Društvo astronoma Srbije

С Википедије, слободне енциклопедије

Društvo astronoma Srbije (DAS) je zvanično udruženje koje okuplja profesionalne srpske astronome. Osnovano je 1981. godine. Društvo astronoma Srbije je član Međunarodne astronomske unije.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Društvo astronoma Srbije (DAS) je osnovano 1981. sa sedištem u Beogradu. Pre osnivanja srpski astronomi su bili organizovani oko dve organizacije. Bili su u sklopu Društva matematičara i fizičara Srbije, od njihovog osnivanja 1948. godine, a zvanično su kao astronomi uključeni u društvo od 1962. Druga organizacija je bila Društvo u okviru Unije društava matematičara i fizičara, osnovana 1949. godine, a u koju su astronomi uključeni zvanično 1966. godine.

Današnji predsednik društva je dr Monika Jurković, a sekretar dr Milan Stojanović.[1]

Društvo okuplja oko 100 članova, većinom sa Astronomske opservatorije u Beogradu i sa Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali ima članova i iz drugih astronomskih društava.

Naučne aktivnosti društva[уреди | уреди извор]

Naučne aktivnosti Društva astronoma Srbije pokrivaju više oblasti iz astronomije i astrofizike: proučavanja su u sklopu astrometričkih kataloga, Zemljine rotacije, posmatranja Sunca, dvojnih zvezda, manjih planeta i kometa, teorije kretanja malih planeta, modeliranja tesno dvojnih sistema, uticaja sudara na oblik spektralnih linija u astrofizičkoj plazmi, radio-astronomije, galaktičke astronomije, vangalaktičke astronomije, kosmogonije i istorije srpske astrnomije. Istraživanja se većinski vrše na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Druga aktivnost društva je u poboljšavanju uslova i radu na astronomiji u školstvu. Astronomija se u srpskim školama uči u sklopu fizike, u Gimnazijama na prirodno-matematičkim smerovima u četvrtoj godini astronomija se predaje sa fondom časova od jednog časa nedeljno. U specijalizovanim matematičkim školama astronomija postoji kao samostalan predmet.

DAS se bavi popularizacijom astronomije u Srbiji, ili direktno putem medija, ili većinski kroz pojedinačno učešće članova u događajima i radu u amaterskim društvima. Posebno je bila označena 2009. godina, međunarodna godina astronomije. Poslednjih nekoliko godina DAS je pojačao svoje aktivnosti naročito sa radom Mobilnog Planetarijuma kako u obrazovnim ustanovama tako u ustanovama kulture, festivalima nauke i drugim naučnim skupovima.

Misija društva je da očuva i istraži istorijsko nasleđe astronomskih nauka u Srbiji.

Međunarodna godina astronomije[уреди | уреди извор]

Društvo astronoma Srbije je nakon 28 godina postojanja imalo posebnu priliku za aktivnost. Naime, nakon što je Međunarodna astronomska unija proglasila 2009. godinu za Međunarodnu godinu astronomije, organizovan je i niz simboličnih seminara i aktivnosti, poput donacije 100 malih teleskopa najaktivnijim osnovnim i srednjim školama širom zemlje van većih gradova, kao i nabavke pokretnog planetarijuma.[2]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1], pristupljeno: 12. aprila 2019.
  2. ^ http://pescanik.net/2009-godina-astronomije/ 2009 - godina astronomije, Nikola Božić, Peščanik

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]