Frilenser

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Frilenser (енгл. Freelancer) je osoba koja obavlja posao po ugovoru za određenu kompaniju, ali nije zaposlena u toj kompaniji.

Profil[уреди | уреди извор]

Frilenseri su osobe koje ne trpe standardno radno vreme, vole da rade od kuće i biraju projekte. Među frilenserima najviše je programera, dizajnera i drugih IT stručnjaka, a najčešći poslodavci su strane kompanije[1].

Platforme[уреди | уреди извор]

Postoji veliki broj web stranica na kojima frilenseri nude svoje usluge, od kojih mnoge imaju milione registrovanih korisnika.

Uticaj na ekonomiju[уреди | уреди извор]

Srpski frilenseri zarađuju šest puta više od ostalih radnika u zemlji. Srbija je po zaradama frilensera na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 USD, što je 6 puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji.[2]. Srbi su po broju radnih sati na 3. mestu na svetu sa 37.9 časova nedeljno.[3].

U periodu od 2007. do 2012. godine, najveći deo zarade ostvarili su frilenseri koji dolaze iz IT i kreativne industrije. Ilustracije radi, samo u oblasti informacionih tehnologija Srbija je zaradila tri miliona dolara, dok je u kreativnoj industriji zarada premašila 2,2 miliona dolara.[4]

Zbog svetske ekonomske krize, frilens rad je u ekspanziji jer znatno smanjuje troškove kompanija. U svetu, samo u 2012. godini, broj ovakvih radnika se uvećao za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu.[1]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]