Пет стубова ислама

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Five Pillars of Islam)

Пет стубова ислама (arkān al-Islām, أركان الإسلام; као и arkān al-dīn, أركان الدين — „стубови вере”) представљају пет основних дужности у исламу, а верници их сматрају обавезним и основом муслиманског живота. Први пут су представљени у чувеном Џибриловом хадису.[1][2][3][4]

Шиизам и сунизам подржавају суштинске детаље за извођење и праксу ових дужности,[5][6] али их шиизам не помиње истим именом. Чини их муслимански живот, молитва, самопречишћавање, брига за сиромашнима и ходочашће;[7][8] обављати их се мора ако се у стању.[9]

Преглед пет стубова ислама[уреди | уреди извор]

Обредне обавезе муслимана називају се Пет стубова.[10] Муслимани широм света их признају и практикују, без обзира на њихове разлике. Сматрају се обавезним за појединце који истински желе да воде живот какав је водио пророк Мухамед, а који је био разборит и пажљив живот. Као и друге религије, ислам сматра да су одређене праксе стандард; међутим, то не значи да их сви појединци који себе сматрају муслиманима нужно поштују.[11] Појединачно учешће може варирати у зависности од вере појединца; на пример, не моли се сваки појединац сваки дан, држи пост, не обавља хаџ, или не даје много у добротворне сврхе. Постоје и муслиманске заједнице као што су Алевити који одбацују Пет стубова, али следе систем Четири врата.

Убрзо након што су муслимански Арапи освојили нове терене, почели су да подижу џамије и замкове и наручују различите комеморације и артефакте као артикулације своје вере и културе. Религиозна пракса ислама, која означава „потчињеност Богу“, зависи од основа који су познати као Пет стубова.[12] Сваки од пет стубова алудира се у Курану, иако у различитим поглављима (сура). Даљи увиди у вези са овим обавезама дати су у хадису.[13]

Списак[уреди | уреди извор]

Шехадет: вера[уреди | уреди извор]

Шехадет је обзнана вере, поверење које тврди да постоји само један бог (Алах) и да је Мухамед Божји гласник. То је сет изјава које се нормално рецитују на арапском језику: lā ʾilāha ʾillā-llāhu muḥammadun rasūlu-llāh (لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله) „Нема бога осим Бога (и) Мухамед је божији гласник.” Да би особа постала муслиман/ка, неопходно је, својевољно, изговорити те речи.[14]

Намаз: молитва[уреди | уреди извор]

Верници током молитве, џамија у Дамаску

Намаз (ṣalāh) је исламска молитва. Намаз се састоји од пет дневних молитава према Сунима; имена су према времену молитве: Фаџр (зора), Зухр (подне), ʿAṣr|Аср (поподне), Магриб (вече), и Иша (ноћ). Фаџр молитва се изводи пре зоре, Зухр се изводи у подне након што је сунце прешло своју највишу тачку, Аср је вечерња молитва пре заласка Сунца, Магриб је вечерња молитва након заласка Сунца и Иша је ноћна молитва. Све ове молитве се рецитују док је особа окренута у правцу Кабе у Меки и формирају један важан аспектат муслиманске заједница. Муслимани се морају опрати пре молитве; то прање се назива абдест („прочишћавање”).[15] Молитва је праћена низом постављених позиција укључујући; клањање се рукама на кољенима, стајање, испруживање и седење у посебном положају (не на петама, нити на задњици). Муслиман може да обавља своју молитву било где, као што су канцеларије, универзитети и поља. Међутим, џамија је најпожељније место за молитве, јер џамија допушта заједништво.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pillars of Islam”. Encyclopædia Britannica Online. Приступљено 2. 5. 2007. 
  2. ^ „Pillars of Islam”. Oxford Centre for Islamic Studies. United Kingdom: Oxford University. Архивирано из оригинала 19. 11. 2012. г. Приступљено 17. 11. 2010. 
  3. ^ „Five Pillars”. United Kingdom: Public Broadcasting Service (PBS). Приступљено 17. 11. 2010. 
  4. ^ „The Five Pillars of Islam”. Canada: University of Calgary. Приступљено 17. 11. 2010. 
  5. ^ „The Five Pillars of Islam”. United Kingdom: BBC. Приступљено 17. 11. 2010. 
  6. ^ Pillars of Islam , Oxford Islamic Studies Online
  7. ^ Hooker, Richard (14. 7. 1999). „arkan ad-din the five pillars of religion”. United States: Washington State University. Архивирано из оригинала 3. 12. 2010. г. Приступљено 17. 11. 2010. 
  8. ^ „Religions”. The World Factbook. United States: Central Intelligence Agency. 2010. Архивирано из оригинала 24. 12. 2018. г. Приступљено 25. 8. 2010. 
  9. ^ Hajj
  10. ^ Kamal-ud Din, Khwaja. Five Pillars of Islam. Nabu Press, 2010.
  11. ^ Schumm, Walter R., and Alison L. Kohler. "Social cohesion and the five pillars of Islam: comparative perspective." American Journal of Islamic Social Sciences 23.2 (2006): 126.
  12. ^ Syeed, A. & Ritchie 2006. Children and the Five Pillars of Islam: Practicing Spirituality in Daily Life.
  13. ^ Hussain, Musharraf. The Five Pillars of Islam: Laying the Foundations of Divine Love and Service to Humanity: a Practical Manual for Learning Essential Islamic Beliefs and Practices and Understanding the True Spirit of Worship. Kube Publishing, 2012.
  14. ^ Matthew S. Gordon and Martin Palmer, ''Islam'', Info base Publishing, 2009. Books.Google.fr. 2009. стр. 87. ISBN 9781438117782. Приступљено 26. 8. 2012. 
  15. ^ Glasse, Cyril (2001). The New Encyclopeida of Islam. Altmira Press. стр. 477. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]