Орас-Бенедикт од Сосира

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са H. B. de Saussure)
Орас-Бенедикт Сосир
Споменик Орасу-Бендикту од Сосира у Шамонију, Француска. Поред њега је Жак Балма.
Лични подаци
Датум рођења(1740-02-17)17. фебруар 1740.
Место рођењаКонше, Швајцарска
Датум смрти22. јануар 1799.(1799-01-22) (58 год.)
Место смртиЖенева, Швајцарска
ОбразовањеУниверзитет у Женеви

Орас-Бенедикт од Сосира (франц. Horace-Bénédict de Saussure; Конше, 17. фебруар 1740Женева, 22. јануар 1799) је био швајцарски аристократа, физичар и љубитељ Алпа где је често одлазио, због чега се често сматра зачетником алпинизма.[1]

Живот и дело[уреди | уреди извор]

Његов рани интерес за ботанику природно га је наводио на предузимање путовања у Алпе, а од 1773. надаље фокусирао је пажњу на геологију и физику тог региона. Својим радом допринео је унапређивању сазнања о топографији снегом покривених делова Алпа, и привукао пажњу туриста на места као што су Шамони Мон Блан и Цермат.

Године 1760. је први пут посетио Шамони Мон Блан, и понудио награду првом човеку који успе да стигне до врха Монблан, што је тада било непојмљиво.

Алпи су били у центру Сосусриових истраживања. Он их је доживљавао кључним у теорији Земље, и пружали су му могућност изучавања геологије на начин како то до тада није покушавано. Нагиб стратума, природа стена, фосилни остаци и минерали привукли су његову пуну пажњу.

Прикупио је сва тада расположива сазнања о хемији и применио их при проучавању минерала, воде и ваздуха. Сосирова геолошка искуства навела су га да постане чврсти заговорник Нептуниста. Он је сматрао да су све стене и минерали исталожени из воденог раствора или суспензије, и наглашавао значај изучавању метеоролошких услова.

Носио је барометар и термометар на врхове највиших планина, и процењивао релативну влажност атмосфере на различитим висинама, температуре, јачину соларне радијације, састав ваздуха и његову прозирност. Потом, пратећи сталожену влагу, истраживао је температуру Земље у свим дубинама до којих је могао да досегне са својим термометром, стање и температуру водотока, река, ледника језера, и мора.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Lives by Jean Senebier (Geneva, 1801), by Georges Cuvier in the Biographie universelle, and by A. P. de Candolle in Décade philosophique
  • No. xv. (trans. in the Philosophical Magazine, iv. pp. 96)
  • articles by Édouard Naville in the Bibliothèque universelle (March, April, May 1883)
  • chaps. v.-viii. of Ch. Durier's Le Mont-Blanc (Paris, various editions between 1877 and 1897).
  • Јавно власништво Овај чланак укључује текст из публикације која је сада у јавном власништвуChisholm, Hugh, ур. (1911). Encyclopædia Britannica (на језику: енглески) (11 изд.). Cambridge University Press.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Horace Bénédict de Saussure | Swiss physicist | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-01-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]