Eleutherodactylidae

С Википедије, слободне енциклопедије

Eleutherodactylidae
Eleutherodactylus danae
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Amphibia
Ред: Anura
Породица: Eleutherodactylidae
Lutz, 1954
Потпородица

Eleutherodactylinae

Phyzelaphryninae

Синоними

Eleutherodactylinae Лоц, 1954

Eleutherodactylidae је фамилија жаба која обухвата 4 рода са директним развићем. То су минијатрурне жабе величине од 10,5 мм до 88 мм. Врста Eleutherodactylus iberia је једна од најмањих жаба на свету. Појава минијатурности доводи и до одређених ограничења у морфолошком развоју као и у образовању малог броја јаја (некада и само једно јаје). Поред тога оне производе звуке веома високе фреквенције (преко 5 kHz). Једна необична врста Eleutherodactylus jasperi је ововивипарна, ембриони се развијају у јајима која су задржана у јајоводу те се рађају живи младунци. Ова врста је ендемит јужног Порторика, али се сматра изумрлом јер није виђена још од 1981. година.[1][2]

Распрострањене су у Индији, на полуострву Флориди, јужном Тексасу, а неки родови и на североистоку Јужне Америке и у пределу Амазона.

Класификација[уреди | уреди извор]

Ова фамилија обухвата следеће родове:[1][3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Frost, Darrel R. (2014). „Eleutherodactylidae Lutz, 1954”. Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History. Приступљено 24. 4. 2014. 
  2. ^ Hedges, S. B.; Duellman, W. E. & Heinicke, M. P (2008). „New World direct-developing frogs (Anura: Terarana): Molecular phylogeny, classification, biogeography, and conservation” (PDF). Zootaxa. 1737: 1—182. 
  3. ^ „Eleutherodactylidae”. АмпхиВеб: Информације о водоземцима, биологији и очувању. [веб апликација]. Беркли, Калифорнија: АмпхиаВеб. 2014. Архивирано из оригинала 24. 04. 2014. г. Приступљено 24. 4. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Медији везани за чланак Eleutherodactylidae на Викимедијиној остави