Ejmi Li

С Википедије, слободне енциклопедије
Ejmi Li
Ejmi Li 2015.
Lični podaci
Puno imeEjmi Lin Li
Datum rođenja(1981-12-13)13. decembar 1981.(42 god.)
Mesto rođenjaRiversajd, SAD
Muzički rad
Aktivni period1995—danas
Ostalo
Povezani članciEvanescence
Veb-sajtamyleeofficial.com
evanescence.com

Ejmi Lin Harcler (engl. Amy Lynn Hartzler, 13. decembar 1981), rođena kao Ejmi Lin Li (engl. Amy Lynn Lee), američka je pevačica i pijanistkinja benda Evanescence.[1]

Grupu Evanesens su osnovali pevačica, pijanista i tekstopisac Ejmi Li i bivši gitarista grupe Ben Mudi.[2] Njih dvoje su se upoznali 1994. godine u kampu za mlade u Litl Roku, kada je Ben čuo Ejmi kako na klaviru svira pesmu: „I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)“. Počeli su zajedno da pišu pesme koje su se u početku mogle čuti na radiju, a kasnije i na njihovim nastupima uživo. Ubrzo su postali veoma popularni na tim prostorima.

Ejmi Li je izjavila da je napisala pesmu za film Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman iz 2005. godine, ali da su je producenti filma odbili zbog navodno isuviše „mračne“ muzike. Još jedna pesma koja je trebalo da se pojavi u istoimenom filmu bila je „Lakrimoza“, koju je Ejmi napisala inspirisana Mocartovim delom. Producenti filma su, međutim, odbili da potvrde bilo kakvu nameru o uključivanju pesama na disk sa muzikom iz filma.

Od 1995. godine do danas je u sastavu grupe Evanesens.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Who is Amy Lee? Everything You Need to Know”. www.thefamouspeople.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-01-29. 
  2. ^ „Amy Lynn Hartzler”. www.listal.com. Приступљено 2021-01-29. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]