Ејч-Би-Оу

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са HBO Serbia)
HBO - Home Box Office
Тип кабловска
Земља  САД
Доступност свет
Власник Home Box Office Inc.
Датум покретања 8. новембар 1972.
Веб-сајт http://www.hbo.rs/

ХБО (од енгл. HBO (Home Box Office)) је огранак медијског конгломерата Тима Варнера, односно Пеј ТВ кабловске ТВ-мреже чији се програм емитује у преко 150 земаља.[1]

Оригинално је замишљен 1960-их као ТВ-станица која је, користећи кабловску ТВ и посебне микроталасне антене, требало да емитује програм за становнике Менхетна, који су имали проблема са пријемом због високих зграда. С радом је отпочео 8. новембра 1972. у граду Вилкибар у Пенсилванији. 1973. компанију је откупила фирма Тајм Инкорпорејшн, која од 1989. након фузије са Варнер Комуникејшнс чини Тајм Вернер.

ХБО је била једна од првих америчких мрежа која је користила техничке могућности кабловске и сателитске телевизије, те тако почела прекинула дотадашњу доминацију 3 земаљске мреже (НБЦ, ЦБС и АБЦ). Те могућности је показао 30. септембра 1975. преносећи знаменити бокс-меч између Мухамед Алија и Џоа Фрејзера. Од 29. децембра 1981. отпочео је емитовати програм 24 часа дневно. Године 1986. ХБО је такође постала прва америчка мрежа која је користила енкрипцију за сателитски програм.

ХБО је с временом наставио са продуцијом својих ТВ-филмова и серија и користио специфичности кабловске дистрибуције како би избегао ограничења садржаја (насиље, секс, простачки речник, контроверзне теме) карактеристична за земаљску телевизију. Нека од тих остварења су стекла велику популарност као што су Оз, Секс и град, Доушници, Труе Блоод и Царство порока.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]