Feral Tribune

С Википедије, слободне енциклопедије

Ферал трибјун (Feral Tribune) су недељне политичке новине из Хрватске.

Часопис[уреди | уреди извор]

Ферал трибјун је започет у Сплиту као летак политичке сатире, па је постао недељни сатирични часопис, те је прерастао у популарне недељне новине. Познат је по традиционално провокативним насловним странама, праћени кратким вестима („информбиро“), уредничким чланцима, интервјуима, сатиричном секцијом, те новостима о књигама, музици и Интернету. Још једна популарна и јединствена секција је „Greatest Shits“ (највећа срања), где се скупљена, по мишљењу уредника, најлуђе изјаве јавних личности за хрватске медије.

Историја[уреди | уреди извор]

Назив часописа је игра речи на Хералд трибјун (енгл. Herald Tribune), међународни недељни часопис на енглеском језику. Основали су га 1984. новинари Виктор Иванчић, Предраг Луцић и Борис Дежуловић као подлистак Недјељне Далмације, викенд-издања Слободне Далмације, дневног листа у којем су били запослени.

Постао је популаран почетком распада СФРЈ обрађујући теме које су биле табу у државној штампи, па се тако врло брзо нашао на удару власти.

Часопис је, због финансијских проблема, престао да излази у јуну 2008.

Проблеми[уреди | уреди извор]

Године 1994. године, након низа оптужби на рачун ХДЗ, Ферал трибјун је пребачен у пореску категорију порнографских часописа, тј. степен је увећан за 50%. Године 1995, Уставни суд Републике Хрватске је поништио ту одлуку.

Закон који забрањује јавну критику највиших државника је уведен у Хрватској 1996. године, те је Ферал трибјун опет био на мети.

Награде[уреди | уреди извор]

Ферал трибјун је добитник следећих награда: