Fanzin

Из Википедије, слободне енциклопедије
Naslovnica kultnog studentskog fanzina Bauk slobode.

Fanzin (skraćeno zin) je ručno izrađena, amaterska publikacija, izrađujena od strane fanova, iz ljubavi a ne zbog profita. Fanzini su, tokom hipi i pank pokreta, bili štampani mediji andergraund scene i oni se razlikuju od mejnstrim časopisa jer ih pišu obični ljudi koji nisu profesionalni novinari.

Samizdat filozofija i uradi sam etika (Do It Yourself) nalažu da sve oko fanzina završimo sami, oslanjajući se na sopstvene snage, a ne na sponzore i reklame. Fanzini su se ranije izrađivali uz pomoć pisaće mašine, a priprema za štampu se vršila tako što su se delovi stranica sekli makazama i potom lepili. Štampa se, najčešće, sastojala iz fotokopiranja, a postojali su i uspešniji fanzini koji su štampani u štampariji. Fanzini, po pravilu, sprovode otvorenu politiku autorskih prava, najčešće copyleft i čitaoci se obično hrabre da umnožavaju i dalje distribuiraju fanzin.

Danas je internet delimično potisnuo štampane fanzine i javlja se novi oblik fanzina pod nazivom e-zin, jer je mnogo lakše i jeftinije izdavati preko interneta. Ipak, ljubitelji fanzina navode da se štampani fanzin može čitati i napolju, a ne samo pored ekrana. Neki fanzinaši pronalaze kompromis tako što prvo izrade štampano izdanje fanzina, koje potom skeniraju i kače na internet, da bi svako ko želi mogao da ga odštampa na kućnom štampaču.

Fanzini izgledom najviše podsećaju na strip, iako unutra imaju znatno manje crteža. Neki fanzini vremenom prerastu u magazine.

Spoljašnje veze[уреди]