Ejmi Li

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ejmi Li
AmyLee2003BillboardAwards.jpg
Ejmi Li
Osnovne informacije
Datum rođenja 13. decembar 1981.
Mesto rođenja Riversajd,  SAD
Aktivni period 1995.-
Vezani članci Evanescence
Veb-sajt evanescence.com

Ejmi Li (engl. Amy Lee, 13. decembar 1981. godine) je pevačica i pijanistkinja američkog rok benda Evanesens (engl. Evanescence).

Grupu Evanesens su osnovali pevačica, pijanista i tekstopisac Ejmi Li i bivši gitarista grupe Ben Mudi. Njih dvoje su se upoznali 1994. godine u kampu za mlade u Litl Roku, kada je Ben čuo Ejmi kako na klaviru svira pesmu: „I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)“. Počeli su zajedno da pišu pesme koje su se u početku mogle čuti na radiju, a kasnije i na njihovim nastupima uživo. Ubrzo su postali veoma popularni na tim prostorima.

Ejmi Li je izjavila da je napisala pesmu za film Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman iz 2005. godine, ali da su je producenti filma odbili zbog navodno isuviše „mračne“ muzike. Još jedna pesma koja je trebalo da se pojavi u istoimenom filmu bila je „Lakrimoza“, koju je Ejmi napisala inspirisana Mocartovim delom. Producenti filma su, međutim, odbili da potvrde bilo kakvu nameru o uključivanju pesama na disk sa muzikom iz filma.

Od 1995. godine do danas je u sastavu grupe Evanesens.

Diskografija[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]