Пређи на садржај

Međunarodna astronomska unija

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са International Astronomical Union)
Međunarodna astronomska unija
Logo Međunarodne astronomske unije
Članice Međunarodne astronomske unije
SkraćenicaIAU
OsnivačBenžamen Belo
Datum osnivanja28. jul 1919. god.;
pre 104 godine
 (1919-07-28)
SedištePariz,
 Francuska
Članovi85 država[1] i 12.131 pojedinac
PredsednikDebra Meloy Elmegreen
Generalni sekretarJosé Miguel Rodríguez Espinosa
Veb-sajtwww.iau.org

Međunarodna astronomska unijaMAU (engl. International Astronomical Union — IAU, fr. Union astronomique internationale — UAI) je organizacija koja ujedinjuje nacionalne astronomske organizacije iz svih delova sveta. MAU je u svetskoj naučnoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tela i pojava.

U radne grupe spada, između ostalih, i Radna grupa za imenovanje u planetarnom sistemu (engl. Working Group for Planetary System Nomenclature — WGPSN), koja je odgovorna za imenovanje asteroida i planeta.

MAU je odgovorna i za izdavanje Astronomskih telegrama, iako ih ona sama ne vodi. Minor Planet Center (MPC), središte za sva neplanetna i nesatelitska tela u Sunčevom sistemu, takođe deluje pod okriljem MAU-a.

MAU je osnovana 1919, spajanjem različitih međunarodnih projekata, među kojima su „Nebeska karta“ (fr. Carte du Ciel), „Sunčeva unija“ (engl. Solar Union) i Međunarodni biro za vreme (fr. Bureau International de l'Heure). Prvi predsednik je bio Benžamen Belo.

MAU danas povezuje 12.664 pojedinačnih članova — profesionalnih astronoma, uglavnom doktora nauka, te 79 nacionalnih organizacija koje sarađuju s MAU-om. Među njima je i Društvo astronoma Srbije.

Aktuelni predsednik je Ewine Dishoeck iz Holandije.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ www.iau.org/membership Pristupljeno 25.12.2022.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]