Internacionalni hemijski identifikator

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са International Chemical Identifier)

Internacionalni hemijski identifikator (InChI) je tekstualni identifikator hemijskih supstanci. On je dizajniran da bude standard kodiranja molekulske informacije koji je jednostavan za čitanje, i istovremeno prikladan za pretragu informacija u bazama podataka. Razvile su ga je organizacije IUPAC (engl. International Union of Pure and Applied Chemistry) i NIST (engl. National Institute of Standards and Technology) u toku 2000-2005. Format i algoritmi su nezaštićeni, i implementirani su u računarskim programima koji su slobodno dostupni pod LGPL licencom otvorenog koda. Termin InChI je trgovinska oznaka IUPAC organizacije.[1]

Pregled[уреди | уреди извор]

Ovi identifikatori opisuju hemijske supstance u vidu informacionih slojeva — atomi i hemijske veze, tautomerska informacija, izotopska informacija, stereo-hemija, jonizacija. Svi slojevi nisu uvek neophodni, na primer, tautomerski sloj se može izostaviti kad ta je vrsta informacije nevažna.

InChI identifikatori se razlikuje od CAS brojeva u tri pogleda:

  • oni su nezaštićeni,
  • oni se mogu formirati na bazi hemijske strukture,
  • najveći deo InChI identifikatora se može čitati (uz malo prakse).

InChI identifikatori se mogu smatrati generalnom I veoma formalnom verzijom IUPAC imena. Oni mogu sadržati veći informacioni sadržaj nego jednostavnija SMILES notacija. Poput kanoničkih SMILES oni su jedinstveni nizovi znakova, i prikladni su za upotrebu u bazama podataka. 3D koordinate atoma nisu deo InChI formata.

InChI algoritam pretvara strukturnu informaciju u jedinstveni InChI identifikator u tri stepena: normalizacija (odstranjivanje nepotrebnih podataka), kanonizacija (stvaranje jedinstvene numeričke etikete atoma), i formiranje niza znakova.

InChIKey je kaširani InChI identifikator sa fiksnom dužinom od 25 znakova. InChIKey specifikacija je objavljena u Septembru 2007. godine da bi se omogućila Veb pretraživanja hemijskih jedinjenja, pošto je to bilo problematično koristeći InChI.[2]

Primeri[уреди | уреди извор]

CH3CH2OH
etanol
InChI=1/C2H6O/c1-2-3/h3H,2H2,1H3

L-askorbinska kiselina
InChI=1/C6H8O6/c7-1-2(8)5-3(9)4(10)6(11)12-5/h2,5,7-10H,1H2/t2-,5+/m0/s1

Vidi još[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

  1. ^ McNaught, Alan (2006). „The IUPAC International Chemical Identifier:InChl”. Chemistry International. 28 (6). IUPAC. 
  2. ^ „The IUPAC International Chemical Identifier (InChI)”. IUPAC. 5. 9. 2007. Архивирано из оригинала 30. 10. 2007. г. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Dokumentacija i prezentacije[уреди | уреди извор]

Softver i usluge[уреди | уреди извор]