Državna služba

С Википедије, слободне енциклопедије

Državna ili javna služba je naziv za delatnost koju u državi, jedinici lokalne ili regionalne uprave ili samouprave obavljaju osobe angažovane na državnim, odnosno javnim poslovima. Osobe koje obavljaju te delatnosti se nazivaju državnim ili javnim službenicima. U pravilu se pod time ne podrazumevaju vojni poslovi, pa se u nekim jezicima za takvu službu koristi izraz civilna služba.[1]

Sadržaj poslova državne službe, kao i način postajanja državnim službenikom, odnosno kriterijum koji bi državni službenici morali da ispunjavaju pre dolaska na dužnost, razlikovali su se kroz istoriju. Razlikuju se u raznim državama zavisno od političkog sistema i zakona. Državne službe koje se dobiju izborima - bilo neposrednim ili posrednim, odnosno imenovanjima od strane najviših tela izvršne vlasti se nazivaju političkim funkcijama[2], a njihovi nositelji funkcionerima. S druge strane, javni funkcije koje se dobiju kao redovni plaćeni posao na temelju stručnih kriterijuma se nazivaju birokratima.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Djelatnost. (1969). KPJ do aprila 1941. na području Karlovca, Koduna, Like i Pokuplja. Ured. Djuro Zatezalo. OCLC 84588982. 
  2. ^ Belgrad), Politikološko savetovanje karakter i funkcije federacije u procesu konstituisanja samoupravnog društva (1968 : (1968). Karakter i funkcije federacije u procesu konstituisanja samoupravnog društva : Politikološko savetovanje 15-16. XI 1968. Institut za političke studije Visoke škole političkih nauka. OCLC 20852240.