Heleophrynidae

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Heleophrynidae
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Amphibia
Ред: Anura
Подред: Neobatrachia
Породица: Heleophrynidae
Noble, 1931
Род: Heleophryne
Sclater, 1898
Врсте

Heleophryne hewitti
Heleophryne natalensis
Heleophryne orientalis
Heleophryne purcelli
Heleophryne regis
Heleophryne rosei

Heleophrynidae range.PNG
Дистрибуција Heleophrynidae (црно)

Heleophrynidae су породица жаба са само једним родом Heleophryne. На енглеском говорном подручју их називају жабама духовима (ghost frog).

Карактеристике[уреди]

Ове жабе су морфолошки адаптиране за преживљавање на стенама око потока. Средње су величине, од око 6 цм, са равним телом, које им омогућава да се сакрију у шупљине камењара. Имају велике дискове на прстима у односу на своју величину, што им помаже да се држе за стене. Делови уста ларви су модификовани у сисаљку, што им омогућава да се држе за подлогу и хране.[1] Неке врсте полажу јаја у пену у којој пуноглавци када се излегу и живе док их киша не спере до оближње воде.[2]

Ареал[уреди]

Живе само у Африци.[2]

Заштита[уреди]

Од 21. јануара 2008, фондација за еволуциону јединственост и глобално угрожене врсте (енгл. Evolutionarily Distinct and Globally Endangered (EDGE)) која идентификује најчудније, најлепше и најугроженије врсте из природе, наводи водоземце који су међу најзначајнијим и најнеобичнијим врстама на планети, али чак 85 првих на листи добија малу или никакву пажњу. Међу првих десет су и врсте ове породице.[3][4][5]

Извори[уреди]

  1. Zweifel, Richard G. (1998). Cogger, H.G. & Zweifel, R.G., ур. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. стр. 104—105. ISBN 0-12-178560-2. 
  2. 2,0 2,1 Маркон Е, Монђини М. 2000. Све животиње света. ИКП Евро, Београд.
  3. Reuters, Giant newt, tiny frog identified as most at risk
  4. guardian.co.uk, Drive to save weird and endangered amphibians
  5. guardian.co.uk/environment, Gallery: the world's strangest amphibians

Литература[уреди]

  • Zweifel, Richard G. (1998). Cogger, H.G. & Zweifel, R.G., ур. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press. стр. 104—105. ISBN 0-12-178560-2.