босна и Херцеговина Bombaj štampa, Србија ZAA

Хрватска Nord, Хрватска Rezerve, Србија S.K.A.

2017.[12]
Уједињено Краљевство Rudimental (DJ set), Сједињене Америчке Државе Marky Ramone, Уједињено Краљевство Freemasons, Јамајка Ky-Mani Marley, Холандија Funkerman, Босна и Херцеговина Dubioza kolektiv, Босна и Херцеговина Edo Maajka,
Словенија Lačni Franc, Србија Bad Copy, Босна и Херцеговина Sopot

Хрватска Seine, Србија Degeneza, Хрватска Letarg

2018.[13]
Словенија Србија Magnifico i Srpski vojni orkestar, Хрватска Dječaci, Србија Marko Louis, Хрватска Darko Rundek & Ekipa, Србија Dr. Nele Karajlić, Србија Goblini

Србија Slonz, Хрватска Tyger Lamb, Србија Wolfram

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ 2010, Année Internationale du Rapprochement des Cultures - UNESCO
 2. ^ http://www.nezavisne.com/umjetnost-zabava/muzika/EU-podrzava-Jelen-Demofest/200363
 3. ^ The insider's cultural guide to Banja Luka: Where life is lived in cafes | Cities | The Guardian
 4. ^ ​VICE vodič za Banja Luku - VICE
 5. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 09. 07. 2015. Приступљено 07. 07. 2015. 
 6. ^ „Grad Banjaluka podržava Demofest - BUKA Magazin[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 09. 07. 2015. Приступљено 07. 07. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
 7. ^ Eagles of Death Metal ne dolaze na Jelen Demofest – ATV
 8. ^ News | Eagles of Death Metal Official
 9. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 10. 06. 2016. Приступљено 18. 05. 2016. 
 10. ^ „Završen 10. Demofest... Pobednik — šabački bend Slonz”. headliner.rs. Приступљено 27. 9. 2018. 
 11. ^ „Pobednici 11. Demofesta”. seecult.org. Приступљено 27. 9. 2018. 
 12. ^ „10. Demofest”. seecult.org. Приступљено 27. 9. 2018. 
 13. ^ „11. Demofest”. seecult.org. Приступљено 27. 9. 2018. 

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]