Električna jegulja

С Википедије, слободне енциклопедије

Električna jegulja (Electrophorus electricus) je riba koja pripada porodici Gymnotidae iz reda Gymnotiformes ,a ne jeguljama (red Anguilliformes) kako ime govori.

Elektricna jegulja 1
Elektricna jegulja

Anatomija[уреди | уреди извор]

Električna jegulja ima dugačko, cilindrično, zmijoliko telo sivo-smeđe boje, ponekad prošarano crvenom na donjem delu trupa. Nema krljušt, već joj je telo pokriveno debelom kožom i sluzi koja joj služi kao zaštita. Ima malu tupu glavu s velikim ustima, na koju se nastavlja do 2,75 metra dugačko tijelo, težine do 22 kg. Rep električne jegulje čini oko četiri petine njene ukupne dužine, na njemu se s donje strane nalaze njena jedina peraja, kojima se kreće. Ima slabo razvijene oči, i pretežno je noćna životinja.

Električne jegulje razvile su svoju sposobnost da strujom omame plen iz potrebe da zaštite svoja osetljiva usta od ozleda oštrih kostiju koje brojne tropske ribe imaju. Omamljeni plen je nepokretan dovoljno dugo da ga ona proguta, bez žvakanja direktno u želudac. Ponekad se električna jegulja uopšte ne zamara da strujom omami plen, već ga munjevito zgrabi i počne gutati, pre nego što je on u stanju reagovati. Rep električne jegulje je onaj dio tela u kom ona ima električne organe. Oni su se razvili iz mišićnog tkiva povezanih brojnim živcima sa kičmom. Oni mogu proizvesti napon od 300-650 volti, a to je dovoljno snažno da omami čak i ljude. Te organe one koriste i kao pomoć pri navigaciji i komuniciranju s drugim električnim jeguljama.

Električna jegulja je lenjo stvorenje koja voli spore rečne tokove, gde izlazi na površinu svakih nekoliko minuta da ustima udahne vazduh. Usta električne jegulje bogata su krvnim žilama koje im omogućuju korišćenje usta kao pluća. Gotovo suvišne škrge koriste samo da uklone ugljen-dioksid iz krvi, a ne za kiseonik.

Elektricna jegulja 2
Elektricna jegulja

Električna jegulja pored riba jede i voće koje padne u vodu, pa na taj način služi kao pomagač u širenju semena, ali i kao čistač prašumskog ekosistema.

Rasprostranjenost[уреди | уреди извор]

Električna jegulja je slatkovodna riba, koja živi u mirnim delovima rečnih tokova siromašnim kiseonikom, muljevitog dna, na severoistoku Južne Amerike od Brazila, Venecuele, Kolumbije sve do Gvajane. Električna jegulja je jedna od glavnih grabljivica u tropskim kišnim šumama, gde čini više od 70% ukupne populacije riba.

Izvori[уреди | уреди извор]

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/182547/electric-eel