Eksponencijalna raspodela

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Eksponencijalna distribucija)
Eksponencijalna
Funkcija gustine verovatnoće
Grafički prikaz funkcije gustine verovatnoće eksponencijalne distribucije plot of the probability density function of the exponential distribution
Funkcija kumulativne raspodele
Funkcija kumulativne distribucije
Parametriλ > 0 stopa, ili inverzna skala
Nositeljx ∈ [0, ∞)
PDFλ eλx
CDF1 − eλx
Kvantil−ln(1 − F) / λ
Prosekλ−1 (= β)
Medijanaλ−1ln(2)
Modus0
Varijansaλ−2 (= β2)
Koef. asimetrije2
Kurtoza6
Entropija1 − ln(λ)
MGF
CF
Fišerova informacija
Kulbek-Lajblerova divergencija

U teoriji verovatnoće i statistici, eksponencijalna raspodela (pozanta kao negativna eksponencijalna raspodela) je raspodela verovatnoće vremena između događaja u Poasonovom procesu,[1][2] i.e., procesu u kome se događaji kontinuirano i nezavisno javljaju sa konstantnom prosečnom brzinom. To je poseban slučaj gama distribucije. Eksponencijalna distribucija je kontinuirani analog geometrijske distribucije i ima ključno svojstvo da je bez memorije. Pored toga što se koristi za analizu Poasonovih tačkastih procesa, ona se javlja u mnoštvu drugih konteksta.

Eksponencijalna distribucija nije isto što i klasa eksponencijalne familije distribucija, koja je velika klasa distribucija verovatnoće kojom je obuhvaćena eksponencijalna distribucija kao jedan od njenih članova, ali takođe uključuje normalnu distribuciju, binomnu distribuciju, gama distribuciju, Poasonovu, i mnoge druge.

Karakterizacija[уреди | уреди извор]

Funkcija gustine verovatnoće[уреди | уреди извор]

Funkcija gustine verovatnoće eksponencijalne distribucije je

Alternativno, ovo se može definisati korišćenjem desne-kontinuirane Hevisajdove odskočne funkcije, H(x) gde je H(0) = 1:[3][4]

Ovde je λ > 0 parameter distribucije, koji se obično naziva parametar brzine. Distribucija je podržana na intervalu [0, ∞). Ako slučajna promenljiva X ima ovu distribuciju, piše se X ~ Exp(λ).

Eksponencijalna distribucija ispoljava beskonačnu deljivost.

Funkcija kumulativne distribucije[уреди | уреди извор]

Funkcija kumulativne distribucije je data sa

Alternativno, ovo se može definisati koristeći Hevisajdovu odskočnu funkciju, H(x).

Alternativna parametrizacija[уреди | уреди извор]

Najčešće korišćena alternativna parametrizacija je putem definisanja funkcije gustine verovatnoće (pdf) eksponencijalne distribucije kao što je

gde je β > 0 srednja vrednost, standardna devijacija, i parametar skale distribucije, recipročna vrednost parametra brzine, λ, definisanog iznad. U ovoj specifikaciji, β je parametar preživljavanja u smislu da ako je slučajna varijabla X vremensko trajanje tokom koga određeni biološki ili mehanički sistem uspe da preživi i X ~ Exp(β), onda je E[X] = β. Naime, očekivano trajanje preživljavanja sistema je β jedinica vremena. Parametrizacija koja uključuje parametar „brzine” nastaje u kontekstu događaja koji pristižu brzinom λ, kada vreme između događaja (koje se može modelovati koristeći eksponencijalnu distribuciju) ima srednju vrednost β = λ−1.

Alternativna specifikacija je ponekad podesnija od gore navedene, a neki autori je koriste kao standardnu definiciju. Ova alternativna specifikacija se ovde ne koristi. Nažalost, to dovodi do nejasnoća u notacijama. Generalno, čitalac mora proveriti koja se od ove dve specifikacije koristi, ako autor piše „X ~ Exp(λ)”, misli se bilo na notaciju iz prethodne sekcije (koristeći λ) ili na notaciju iz ove sekcije (ovde, koristeći β da se izegne zabuna).[5]

Osobine[уреди | уреди извор]

Srednja vrednost, varijansa, momenti i medijana[уреди | уреди извор]

Srednja vrednost je centar mase verovatnoće, odnosno prvi momenat.
Medijana je praslikavanje F−1(1/2).

Srednja ili očekivana vrednost eksponencijalno raspoređene slučajne promenljive X sa parametrom brzine λ je data sa

U svetlu dole navedenih primera, ovo ima smisla: ako se primaju telefonski pozivi u proseku dva puta na sat, onda se može očekivati da će se čekati pola sata na svaki poziv.

Varijanca od X je data sa

tako da je standardna devijacija jednaka sa srednjom vrednošću.

Momenti od X, za su dati sa

Centralni momenti od X, za su dati sa

gde je !n podfaktorijal od n

Medijana od X je data sa

gde se ln odnosi na prirodni logaritam. Stoga je apsolutna razlika između srednje vrednosti i medijane

u skladu sa srednjom vrednosti nejednakost.

Svojstvo nepamćenja eksponencijalne slučajne promenljive[уреди | уреди извор]

Eksponencijalno raspoređena slučajna promenljiva T poštuje odnos

Ovo se može videti ako se uzme u obzir komplementarna kumulativna funkcija distribucije:

Kada se T tumači kao vreme čekanja da se događaj desi u odnosu na neko početno vreme, ova relacija implicira da, ako je T uslovljeno neuspehom da se posmatra događaj tokom nekog početnog vremenskog perioda s, distribucija preostalog vremena čekanja je isto što i originalna bezuslovna raspodela. Na primer, ako se događaj nije dogodio nakon 30 sekundi, uslovna verovatnoća da će za događaj biti potrebno još najmanje 10 sekundi jednaka je bezuslovnoj verovatnoći posmatranja događaja više od 10 sekundi nakon početnog vremena.

Eksponencijalna raspodela i geometrijska raspodela su jedine raspodele verovatnoće bez memorije.

Eksponencijalna raspodela je stoga nužno i jedina kontinuirana raspodela verovatnoće koja ima konstantnu stopu neuspeha.

Kvantili[уреди | уреди извор]

Tukey anomaly criteria for exponential probability distribution function.
Tukijevi kriterijumi za anomalije.

Funkcija kvantila (inverzna kumulativna funkcija raspodele) za Exp(λ) je

Prema tome, kvartili su:

  • prvi kvartil: ln(4/3)/λ
  • medijana: ln(2)/λ
  • treći kvartil: ln(4)/λ

Kao posledica toga, interkvartilni opseg je ln(3)/λ.

Uslovna vrednost pod rizikom (očekivani nedostatak)[уреди | уреди извор]

Uslovna vrednost pod rizikom (CVaR) takođe poznata kao očekivani nedostatak ili superkvantil za Exp(λ) se izvodi na sledeći način:[6]

Buferovana verovatnoća prekoračenja (bPOE)[уреди | уреди извор]

Baferovana verovatnoća prekoračenja je jedan minus nivo verovatnoće na kome je CVaR jednak pragu . Izvodi se na sledeći način:[6]

Kulback–Liblerova divergencija[уреди | уреди извор]

Usmerena Kulbak–Liblerova divergencija u natima od („približna“ distribucija) od („prava“ distribucija) daje

Maksimalna raspodela entropije[уреди | уреди извор]

Među svim kontinuiranim raspodelama verovatnoće sa podrškom na [0, ∞) i srednjom vrednošću μ, eksponencijalna raspodela sa λ = 1/μ ima najveću diferencijalnu entropiju. Drugim rečima, to je maksimalna distribucija verovatnoće entropije za slučajnu promenljivu X koja je veća ili jednaka nuli i za koju je E[X] fiksno.[7]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Stirzaker, David (2000). „Advice to Hedgehogs, or, Constants Can Vary”. The Mathematical Gazette. 84 (500): 197—210. ISSN 0025-5572. JSTOR 3621649. doi:10.2307/3621649. 
  2. ^ Guttorp, Peter; Thorarinsdottir, Thordis L. (2012). „What Happened to Discrete Chaos, the Quenouille Process, and the Sharp Markov Property? Some History of Stochastic Point Processes”. International Statistical Review. 80 (2): 253—268. ISSN 0306-7734. doi:10.1111/j.1751-5823.2012.00181.x. 
  3. ^ Calvert, James B. (2002). „Heaviside, Laplace, and the Inversion Integral”. University of Denver. 
  4. ^ Davies, Brian (2002). „Heaviside step function”. Integral Transforms and their Applications (3rd изд.). Springer. стр. 28. 
  5. ^ David Olive, Chapter 4. Truncated Distributions, "Lemma 4.3", Southern Illinois University, February 18, 2010, pp. 107.
  6. ^ а б Norton, Matthew; Khokhlov, Valentyn; Uryasev, Stan (2019). „Calculating CVaR and bPOE for common probability distributions with application to portfolio optimization and density estimation” (PDF). Annals of Operations Research. Springer. 299 (1-2): 1281—1315. doi:10.1007/s10479-019-03373-1. Архивирано из оригинала (PDF) 31. 03. 2023. г. Приступљено 2023-02-27. 
  7. ^ Park, Sung Y.; Bera, Anil K. (2009). „Maximum entropy autoregressive conditional heteroskedasticity model” (PDF). Journal of Econometrics. Elsevier. 150 (2): 219—230. doi:10.1016/j.jeconom.2008.12.014. Архивирано из оригинала (PDF) 2016-03-07. г. Приступљено 2011-06-02. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]