Пређи на садржај

Dezodorans

С Википедије, слободне енциклопедије
Različite vrste dezodoransa

Dezodoransi ili deo proizvodi su supstance koje se nanose na telo da bi sprečile neprijatne mirise koje izazivaju bakterije tokom znojenja. Postoji i posebna podgrupa deo proizvoda, antiperspiranti, koji pružaju i zaštitu od znojenja (a neke vrste čak imaju i mirisne note, pored uobičajenih neutralnih antiperspiranata koji samo sprečavaju znojenje). Mada se dezodoransi popularno odnose samo na proizvode u spreju, oni zapravo obuhvataju pored sprejeva i roll-on-ove i stikove (to su tri aplikacione forme u kojima su dostupni dezodoransi).

Istorijat[уреди | уреди извор]

Dezodorans se prvi put pojavljuje u 9. veka,[1] prvi dezodorans koji se našao u prodaji je bio Mum, 1888. godine u Americi, u Filadelfiji, od strane pronalazača čije ime nije ostalo zabeleženo.[2] Tada se prodavao kao krema u teglici, i nanosio se prstima. Tu malu kompaniju je 1931. godine kupila veća kompanija Bristol-Myers, da bi 1940. godine Helen Diserens, radnica u kompaniji, unapredila način nanošenja - po uzoru na tada tek otkrivene ball-point hemijske olovke. Taj proizvod, promenjenog imena i načina nanošenja, počeli su da reklamiraju kao Ban roll-on. U Evropi je taj proizvod lansiran 1958. godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu, pod nazivom Mum Rollette.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Salma Khadra Jayyusi, Manuela Marin - The Legacy of Muslim Spain, Brill Publishers. 1994. ISBN 978-90-04-09599-1. стр. 117.
  2. ^ а б Joey Green, The Apothecary: Elixiers, Remedies, and Tonics - Joey Green's Incredible Country Store: Potions, Notions and Elixirs of the Past--and How to Make Them Today, Rodale Books. 2004. ISBN 978-1-57954-848-3. стр. 356.