Вектор помераја

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Displacement (geometry))
Померај (вектор зелене боје) је најкраће растојање између почетне и крајње тачке и не зависи од путање, док пређени пут (љубичаста крива) тачно прати путању (плава пуна линија)

Вектор помераја (енгл. displacement vector; знака ) јесте разлика између вектора крајњег положаја и вектора почетног положаја материјалне тачке, честице, или тела у простору.

За разлику од вектора помераја који је векторска величина, померај је скаларна величина и представља најкраће растојање између почетног и крајњег положаја материјалне тачке, честице, или тела у простору. Померај је једнак интензитету вектора помераја.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Вектор помераја представља промену вектора положаја у времену.

Ако се тело кретало за током временског интервала , вектор помераја је:

,

где је вектор положаја у тренутку и вектор положаја у тренутку .

Померај тог тела је:

Померај и пређени пут[уреди | уреди извор]

Померај (скаларна величина) је најкраће растојање између почетне и крајње тачке и не зависи од облика путање. За разлику од њега, пређени пут (такође скаларна величина) зависи од облика путање.

Пример[уреди | уреди извор]

Тело које је кренуло из места А, стигло у место Б и вратило се назад у место А има пређени пут једнак укупном путу који је прешло, што је два пута растојање између места А и Б. С друге стране, померај тог тела је 0, зато што су и почетни и крајњи положај овог тела тачка А.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Position and displacement”. labman.phys.utk.edu. Приступљено 2019-11-01.