Gertrud Džekil

С Википедије, слободне енциклопедије
Gertrud Džekil
Датум рођења(1843-11-29)29. новембар 1843.
Место рођењаЛондон
Датум смрти8. децембар 1932.(1932-12-08) (89 год.)
Место смртиСари

Gertrud Džekil (engl. Gertrude Jekyll; rođena 29. novembra 18438. decembar 1932) bila je uticajni britanski hortikulturista, umetnik[1] i pisac. Ona je kreirala preko 400 bašti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, a napisala je preko 1000 članaka za časopise kao što je Bašte Vilijama Robinsona[2] (William Robinson's The Garden).

Detinjstvo[уреди | уреди извор]

Gertrud je rođena u Londonu, kao peto od sedmoro dece kapetana Edvarda Džozefa Džekila. Njen mlađi brat, Valter Džekil, bio je prijatelj Robertu Stivensonu, koji je pozajmio porodično prezime za svoj čuveni roman Doktor Džekil i Gospodin Hajd.

Godine 1848, njena porodica je napustila London i preselila se u Sari.

Projekti[уреди | уреди извор]

Džekil je bila jedna polovina jednog od najuticajnijih partnerstava u pokretu Arts and Crafts (Umetnost i zanatstvo), zahvaljujući saradnji sa britanskim arhitektom Edvinom Latjensom, za čije projekte je stvorila brojne pejzaže. Latjens je dizajnirao njen dom u Sariju[3]. 1900. Latjens i njen brat Herbert su dizajnirali britanski paviljon za parisku izložbu. Njen rad je poznat po svojoj blistavoj boji.

Ona je bila zainteresovana i za tradicionalni nameštaj i seoske zanate, zabrinuta zbog njihovog nestajanja.

Njena knjiga Stari zapadni Sari (1904) beleži mnoge aspekte života zemlje tokom 19. veka, sa preko 300 fotografija koje je napravila Džekil.

U delu poput Šema boja za Cvetni vrt, stavila je pečat na savremenu upotrebu "toplih" i "hladnih" boja cveća u vrtu.

Priznanja[уреди | уреди извор]

Nagrađena je Vič spomen medaljom časti (Veitch Memorial Medal) i Viktorijinom medaljom časti (Victoria Medal of Honour) iz kraljevskog hortikulturnog društva.

Smrt[уреди | уреди извор]

Sahranjena je u porti crkve Basbridž (Busbridge Church), pored svoga brata i sestre. Spomenik je projektovao Edvin Latjens.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Van Matre, Lynn (26 February 1989). "In Bloom Again: Gertrude Jekyll`s Cult Status Is In Full Flower". Chicago Tribune. Приступљено 3 June 2012.
  2. ^ Bisgrove, Richard. The Gardens of Gertrude Jekyll.London: Frances Lincoln, 2006.
  3. ^ Tankard, Judith B. and Martin A. Wood. Gertrude Jekyll at Munstead Wood. Bramley Books, 1998.