Humajun

Nasir-ud-din Muhamed
Humajun
نصیرالدین محمد‬ همایون‬

Badšah Mugulskog carstva
Humajun
Darbar of Humayun, detail, Humayun. Akbarnama, 1602-4, British Library.png
Humajun
Ime po rođenjuNasir-ud-Din Muhamed[1]
Datum rođenja(1508-03-06)6. mart 1508.
Mesto rođenjaKabul
 (današnji Avganistan)
Datum smrti27. januar 1556.(1556-01-27) (47 god.)
Mesto smrtiDelhi
 Mogulsko carstvo (današnja Indija)
Zanimanjecar
SupružnikBega Begum
PartnerNekoliko, uključujući:

Nasir-ud-Din Muḥammad[1] (pers. نصیرالدین محمد; 6. mart 1508 – 27. januar 1556), poznatiji po svom vladarskom imenu, Humajun (pers. همایون), bio je drugi car Mugalskog carstva, koji je vladao teritorijom u sadašnjem Avganistanu, Pakistanu, Severnoj Indiji i Bangladešu od 1530–1540. i ponovo od 1555–1556. Kao i njegov otac Babur, rano je izgubio kraljevstvo, ali ga je povratio uz pomoć dinastije Safavid iz Persije, sa dodatnom teritorijom. U vreme njegove smrti 1556. godine, Mogulsko carstvo se prostiralo na gotovo milion kvadratnih kilometara.

U decembru 1530. godine, Humajun je nasledio svog oca na prestolu u Delhiju kao vladar Mogulskih teritorija na Indijskom potkontinentu. Humajun je bio neiskusni vladar kada je došao na vlast, u svojoj 22. godini. Njegov polubrat Kamran Mirza nasledio je Kabul i Kandahar, najsevernije delove carstva njihovog oca. Kamran je kasnije postao gorki rival Humajuna.

Humajun je izgubio šerpske teritorije u borbi protiv Šer Šaha Surija, ali ih je 15 godina kasnije povratio uz pomoć Safavida. Povratak Humajuna iz Persije bio je praćen velikom svitom persijskih plemića i to je nagovestilo važnu promenu u dvorskoj kulturi Mugula. Srednjoazijsko poreklo dinastije bilo je u velikoj meri zasenjeno uticajima persijske umetnosti, arhitekture, jezika i književnosti. U Indiji postoji mnoštvo uklesanih stena i hiljade persijskih rukopisa koji potiču iz vremena Humajuna.

Nakon toga, Humajun je proširio carstvo u vrlo kratkom roku, ostavivši značajno nasleđe svom sinu Akbaru.

Zaleđina[уреди | уреди извор]

Odluka Babura da podeli teritorije svog carstva između dva sina bila je neobična u Indiji, iako je to bila uobičajena srednjoazijska praksa još od vremena Džingis-kana. Za razliku od većine monarhija, koje su praktikovale primogenituru, Timuridi su sledili primer Džingisa i nisu ostavili čitavo kraljevstvo najstarijem sinu. Iako je pod tim sistemom samo čingizid (direktni krvni srodnik) mogao da traži suverenitet i kansku vlast, bilo koji muški čingizid unutar određene podgrane imao je jednako pravo na presto (mada Timuridi nisu bili čingizidi po svojoj očinskoj liniji).[5] Dok je carstvo Džingis-kana bilo mirno podeljeno između njegovih sinova nakon njegove smrti, skoro svako čingizidno nasleđivanje dovelo je do bratoubistava.[6]

Sam Timur je podelio svoje teritorije između Pir Muhameda, Miran Šaha, Kalil Sultana i Šahruk Mirze, što je rezultiralo ratom među porodicama.[5] Po Baburovoj smrti, Humajunove teritorije bile su najmanje bezbedne. On je vladao samo četiri godine, i nisu svi umarasi (plemići) na Humajuna smatrali svojim zakonitim vladarom. Zaista, ranije, kada se Babur razboleo, deo plemića je pokušao da postavi njegovog pašenoga, Mahdija Kvaja, za vladara. Iako je ovaj pokušaj propao, to je bila najava problema koji su usledili.[7]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Mehta, Jaswant Lal (1986). Advanced Study in the History of Medieval India (на језику: енглески). Sterling Publishers Pvt. Ltd. стр. 146. ISBN 9788120710153. 
  2. ^ Begum, Gulbadan (1902). The History of Humāyūn (Humāyūn-nāmah). Royal Asiatic Society. стр. 260. 
  3. ^ Lal, Muni (1980). Akbar. Vikas. стр. 7. ISBN 9780706910766. 
  4. ^ Mukhia 2004, стр. 124.
  5. ^ а б Sharaf Al-Din: "Zafar-nama".
  6. ^ Soucek, Svat (2000). A History of Inner AsiaНеопходна слободна регистрација. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-65704-4. 
  7. ^ Tabakāt Akbarī, a translation from Volume V of The History of India, as Told by Its Own Historians, 1867

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]