Five Nights at Freddy's (видео-игра)

С Википедије, слободне енциклопедије

Five Nights at Freddy's (у преводу Пет ноћи код Фредија) хорор је игрица програмирана, дизајнирана, и осмишљена од стране Скота Котона.[1]

Радња целе игрице се дешава у „Фреди Фазберовој Пици" (пицерија/ресторан налик Чак Чизу).[2]

Прва три дела ове игрице уводе у улогу ноћног чувара, где се морају надгледати надзорне камере, затварати и отварати врата и светла, не би ли се заштили од лудих машина у ликовима животиња, које нападају играча.

У четвртом делу, играч се ставља у улогу дечака који се у својој соби мора одбранити од страшно осмишљених машина у виду 'ноћне море', тако што затвара врата, ормар, гледа лампом свуда око себе, и трчи око собе.

Пети део се дешава у другој локацији, (енгл. sister location), и ставља те у улогу електричара, који мора радити што му роботски глас каже у игри.

Историја и развој игре[уреди | уреди извор]

Идеја да направи овако нешто, Скоту је пала на памет на основу претходних игрица, које су биле породичне, али су их неки доживели као „превише страшне”, што је Скота инспирисало да направи нешто још страшније.

Први део игрице „Пет ноћи код Фредија” био је објављен 8. 8. 2014. преко Дезуре, a 20.8. и преко Стима. Скот има свој вебсајт, као и свој Јутјуб канал[3] на коме обавештава кориснике о новим игрицама, филмовима, књигама итд.

До сада су објављене tri књиге: „Сребрне очи”, „Изврнути” и „Фредијеве белешке”.

Начин игре[уреди | уреди извор]

У првом делу игрице се преузима улога ноћног чувара у поменутом ресторану. Играч добија 100% батерије која напаја врата, камере, и светло. Прелажењем миша преко стрелице на дну екрана отварају се камере. Има укупно 11 камера од којих је једна, означена као 'кухиња', онемогућена, и може се чути само звук (то су најчешће ломљење тањира и сл. звукови). Кликтањем на камере прати се кретање машина, и игра се стара се да дођу до његове канцеларије, где, кад би га нашле, оне би га убиле, тако што би га ставили у одело налик њиховом. То не би било лоше, само је проблем у томе што је то одело испуњено жицама, електроником и другим стварима које играча убијају полако. То раде зато што они не виде играча као човека, већ као ендо-скелетона без костима, због чега покушавају да га ставе у један. На самом почетку ноћи (која почиње у дванаест а завршава се у шест ујутру), звони ти телефон, и кад играч подигне слушалицу чује се глас који му даје упутства како да се пробије кроз ноћ. У суштини, треба пратити кретање машина кроз камере, затварати врата ако су испред њих, али пазити на батерију, која се затварањем врата и кликтањем на камере, троши. Уколико се не успе, искаче једна од машина на страшан начин, чиме убија играча.

Пет ноћи код Фредија 2: Након што је први део игрице био веома успешан захваљујући доброј осмишљености и великом броју прегледа на јутјубу, Скот је објавио и други део игрице, са мало другачијим правилима. У првом делу игрице од машина се играч брани вратима, а у овом делу нема врата на његовој канцеларији. Једини начин да се одбраниш од машина јесте да се у њих упери светло помоћу лампе, или да се на главу стави празна Фредијева главу која је дата играчу на почетку. Наиме, други део носи три нове машине, сличне онима из првог дела, само више подсећају на играчке, будући да су од пластике. Ту су такоће и машине из првог дела игрице, само су оронуле, без главе, похабане... Ту су такође и марионете, дечак и девојчица са балонима. Стављајући Фредијеву главу, играч се одбрањује од нових и старих машина. Додуше, тај трик није делотворан на Фоксију (у њега се мора уперити лампа) и марионети (за њу се играч мора постарати да не напусти своју кутију тако што ће је затварати.)

Пет ноћи код Фредија 3: Ова игра је тотално другачија од претходне две. Поред тога што се морају надгледати камере, морају се и одржавати сви системи (кисеоник, рад камера....). Уколико се играч не постара о ваздуху, можда му се појавити халуцинације фантомских верзија машина. Од њих играч неће умрети, али може остати без ваздуха уколико не обнови систем за ваздух. Само једна машина може убити играча, и то тотално нова: Спринг трап. Он је једини који може да убије, али не и да уплаши (фантомске верзије су страшније, иако оне не убијају).

Пет ноћи код Фредија 4: Четврти део игрице је први део који одбацује сва досадашња правила: Нема камера, система итд. Врата ће се затворити само ако се стоји поред њих, и аутоматски се отворију кад се пусте. Ово је први део игрице у којој је играчу дозвољено да се помера, иако је то кретање ограничено. Ако превише дуго држе врата затвореним, или се прекасно затворе, машине ће излетети. Нема батерије, тако да је светло на лампи неограничено. Да би се избегло искакање машина, које су сада страшније него икада, мора се добро слушати да ли чује дисање. Уколико се чује дисање, потребно је затворити врата и тако их држати док дисање не престане. Како год, зна се шта се догађа ако се држе претерано затворена...

Пет ноћи код Фредија: Сестринска локација (5): Сестринска локација је за сада последња у серијалу. На самом почетку играч има обавезу да да шокове машинама, будући да је електричар, да би се одржале у добром раду. У овом делу нема више старих машина: представљене су тотално нове машине: Бејби, Балора, Фантајм фокси, фантајм Фреди, БонБон. Сви су мало забавнијег, мање страшног изгледа. Додуше, када искоче отварају им се лица и жице, намера чега је да се преплаши играч. Ово је такође једина игра у серијалу где је играчу дозвољено да се креће по различитим собама. Да би одржао целу струју у добром реду, играч има одређене задатке. Да би поправио Фредија и БонБона, мора да проће кроз Фоксијеву собу, а да га он не ухвати, тако што ће користити лампу с времена на време да би проверио да ли је на видику. Ако га види, не треба се кретати, а ако није ту, слободно се може кретати. Да би прошао кроз Балорину собу, док хода, мора слушати. Ако чује музику, не треба да хода. Може да ходати само док се музика не чује.

Машине[уреди | уреди извор]

Машине су лове играча кроз ноћ, и он од њих бежи.

Сваки део има своје машине. Прве три оригиналне машине су Фреди, Чика, и Бони.

Излетање машина[уреди | уреди извор]

Оно што чини игрицу страшном су неочекивани излети машина ниодкуда,са непријатним и оштрим криком.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cawthon, Scott (29. 8. 2017). The Freddy Files (на језику: енглески). Scholastic Inc. 
  2. ^ Couture, Joel (7. 8. 2014). „Five Nights at Freddy’s Review – Nightmares and Death at Chuck E Cheese’s”. Indie Game Magazine. Архивирано из оригинала на датум 7. 11. 2017. Приступљено 16. 8. 2014. 
  3. ^ Animdude
  4. ^ Излети машина

Спољашње везе[уреди | уреди извор]