Efekat leptira (film)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Efekat leptira
TheButterflyEffect.jpg
Izvorni naslov Butterfly effect
Žanr drama
naučna fantastika
triler
Režija Erik Bres
Džej Makaj Gruber
Scenario Džej Makaj Gruber
Erik Bres
Producent Kris Bender, Ej Džej Diks, Entoni Rulen
Glavne uloge Ešton Kučer
Ejmi Smart
Erik Stolc
Elden Henson
Itan Supli
Muzika Majkl Subi
Kamera Metju F. Leoneti
Montaža Piter Amundson
Kirk Moziz
Izdavačka kuća New Line Cinema
Godina 2004.
Trajanje 113 minuta
120 minuta (režiserska verzija)
Zemlja Flag of the United States.svg Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 13 miliona dolara (produkcija)
20 miliona dolara (marketing)
Sledeći
Efekat leptira 2
Veb-sajt www.butterflyeffectmovie.com
IMDb veza

Efekat leptira (eng. The Butterfly Effect) je američka filmska naučnofantastična drama u kojoj glavne uloge tumače Ešton Kučer (Ashton Kutcher), Ejmi Smart (Amy Smart) i Erik Stolc (Eric Stoltz). Scenaristi i režiseri filma su Erik Bres (Eric Bress) i Džej Makaj Gruber (J. Mackye Gruber). Izdavačka kuća je New Line Cinema.

Naziv filma najverovatnije aludira na leptira iz kratke priče Reja Bredberija (Ray Bradbury) — Zvuk oluje (A Sound of Thunder), u kojoj male promene povlače seriju uzročno-posledičnih efekata. Deset godina kasnije, Edvard Lorenc (Edward Lorenz) nazvao je ovaj koncept efektom leptira, terminom koji se često koristi u teoriji haosa.

Kratak zaplet[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Evan Treborn (Ešton Kučer), koji je bolovao od nekoliko psiholoških trauma kao dečak (Džon Patrik Amedori) (John Patrick Amedori), koje su bile propraćene jakim glavoboljama, gubicima pamćenja i velikim stresovima. Tragajući za odgovorom koji bi zalečio njegove emocionalne rane, otkriva da kada čita iz svojih adolescentskih dnevnika može da putuje natrag kroz vreme i da "prepravi" delove svoje prošlosti. Svaka od tih izmena prošlosti ima za posledicu izmenjenu sadašnjost — njegove alternativne sadašnjosti variraju od toga da je npr. u jednoj student, u drugoj zatvorenik, a u trećoj invalid. Dok uporno pokušava da stvari učini najboljima za sebe i za ljude koje poznaje, shvata da ma koliko njegove namere bile dobre, uvek postoje neočekivane posledice. Zbog toga mora da putuje sve dalje u prošlost kako bi pronašao prvobitni uzrok svega što za posledicu ima njegovu trenutnu sadašnjost.

Spoljašnje veze[уреди]