Пређи на садржај

Granny (видео-игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Granny
Девелопер(и)DVloper
Издавач(и)DVloper
СеријаSlendrina
Погон(и)Unity
ПлатформеAndroid
iOS
Microsoft Windows
Излазак
 • Android
 • 24. новембар 2017
 • iOS
 • 12. децембар 2017
 • Microsoft Windows
 • 20. новембар 2018
Жанр(ови)Survival horror, puzzle
МодификацијеSingle-player

Granny је инди игра хорор преживљавања из 2017. коју је развио и објавио Денис Вукановић, под именом DVloper, као спин-оф његове раније серије Slendrina. У игри је неименовани протагониста заробљен у кући, у који треба да решава загонетке, а избегава да титуларни антагонист баке изађе из куће у временском периоду од само пет или шест дана.[1]

Рецензије за Granny су биле позитивне, што је похвалило његову напету атмосферу и игру, али су неки критиковали њену графику. Најновије ажурирање које је игра добила била је верзија 1.8, Андроид је ажуриран 23. новембра 2022.[2] и IOS је ажуриран 24. новембра 2022.[3]

Игра је усредсређена на коришћење различитих предмета у периоду од само пет (или шест, ако је слагалица са сликом завршена) дана да се побегне из куће док се избегава активна претња ухођења.[4] Играч може побећи скидањем браве на улазним вратима, поправком аутомобила у гаражи,[5] или скидањем брава са врата трезора на канализационом тунелу. Све ово захтева другачији сет предмета.

Играч има опцију да бира између 5 потешкоћа: Вежба, где бака није код куће; Лако, нормално, тешко и екстремно. У свакој тешкоћи, осим Вежбе, више брава се појављује на улазним вратима, а бака постаје бржа. Подови почињу да шкрипе у и након "Нормалног" режима. Постоје и друге опције за укључивање: Ноћна мора (која мења музику и текстуре игре), Додатне Браве и Тама. У Ноћној мори, спектрални пацови се појављују око куће који упозоравају баку, а и Додатне Браве и Тама су присиљени на "Екстремном" режиму.

Бака лута по кући у потрази за играчем, користи сваки звук који направи у своју корист и поставља замке за медведе како би ометала напредовање играча. Ако је ухваћен, бака ће онесвестити играча, чиме се завршава тренутни дан и прелази на следећи, што га враћа у главну спаваћу собу. Играча такође може избећи неколико других опасности по животну средину које се налазе током игре, као што је бакин паук или пад са тавана. Ако је играч ухваћен последњег дана, игра се једна од пет „Game over“ сетова и играч се враћа на насловни екран. Играч се може одбранити од баке на неколико начина, као што је онесвестити је или је привремено заслепити коришћењем разних различитих замки и оружја које се може наћи у кући, попут пушке или бибер спреја.

Заплет игре је намерно неодређен од самог почетка. У Стим верзији прве игре, почиње сценом у којој играч шета шумом пре него што га је касније напала бака. Играч се тада буди у кревету, чиме почиње игра. Према белешци пронађеној у близини подрума и доказима разбацаним по целој кући, играч није прва особа коју је бака ухватила у замку и можда није последња. DVloper је рекао да играч нема идентитет јер жели да то буде особа која игра.[6]

У Granny: Chapter Two, представљен је деда који је бакин муж[7] и заснован је на ратном ветерану или можда на њему.[8] У Стим сцени ове игре, играч лежи у почетном кревету прве игре пре него што је нокаутиран и одвезен у дедину кућу.

У Granny 3, обе платформе имају сцену у којој играч иде ка предњој капији виле и преко покретног моста који се затим затвара иза њега.

У The Twins (још једна DVloper игра), постоји опција да се и бака и деда појављују као додатни антагонисти, заједно са Бобом и Баком, што отежава игру. У овој игри, ако играч носи маску Слендрине и налази се у близини баке: љубавна срца ће се појавити око њене главе.

Све 3 Granny игре имају референце и ускршња јаја на претходну серију DVloper-а, Slendrina, као што је Слендринино дете које се појављује у Granny: Chapter Two и Слендринина мама у Granny. Али у Granny 3, потврђено је да је Слендрина бакина унука у опису игре.[9]

Наставци

[уреди | уреди извор]

Granny: Chapter Two

[уреди | уреди извор]

Наставак, Granny: Chapter Two, објављен је за Андроид 6. септембра 2019,[10] IOS следећег дана,[11] и за Мајкрософт Виндовс 30. децембра исте године.[12]

Слично као у првом делу, играч је поново заробљен у кући. Ова игра уводи још једног антагонисту, деду, који теже чује и неће бити упозорен на већину звукова. Играч има опцију да бира између баке или деде на нижим потешкоћама, за разлику од тежих потешкоћа као што су "Тежак" и "Екстремни" режим, у којима су обоје аутоматски присиљени.

У овој игри постоје нови предмети и оружје, а поред бекства од улазних врата, играч може побећи и хеликоптером или моторним чамцем. Два нова чудовишта такође представљају претњу за играча, џиновска хоботница и Слендринино дете. У почетку је добио позитивне критике.

Други наставак, Granny 3, објављен је за Андроид 3. јуна 2021.[13] и за Мајкрософт Виндовс 22. августа исте године.[14]

Због Еплових политика објављивања, Granny 3 тренутно није доступна на iOS-у. DVloper је објаснио да Епл сматра игру „спамом“ због сличности са две претходне игре.[15]

Као и у претходним играма, играча се поново налази да су га киднаповали бака и деда. Овог пута, придружује им се и њихова унука Слендрина, нови антагонист са понашањем које дели из њене серије. Овај део укључује нову мапу, нове предмете и нове загонетке, као и неке мање промене у понашању непријатеља, као што је деда који држи сачмарицу која функционише као далекометно оружје. Постоје 2 начина да побегнете из виле: предња капија и воз метроа. Ова игра је такође добила позитивне критике.

Уклањање са Стима

[уреди | уреди извор]

Негде почетком маја 2022. све 3 игре су уклоњене са Стима, а разлог је још увек непознат. DVloper је твитовао да „ради на проблему“, али тренутно још увек нису враћени.[16]

Игра је постала вирални хит на различитим платформама друштвених медија, поставши друга најгледанија мобилна видео игра у мају 2018.[17] Оцењен је са 4,4 од 5 звездица на Гугл Плеј продавници,[18] и 4,4 од 5 на App Store-у.[11] Игра је такође изнедрила бројне фан-игре и копије. Игра има преко 100 милиона преузимања на Гугл Плеју.[18]

Вилијам Левински из Indie Game Critic-а дао је игри 10 од 10 звездица, хвалећи њене контроле као „веома добро имплементиране“ и њене звучне ефекте као „звездане“, а такође је навео да је ефикасна у уплашивању играча.[19] Нејли Џонсон из Common Sense Media дала је игрици негативну рецензију, дајући јој 2 од 5 звездица, изјавивши да се „осећа као прототип за завршенију апликацију“, и критикујући њену графику као „благу“, док је ипак открила да је било застрашујуће.[20]

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ „Granny on Steam”. Steam (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2022-04-19. г. Приступљено 2019-06-26. 
 2. ^ „Granny - Apps on Google Play”. Google Play (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-26. 
 3. ^ „Granny”. App Store (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-26. 
 4. ^ Green, Jake (24. 7. 2018). „How to Beat Granny on iOS, Android Game, Get Out of the House, Find Master Key, Escape on Easy Mode”. USGamer. Архивирано из оригинала 20. 11. 2021. г. Приступљено 29. 10. 2020. 
 5. ^ Harbison, Cammy (23. 3. 2018). „How to Beat 'Granny' Horror Game: Tips, Steps & Strategy For Getting Out of the House Alive”. Newsweek. Приступљено 13. 10. 2020. 
 6. ^ „DVloper on Twitter: "@AlexLoef No i have not planning to add the players identity because the player is the person who plays the game. Thanks" / Twitter”. Twitter (на језику: енглески). Приступљено 2022-11-03. 
 7. ^ „DVloper on Twitter: "@Reaper_MRST Yes it is Grannys husband." / Twitter”. Twitter (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-22. 
 8. ^ „DVloper on Twitter: "@MattDWrites Thanks! The bell is in the baby's "cage". Yes, that was kind of the idea I had, that he is an old war vet." / Twitter”. Twitter (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-22. 
 9. ^ „Granny 3 - Apps on Google Play”. Google Play (на језику: енглески). Приступљено 2021-06-08. 
 10. ^ „Granny: Chapter Two - Apps on Google Play”. Google Play (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-26. 
 11. ^ а б „Granny”. App Store (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-26. 
 12. ^ „Granny: Chapter Two on Steam”. Steam (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2022-04-17. г. Приступљено 2020-07-26. 
 13. ^ „Granny 3 - Apps on Google Play”. Google Play (на језику: енглески). Приступљено 2021-06-08. 
 14. ^ „Granny 3 on Steam”. Steam (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2022-03-07. г. Приступљено 2021-08-22. 
 15. ^ „DVloper on Twitter: "Hi all. I am still having trouble with Apple. They think Granny 3 is spam and it's to similar to my other Granny games. That's why they can not approve the game. It does not look promising. But i am still trying." / Twitter”. Twitter. 10. 6. 2021. 
 16. ^ „DVloper on Twitter: "Hello everyone. I'm aware that all Granny games on Steam have been shut down. I just want to say that I am working on the problem and hope that they will be active again soon. Thank you for your support. / DVloper" / Twitter”. Twitter (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-22. 
 17. ^ Vesander, Heini (15. 6. 2018). „How the indie horror game "Granny" became the 2nd most viewed mobile game on YouTube”. Matchmade. Приступљено 29. 10. 2020. 
 18. ^ а б „Granny - Apps on Google Play”. Google Play (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-26. 
 19. ^ Lewinsky, William (19. 7. 2018). „Review of Granny by DVloper”. Indie Game Critic. Архивирано из оригинала 31. 3. 2022. г. Приступљено 13. 10. 2020. 
 20. ^ Johnson, Neilie (16. 3. 2018). „Granny”. Common Sense Media. Приступљено 9. 12. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
 • Званични веб-сајт Granny is the titular and the main antagonist in the game of the same name and Sequel of the same name and one of the enemies in the game. The others being Spider Mom and her pets like the Spider, Spectral Rats, and the Crow. Granny is also one of the two main antagonists in Granny: Chapter Two.