Grand Theft Auto III

С Википедије, слободне енциклопедије
GTA III
Grand Theft Auto III
Девелопер(и)Рокстар норт
Издавач(и)Рокстар гејмс
Дистрибутер(и)Take-Two Interactive
СеријаGrand Theft Auto
Погон(и)RenderWare
ПлатформеПлејстејшн 2, рачунар
Излазак2001.
Жанр(ови)Акција
МодификацијеЗа једног играча
Медијум(и)2 CD-ROM
Начин контролеЏојстик или тастатура
ПретходникGrand Theft Auto 2
НаследникGrand Theft Auto: Vice City

Grand Theft Auto III је трећи наставак серије Grand Theft Auto који је пуштен у продају у октобру 2001. године. Ово је прва игра која користи пуну 3D графику, за разлику од његових претходника Grand Theft Auto 1 (и њене експанзије) и Grand Theft Auto 2. Она је такође увела многе нове елементе у серију и оригинално је пуштено у продају за PlayStation 2, Xbox[1] и PC, мада се данас поводом десетогодишњице од изласка GTA III може играти преко IOS-а и Android-а.

Поред графике, ово је прва игрица у серији која није смештена у птичјој перспективи (мада се може подесити на птичју перспективу ако неки играчи нису навикли на ново окружење), већ у перспективу из трећег лица и првог лица ако играч нишани одређеним оружјем.

Игрица се срела са веома добрим светским критикама, постајући „једна од најутицајних игара свих времена“ како каже Њујорк тајмс.[2]

Игра[уреди | уреди извор]

Из официјелног Рокстаровог веб-сајта: ЛИБЕРТИ СИТИ, САД. Најгоре место у Америци. Издан си и остављен да умреш. Сада тражиш освету, уколико те град не докрејчи прво. Мафијашким шефовима треба услуга, корумпираним полицајцима треба помоћ а уличне банде те траже мртвог. Треба да пљачкаш, крадеш и убијаш само да би остао даље од озбиљног проблема. Свашта може да се деси тамо.

На почетку игре, главни лик Клод (нипошто Клод Спид) заједно са његовом девојком Каталином, пљачкају највећу банку у граду, али га Каталина издаје и оставља га да умре. Касније се сазнаје да је Клод преживео и да га транспортују у затвор да одслужи десетогодишњу робију. Након преласка моста, комби нападају колумбијански мафијаши да би ослободили једног затвореника, и тада Клод и још један затвореник по имену Ејт Бол (енгл. 8-Ball), успевају да побегну таман на време пре него што је мост уништен од стране исте мафије. После тога, Клод почиње да ради за Породицу Леоне односно прво за Луиђија Готерелија, Џоија Леонеа, Тонија Ћиприанија (који је главни протагониста у Grand Theft Auto: Liberty City Stories (смештен 3 године раније)) и Салватореа Леонеа. Такође упознаје његову Салватореаву жену Марију која се нашалила са Салватореом да су она и Клод у вези, тако да Салваторе побесни и намешта замку за Клода тако што му даје захтев да се отараси једног аута, у којем је скривена бомба. Међутим Марија Клоду шаље поруку да је у ауту бомба и да се нађе са њом близу луке да они оду са једном њеном пријатељицом Асуком Касен, једној од вођа Јакуза, на Стаунтон Ајланд.Касније Клод одмах добија задатак да убије Салватореа Леонеа, у коме он успева да га убије и затим га ради код Кенџија Касена Асукиног брата, Реја Мачовског (корумпираног полицајца и пријатељ Асуке) и Доналда Лова (енгл. Donald Love).

Касније у причи, пошто је добио поверење од Јакуза, Каталина, убија Асуку Касен и Мигела (који је њен дечко, али га убија зато што је хтео да се преда и да да новац који је Клод требало да украде за Јакузе) и отима Марију, и да заузврат ако је жели назад, да преда њој 500.000 $ до њене виле у Шорсајд Вејл. Он кад је дошао, Клод сазна да је то била замка да се украде новац, одведе Марију и да убију Клода исти мафијаши који су уништили мост (који он касније поправљен). Међутим, Клод успева да убије мафијаше, убија Каталину која је била у хеликоптеру и ослобађа Марију.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Ово је једина GTA игра из 3D ере, која има могућност да се намести на птичју перспективу.
  • Такође, она је једина игра у којој нема могућности на почетном менију да се укључи мапа, то јест, једина мапа у игри је радар, која играча наводи на одређени циљ, али не тако прецизно као мапа у почетном менију у каснијим играма.
  • Према датуму када је издана, игрица спада у прву игру из 3D универзума, али ако рачунамо по хронолошком реду, ово је задња игрица у 3D универзуму.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sinclair, Brendan (11. 5. 2006). „Take-Two closes Rockstar Vienna?”. GameSpot. CBS Interactive. Архивирано из оригинала 6. 1. 2016. г. Приступљено 21. 12. 2015. 
  2. ^ Richtel, Matt (10. 2. 2002). „BACKSLASH; Mayhem, and Far From the Nicest Kind”. The New York Times. The New York Times Company. Архивирано из оригинала 21. 4. 2016. г. Приступљено 21. 12. 2015. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]