Felipe Masa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Felipe Masa
Felipe Massa podium - 2014 Italian Grand Prix (02).jpg
Felipe Masa na podijumu VN Italije 2014.
Датум рођења 25. april 1981.
Место рођења Sao Paulo
Brazil
Каријера светски шампиона Формуле 1
Држављанство Бразил Brazilac
Број трка 220
Шампионати 0
Победе 11
Подијуми 40
Пол позиција 16
Најбржи кругови 15

Felipe Masa (šp. Felipe Massa), rođen 25. aprila, 1981 u Sao Paolu) je brazilski vozač formule 1 i trenutno vozi za Vilijams F1 tim.

Rana karijera[уреди]

Počeo je u karting serijama sa 8 godina u Sao paolu gde se takmičiou raznim kategorijama od 1990 do 1997. 1998. prešao je u formulu ševrolet, gde je završio brazilski šampionat kao peti. Sledeće sezone dobija tri od deset trka i uzima titulu. 2000. dolazi u Italiju gde se takmiči u formuli reno, i već u prvoj sezoni uzima titulu i italijanskog i evropskog formula reno šampionata. 2001. prelazi u formulu 3000, gde ubedljivo dobija sa šest pobeda od osam trka. Na trci u Mugelou, u Italiju zapanjio je sve boljim rezultatom od tadašnjeg šampiona Mihaela Šumahera. 2002. potpisuje za Zauber.

Zauber[уреди]

Zauber 2005.

Prva sezona za Masu u F1 je prošla sa puno pehova. Sezonu je završio kao trinesti, osvojio je četiri poena, a najbolji rezultat je bio peto mesto na trci za veliku nagradu Španije. Propustio je i američki GP i najavljeno je da će sledeći vozač zaubera, za sezonu 2003., pored Nika Hajdfelda biti Hajnc Herold Frencen. 2003. prelazi u ferari kao test vozač da bi se sledeće sezone vratio u Zauber potpisujući dvogodišnji ugovor. Kasnije je izjavio da je te sezone puno toga naučio. Sezonu 2004 završava kao dvanesti sa dvanest poena, sa najboljim rezultatom četvrto mesto na spa-frankošampu. Njegov klupski kolega Fizikela osvojio je 22 poena te sezone. Sledeće sezone osvojio je 11 poena ali je uspeo da premaši Žaka Vilneva koji je tada bio zvanično prvi vozač zaubera.

2006[уреди]

Ferari 2006.

Masa je dobro počeo sezonu sa drugim mestom na kvalifikacijama za prvu trku sezone u Bahreinu., i stigao je sa 21 poziticije na 5 u Maleziji ispred Šumahera, koji je počeo četrnesti. Ali nastavio je sa pehovima uz nekoliko okretanja i sudarom sa Klienom i Rozbergom u Australiji. Uglavnom, svoj prvi podijum zabeležio je u Nurberngu, a prvi najbrži krug u Barseloni. Zabeležio je još četiri podiuma, u SAD, francuskog i Nemačkoj, i uzeo je prvu polpoziciju u Istanbulu. Posle izjave Šumahera da napušta formulu jedan, objavljeno je da će Masa ostati da vozi za ferari u sledećoj sezoni. 22. oktobra, Masa osvaja prvi gran pri, kod kuće u Brazilu kao prvi brazilac koji je pobedio na Interlagosu još od Sene 1993.. The Brazilian eventually finished the season third with 80 points, behind world champion Fernando Alonso and Ferrari teammate Michael Schumacher. Sezonu je završio kao treći iza Alonsa i Šumahera sa 80 bodova.

2007[уреди]

U predsezoni je imao izvanredne rezultate sa pet najboljih vremena. U prvoj trci u Australiji ima problema sa menjačem i motorom i sa penalom od 10 mesta završava trku kao šesti. na sledećoj trci u Maleziji, problemi su se nastavili, pa je usled osvojene polpozicije, prvo mesto izgubio već posle prve krivine. Kasnije u pokušaju da pretekne Hamiltona, ispao je sa staze i izgubio još dva mesta. Završio je kao peti. Sledeće dve trke u Bahreinu i Španiji dobija obe sa pol pozicije, i završava kao treći u Monaku. U Kanadi je diskvalifikovan zbog napuštanja pita za vreme crvenog svetla. Na sledeće četiri trke, penje se tri puta na podium.

Spoljašnje veze[уреди]