Galerija „Milan Konjović” Sombor

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Galerija "Milan Konjović")
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Galerija "Milan Konjović"
Galerija "Milan Konjović"
Galerija „Milan Konjović“ Sombor.jpg
Galerija
Оснивање1966.
ЛокацијаSombor
 Srbija
ВрстаGalerija
Број предмета1.084
АдресаTrg Sv. Trojstva 2
Веб-сајтhttps://konjovic.rs/sr/
Zgrada galerije

Galerija "Milan Konjović" u Somboru otvorena je 10. septembra 1966. godine, kada je Milan Konjović poklonio gradu Somboru zbirku od 500 dela. Legat se nalazi u centru Sombora, na Trgu Sv. Trojstva, u zgradi iz 18. veka.

Milan Konjović[уреди | уреди извор]

Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898Sombor, 20. oktobar 1993) je bio jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka.

Zgrada galerije[уреди | уреди извор]

Galerija "Milan Konjović" je smeštena u jednospratnoj baroknoj zgradi sagrađenoj na mestu na kojem je bila prva apoteka u gradu. Zgrada je sagrađena 1838. godine, a 1961. godine je obimnim radovima prilagođena potrebama galerijskog prostora. Kao sastavni deo centralnog gradskog jezgra, Galerija je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.[1]

Fond galerije[уреди | уреди извор]

Od početnih 500 darovanih dela (150 ulja, 20 pastela, 29 akvarela, 300 crteža i 1 tapiserija) fond legata se, putem donacija, stalno uvećavao. Umetnik je do kraja života Galeriji poklanjao svoje radove, i već deset godina nakon osnivanja legat je u svojoj zbirci imao 725 radova, od toga 238 slika, 32 pastela, 45 akvarela, 409 crteža i 1 tapiseriju.[2] Zahvaljujući brojnim donacijama, danas zbirka Galerije broji 1084 rada.

Galerija poseduje bogat dokumentacioni materijal: hemeroteku, biblioteku, fototeku, prepisku Milana Konjovića sa njegovim savremenicima i kao i kompletnu bibliografsku građu o Milanu Konjoviću.

Izložbena delatnost[уреди | уреди извор]

Galerija izlaže dela Milana Konjovića kroz stalne hronološke postavke i povremene tematske izložbe. Galeriju je prvobitno uredila dr Katarina Ambrozić, koja je i autor prve monografije o slikaru u izdanju Galerija iz iste godine. Stalna postavka monografskog karaktera prikazuje Konjovićevo stvaralaštvo u periodu od 1913-1990. godine, u tehnikama ulja, pastela, akvarela, crteža i tapiserija. Retrospektivna postavka se menja svake tri godine, a organizuju se dve tematske izložbe godišnje. Od osnivanja do danas Galerija je imala 12 retrospektivnih postavki i preko 50 tematskih izložbi, od kojih je većina gostovala u galerijama i muzejima u drugim gradovima. Galerija organizuje brojne izložbe i u drugim ustanovama kulture u zemlji i inostranstvu.

Izdavačka delatnost[уреди | уреди извор]

Galerija "Milan Konjović" ima bogatu izdavačku delatnost. Izdala je više od 20 knjiga i monografija. Izdaje katalog uz svaku retrospektivnu postavku i uz svaki tematsku izložbu. Takođe štampa serigrafije, reprodukcije, plakate i razglednice.

Najznačajnije publikacije[уреди | уреди извор]

Radno vreme[уреди | уреди извор]

Galerija je otvorena za publiku od utorka do petka od 8 do 19 časova, a subotom i nedeljom od 9 do 13 časova.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Galeova kuća — Spomenici kulture u Srbiji". SANU http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=1225
  2. ^ Lang, Irma, "Galerija Milan Konjović: 10 godina rada", Informatica museologica Vol.8 No.2, Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb, 1978. https://hrcak.srce.hr/file/215531

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]