Frogger

С Википедије, слободне енциклопедије
Frogger
Screenshot verzije video-igre za Atari 800xl
Developer(i)Konami
Izdavač(i)Konami, Sega, Gremlin
SerijaFrogger
Platformearkadna mašina
Izlazak5. jun 1981.
Žanr(ovi)akcija
Medijum(i)flopi disk, kertridž, kaseta
Način kontroledžojstik, tastatura

Frogger je video-igra koju je 1981. razvio Konami, a objavila Sega. Zbog svoje velike popularnosti, smatra se klasikom, a širom sveta je prodato 20 miliona primeraka video-igre za različite platforme, kao što su arkadne mašine, Atari 800xl, Atari 2500, ColecoVision, Super Nintendo Entertainment System i Macintosh. Objavljena je 5. juna 1981. u Japanu, Severnoj Americi i Evropi.

Gejmplej[уреди | уреди извор]

Verzije Frogger-a su međusobno različite za različite platforme. Verzija Frogger-a za ColecoVision je jedna od mnogobrojnih verzija za različite platforme.

Cilj video-igre je voditi žabu do svakog praznog „žabljeg doma” na vrhu ekrana. Žaba počinje pri dnu ekrana i treba da pređe autoput s automobilima, buldožerima i kamionima. Ako žabu udari neko od tih prevoznih sredstava, igra počinje ispočeta s novom žabom ili se završava ako igraču ponestane žaba. Kad igrač pređe autoput, može odmoriti žabu na posebnoj traci. Posle autoputa, žaba mora preći reku s balvanima, kornjačama, krokodilima, vidrama i zmijama. Neke konjače i balvani mogu pomoći žabi da dođe do „žabljeg doma”, ali neke kornjače i zaranjaju u vodu i izranjaju iz nje. Ako žaba upadne u vodu, igra počinje ispočeta s novom žabom ili se završava ako igraču ponestane žaba. Kad žaba dođe do „žabljeg doma”, igrač dobija poene za svaki popunjeni „žablji dom”. „Žabljih domova” ima pet, a igrač treba popuniti svaki od njih.[1]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Frogger - SVET KOMPJUTERA”. SVET KOMPJUTERA. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]