Интернет експлорер

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Internet Explorer)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Интернет експлорер
енгл. Internet Explorer
Internet Explorer 10+11 logo.svg
Интернет експлорер 9 на Виндоус 7
Интернет експлорер 9 на Виндоус 7
Програмер(и)Мајкрософт
Стабилно издање
Прелиминарно издање
Написан уC++
Оперативни системВиндоус 7
Виндоус виста
ТипБраузер
Веб-сајтлинк

Интернет експлорер (енгл. Internet Explorer) је прегледач, настао 1995. године у корпорацији Мајкрософт. Прво појављивање му је било у пакету са оперативним системом Виндоус 95. Након свог првог појављивања, изашле су и верзије за оперативне системе Мек OS X јуникс, мада је опстала само верзија за Виндоус. До 1999. године је био најраспрострањенији и најкоришћенији прегледач. У 2006. години је имао преко 900 милиона корисника широм света. Верзија 7 је првобитно прављена за оперативни систем Виндоус виста, мада се може користити и на верзији Виндоус XP уз инсталирани сервисни додатак 2.

Паралелно са развитком Интернет експлорера, развијали су се и други слични прегледачи, од којих су неки постали временом прави конкуренти Интернет експлореру.

Више пута се говорило о стабилности и поузданости Интернет експлорера. Откако је верзија 6 изашла 2001. године, Мајкрософт није избацио ниједну закрпу нити додатак за њега. Разни рачунарски стручњаци су говорили да је Интернет експлорер пун сигурносних пропуста и да омогућава лак пролаз разним штеточинама са Интернета. Док је Мајкрософт 5 година паузирао по овом питању, Мозила и други су развијали своје прегледаче и по питању безбедности су сада далеко испред Интернет експлорера. Мада, на свету има много корисника рачунара који не знају много о овим стварима, а Интернет експлорер долази са било којом верзијом Виндоуса почев од верзије Виндоус 98, па због тога и даље има много корисника овог прегледача.

Верзија 9 је значајно унапређена по изгледу и безбедности, а велики проблем у то време је био то што само подржава Виндоус Висту и Виндоус 7.

Тренутна верзија 11 је значајно унапређена по изгледу и безбедности.

До сада је изашло укупно 11 верзија Интернет експлорера.

Мајкрософт Edge[уреди]

Интернет Експлорер се полако замењује Мајкрософтовим новим прегледачем, који за сада само подржава Виндоус 10.

Спољашње везе[уреди]