Пређи на садржај

Fredi Kvin

С Википедије, слободне енциклопедије
Fredi Kvin

Fredi Kvin, engl. Freddy Quinn, rođen kao Franz Eugen Helmut Manfred Nidl (Hardeg u Austriji, 27. septembar 1931) je austrijski pevač i glumac čija je popularnost u nemačkom govornom području porasla krajem pedesetih i šezdesetih godina.

Kvin je rođen u Donjoj Austriji, a odrastao je u Beču. Kao dete, živeo je u Morgantounu u Zapadnoj Virdžiniji, sa svojim ocem, ali se vrlo brzo vratio majci, novinarki Edit Nidl, u Beč. Na kraju Drugog svetskog rata, u sklopu izbegličke grupe, Fredi je naišao na američke trupe u Češkoj. Zbog njegovog tečnog engleskog, četrnaestogodišnjak se uspešno pretvarao da je Amerikanac. U maju 1945. godine je vojnim prevozom poslan u Sjedinjene Države; na ostrvu Elis, saznao je da je njegov otac poginuo u saobraćajnoj nesreći još 1943. godine. Kvin je odmah vraćen u Evropu gdje je, pre nego se vratio majci u Beč, čitavu godinu boravio u dečjem domu u Antverpenu, gde je naučio francuski i holandski jezik.

Njegov muzički talent otkriven je u St. Polu, a prvi ugovor mu je ponuđen 1954. godine.[1] Njegov pseudonim, Fredi Kvin, inspiriran je irskim poreklom njegova oca, Džona Kvina. Dve godine kasnije, Kvin je predstavljao Zapadnu Nemačku na Evroviziji 1956. godine s atipičnom pesmom „So geht das jede Nacht”, o promiskuitetnoj devojci koja izlazi s mnogo muškaraca. Kvin nije pobedio, a kako rezultati glasanja za 1956. godinu nisu nikada objavljeni, njegov tačan plasman ostaje nepoznat.

Većina njegovih drugih pesama govori o Hamburgu (gde danas i živi), beskrajnom moru i usamljenom životu u dalekim zemljama. Njegov prvi hit je bio „Hejmveh”, koji je dobio zlatni certifikat.[2] Drugi hitovi, koje je pevao pod imenom Fredi, bili su „Die Gitarre und das Meer” (1959), „Unter fremden Sternen” (1959), „Irgendwann gibt's ein Wiedersehn” (1960), „La Paloma” (1961) i „Junge, komm bald vieder” (1963). Njegova popularnost trajala je i u 70-im godinama te je Kvin nastavio da nastupa i u tom periodu.

Startajući krajem 1950-ih, Kvin je takođe glumio u nekoliko filmova, u kojima je često ima ulogu usamljenog pomorca. Kvin je takođe postao uspešan cirkuski izvođač koji je zapanjio televizijsku publiku kao šetač na žici, izvodeći svoje tačke uživo i bez sigurnosne mreže. Još jednom prilikom, takođe na televiziji, jahao je na lavu unutar cirkuznog kaveza, dok je lav balansirao na pokretnoj površini.

  1. ^ Leggett, Steve. „Biography: Freddy Quinn”. AMG. Приступљено 10. 5. 2010. 
  2. ^ Murrells, Joseph (1978). The Book of Golden Discs (2nd изд.). London: Barrie and Jenkins Ltd. стр. 82 & 175. ISBN 978-0-214-20512-5. 

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]