Ejmi Li

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ejmi Li
AmyLee2003BillboardAwards.jpg
Ejmi Li
Osnovne informacije
Datum rođenja13. decembar 1981.
Mesto rođenjaRiversajd,  SAD
Aktivni period1995.-
Vezani članciEvanescence
Veb-sajtevanescence.com

Ejmi Li (engl. Amy Lee, 13. decembar 1981. godine) je pevačica i pijanistkinja američkog rok benda Evanesens (engl. Evanescence).

Grupu Evanesens su osnovali pevačica, pijanista i tekstopisac Ejmi Li i bivši gitarista grupe Ben Mudi. Njih dvoje su se upoznali 1994. godine u kampu za mlade u Litl Roku, kada je Ben čuo Ejmi kako na klaviru svira pesmu: „I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)“. Počeli su zajedno da pišu pesme koje su se u početku mogle čuti na radiju, a kasnije i na njihovim nastupima uživo. Ubrzo su postali veoma popularni na tim prostorima.

Ejmi Li je izjavila da je napisala pesmu za film Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman iz 2005. godine, ali da su je producenti filma odbili zbog navodno isuviše „mračne“ muzike. Još jedna pesma koja je trebalo da se pojavi u istoimenom filmu bila je „Lakrimoza“, koju je Ejmi napisala inspirisana Mocartovim delom. Producenti filma su, međutim, odbili da potvrde bilo kakvu nameru o uključivanju pesama na disk sa muzikom iz filma.

Od 1995. godine do danas je u sastavu grupe Evanesens.

Diskografija[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]