Ironman triatlon

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ironman triatlon je dobio naziv od engleskih reči "iron" što znači čelik i "man" što znači čovjek; u slobodnom prevodu "čelični čovjek" aludira na snagu i izdržljivost koju mora da ima takmičar u ovom sportu. Ironman je ultra-triatlon tj. takmičenje koje se sastoji od 3.800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,195 km trčanja.

Istorija[уреди]

Prvi ultra-triatlon je nastao kao rezultat rasprave trojice prijatelja (vojnik John Dunbar, marinac John Collins i trener Gordon Haller) oko toga ko je najspremniji sportista kad se uporede tri pobednika različitih takmičenja koja su se tih godina održavala na Havajima: 'The Waikiki Rough Water Swim' (3.800 m plivanja), 'Oahu Bicycle Race' (180 km vožnje bicikla) i 'Honolulu Marathon' (maraton tj. 42,195 m). Trka koja je kombinovala sva tri izazova je održana 18. februara 1978. godine na ostrvu Oahu, i prvi pobednik je bio upravo Gordon Haller. Kasnije je trka premeštena u Konu. Iako se danas održava veliki broj triatlonskih takmičenja, triatlon u Koni se smatra originalnim 'Ironman' takmičenjem.

Kasnije je osnovano World Triathlon Corporation (WTC) preduzeće koje je postalo vlasnik brenda Ironman. WTC licencira brend Ironman kvalifikacionim takmičenjima širom sveta i organizuje Ironman Svetsko Prvenstvo u Koni. Ostali triatloni, makar bili iste dužine, ako nisu otkupili Ironman licencu od WTC-a ne mogu da se nazovu Ironman.

Od skoro postoje dve vrste Ironman takmičenja koje licencira WTC:

  • Ironman 140.6 je standardni i originalni Ironman od 3.800 m plivanja, 180 km bicikla i 42,195 m trčanja.
  • Ironman 70.3 ili polu-Ironman se sastoji od taćno pola dužine originalnih Ironman distanci: 1.900 m plivanja, 90 km bicikla i 21,098 m trčanja.

Ironman 140.6 Svetsko Prvenstvo se i dalje održava u mestu Kona, Havaji, USA, dok se Ironman 70.3 Svetsko Prvenstvo održava u mestu Clearwater, Florida, USA.

Lista Ironman 140.6 trka[уреди]

Lista Ironman 70.3 trka[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]