Grin (компанија)

Grin
ДелатностВидео игре
Основано1997.
Стокхолм, Шведска
Угашено2009.
ОснивачиУлф Андерсон
Бо Андерсон
СедиштеСтокхолм, Шведска
Руководиоци
Улф Андерсон
Бо Андерсон
ПроизводиTom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter
Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Bionic Commando
Веб-сајтwww.grin.se

Грин је била компанија која се бавила развојем видео игара. Основана је 1997. године од стране браће Бо и Улф Андерсон у Стокхолму. Компанија је радила на многим насловима за рачунаре и играчке конзоле. Компанија Грин је програсила банкрот 2009. године[1] и њени оснивачи, уз Симона Виклунда, су основали нову компанију под именом Overkill Software.

Историја[уреди | уреди извор]

Након издавања видео игре, Ballistics, Грин је издао и Bandits: Phoenix Rising, али и неколицину војних и цивилних симулатора. Грин је развио две игре за компанију Ubisoft под називом Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter и Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2. Последња видео игра коју су објавили је била Terminator Salvation (видео игра) из 2009. године. Грин је отворио канцеларије у Барселони, у Шпанији и Гетеборгу, у Шведској.[2] Грин је започео припреме за развој спиноф игре Final Fantasy под називом Fortress у другој половини 2008. године, након што их је унајмила компанија Square Enix. Развојни тим је почео са радом на 3D моделима и погону игре, сматрајући да ће игра Fortress бити велики успех.[3] Међутим, након само шест месеци, Square Enix је одлучио да повуче пројекат услед забринутости о квалитету рада.[4] Оснивачи компаније Грин су тврдили да је Square Enix унапред одлучио да пројекат Fortress нема будућност.[5]

Повлачење пројекта је оставило компанију Грин у финансијским потешкоћама.[4] Компанија је одлучила да затвори своје канцеларије у Барселони и Гетеборгу, наводећи финансијске потешкоће као разлог.[6] Компанија Грин је прогласила банкрот 12. августа 2009. године. Касније тога дана, званичан сајт компаније је објавио вест да се компанија Грин затвара.[7] Навели су да је разлог затварања кашњење са уплатама многих издавача, што је довело неодрживе финансијске ситуације.

Браћа Бо и Улф Андерсон, заједно са Симоном Виклундом, су основала нову компанију под именом Overkill Software.[8]

Издане игре[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „GRIN Is Officially Dead, Spawns Outbreak”. Kotaku (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23. 
  2. ^ „GRIN opens new studio in Sweden”. MCV/DEVELOP (на језику: енглески). 2007-12-14. Приступљено 2020-11-23. 
  3. ^ „Björn Albihn – Freelance 3D Artist” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 23. 09. 2009. Приступљено 2020-11-23. 
  4. ^ а б „GRIN's Final Fantasy spin-off still in development”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23. 
  5. ^ „The Story Behind Fortress, the Final Fantasy Game That Never Was”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23. 
  6. ^ Remo, Chris. „Report: Developer GRIN Sees More Layoffs, Studio Closures”. www.gamasutra.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23. 
  7. ^ „GRIN Officially Closes, Former Devs Found New Studio”. Shacknews (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23. 
  8. ^ „About us”. OVERKILL Software (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-23.