Hattrick (рачунарска игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого Хеттрика

Хеттрик (Hattrick) је он-лајн фудбалска менаџерска рачунарска игра покренута у Шведској, а тренутно обухвата 92 националне лиге и више од 600.000 менаџера и њихових клубова из целог света. Она комбинује управљање клубом са добром, чистом забавом, захваљујући заједници играча из целог света створеној око игре.

Након кратке регистрације, корисник добија клуб. Скоро увек, нови играчи добијају контролу над нечијим старим клубом, који се налази при дну таблице и има слабе играче и тренера, мали стадион, клуб навијача и многе друге ствари. Након тога, менаџер започиње управљати својим клубом, продавати и куповати играче, дефинисати схему тренинга, и тако даље. Ако је менаџер довољно успешан, он/она ће бити награђен/а квалификацијом у вишу лигу за следећу сезону, која траје четири месеца.

Постоји много ствари које корисник може прилагодити својим захтевима, као што је нпр. преименовање стадиона, промена врсте тренинга или запошљавање новог тренера. Али, као и у свакој другој менаџерској игри, менаџер мора дати својим играчима упутства како ће и на којој позицији играти ако жели бити успешан.

Заједница играча је један од најлепших аспеката Хаттрицка. Комуникација са другим Хеттрикашима је врло забавна. Скоро сви активни чланови заједнице су спремни помоћи новим менаџерима и пуно је ставри које се могу научити од искуснијих менаџера.

Друга сјајна ствар везана уз Хаттрицк је то што је он у сталном развоју. Креатори игре стално додају нове могућности у игру и побољшавају постојеће. Они стално ослушкују жеље корисника и често су те жеље уграђене у игру на овај или онај начин.

Кад се ради о броју активних менаџера, водеће нације су Шведска, Шпанија, Холандија, Белгија, Аргентина, и Швајцарска, иако и државе као што су Норвешка, Пољска, Финска, Румунија и Немачка, међу осталима, такође имају велики број менаџера.

Хеттрик нуди, не само уживање у управљању својим клубом, него такође има и репрезентације, две за сваку државу, младу и А-репрезентацију. Сваке сезоне се организује Светско првенство, једне сезоне за У-20, а следеће за А-репрезентацију, итд.

Прва држава која је освојила интернационални трофеј осим Шведске је Румунија. Клуб освајача интернационалних трофеја за сада има врло мало чланова. То су: Шведска, Румунија и Норвешка.

Постоји пуно помоћних програма који су доступни за помоћ и унапређивање играња, као што су они за праћење утакмица уживо и администрацију екипе.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Hattrick: http://www.hattrick.org/

Помоћни програми
SkillRaise Tool: https://web.archive.org/web/20060331204320/http://www.avsoftware.org/hattrick/index.php%3Cbr /> Hattrick Assistant Manager: http://www.lokesoftware.dk/osr/hattrick/ham/ Архивирано на сајту Wayback Machine (11. фебруар 2004)
Hattrick Coach Professional: http://www.h-c-p.net/
Hattrick Forever: http://www.hattrickforever.com Архивирано на сајту Wayback Machine (2. април 2019)
Hattrick Organizer: http://www.hattrickorganizer.de
HattrickPoli: https://web.archive.org/web/20050615081935/http://www.hattrickpoli.com/
Mactrick (за Macs): https://web.archive.org/web/20040401220526/http://www.x-sync.co.uk/mactrick/
BLUE: https://web.archive.org/web/20050524014920/http://grilledbirds.glys.com/blue/
Mattricks: http://www.lysator.liu.se/mattricks/index.en.html<br[мртва веза] />
Програми за праћење утакмица
Criollo Viewer (match viewer): https://web.archive.org/web/20050620013010/http://www.criolloviewer.com.ar/

Вести и чланци
Hattrick Zine Argentina: https://web.archive.org/web/20040608145824/http://www.htzine.com.ar/
Hattrick International Community & Tools: https://web.archive.org/web/20090318131601/http://htforums.org/
Hattrick Community UK: https://web.archive.org/web/20080731203243/http://www.hattrickboozer.com/
Hattrick REPORTER Newspaper: https://web.archive.org/web/20040920055548/http://hattrick.rolitoral.ro/

Статистички подаци
Hatstats: http://www.hatstats.info

Forumi
Hattrick.co.yu: https://web.archive.org/web/20090104182647/http://www.hattrick.co.yu/

Израда веб-странице за клуб
HT-Arena: http://www.ht-arena.com