Степски смук

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Dolichophis caspius)

Степски смук
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Reptilia
Ред: Squamata
Подред: Serpentes
Породица: Colubridae
Род: Dolichophis
Врста:
D. caspius
Биномно име
Dolichophis caspius
Gmelin, 1789.
Подврсте
Синоними

Coluber caspius

Степски смук (лат. Dolichophis caspius) честа је врста смука који насељава Балкан и источну Европу. То је изузетно крупна и снажна змија, једна од највећих у Европи, која може да нарасте до дужине од 200 цм, али јој је просек између 140цм и 160цм, а мужјаци су крупнији од женки. [1] Ова змија спада у неотровне, и превасходно је активна током дана. Врло брза врста, али је исто тако и добар пењач: може се попети и до 7 метара у висину!

Изглед[уреди | уреди извор]

Основна боја тела је смеђа или маслинаста, дуж сваке крљушти постоји светлија пруга, те се стиче утисак да змија има беличасте штрафте. Вентрална (трбушна) страна је беличаста или наранџаста, нарочито на вентралној страни главе и врата. Зенице су јој округле, што је такође одлика неотровница.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Њен главни регион распрострањења је Балкан, али се такође може наћи и у деловима источне Европе. Државе у којима се ова врста налази су: Албанија, Бугарска, Грчка, Македонија, Србија, Румунија, Хрватска, Босна и Херцеговина, јужни делови Словачке, Турска, Молдова, Црна Гора, јужни делови Русије и Украјине, Казахстан... [2]

Исхрана[уреди | уреди извор]

Степски смук се храни малим кичмењацима. Његова исхрану укључује и мале сисаре, гуштере, птице и друге змије. Иако није отрован, степски смук је опасна змија и напада без упозорења.

Угроженост[уреди | уреди извор]

На територији Србије носи епитет строго заштићене врсте.

Налази се на Прилогу II Бернске конвенције, а по Међународној унији за заштиту природе (IUCN) спада у категорију последње бриге.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Водоземци и гмизавци Авале: Разноврсност, фактори угрожавања и статус заштите, Српско херпетолошко друштво ’’Милутин Радовановић’’, Београд, 2013
  2. ^ Catalogue of Life : Dolichophis caspius (Gmelin, 1789)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Степски смук на Викимедијиној остави