Islamski pedagoški fakultet u Zenici

С Википедије, слободне енциклопедије

Islamski pedagoški fakultet u Zenici je visokoškolska ustanova koja djeluje u sastavu Univerziteta u Zenici. Fakultet je osnovan 28. avgusta 1993.[1] odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, vrhovnog organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.[1] Sjedište fakulteta se nalazi u Zenici. Dekan je prof. dr Halil Mehtić.

Istorija[уреди | уреди извор]

S obzirom na nedostatak kadrova iz oblasti islamske vjeronauke, predškolskog obrazovanja i predmeta blisko povezanih sa proučavanjem islama, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se odlučila na osnivanje visokoškolske ustanove koja će biti sastavni dio Islamske zajednice a obrazovaće kadrove koji će svojim radom unapređivati istu i doprinjeti jačanju vjerskog života u Bosni i Hercegovini. Vodeći se tim ciljevima, Sabor je 28. avgusta 1993. donio odluku o osnivanju Islamske pedagoške akademije. Isti organ Islamske zajednice je 12. oktobra 1993. donio i Odluku o imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Akademije.[1]

Po osnivanju Upravnog odbora Akademije izrađeni su pravni akti Akademije a 3. novembra 1993. godine za vršioca dužnosti prvog dekana Akademije imenovan je prof. Nusret Isanović.

Nastava i odsjeci[уреди | уреди извор]

Studij na fakultetu je usklađen sa bolonjskim principom. Studij na različitim odsjecima se obavlja na I, II i III ciklusu.

Odsjeci[уреди | уреди извор]

Na Islamskom pedagoškom fakultetu uspostavljeni su sljedeći studijski odsjeci:[2]

 1. Odsjek za islamsku vjeronauku
 2. Odsjek za socijalnu pedagogiju
 3. Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje
 4. Odsjek za arapski jezik i književnost

Na prva tri studijska odsjeka, studij se obavlja kroz sva tri ciklusa dok se studij Arapskog jezika i književnosti, koji je najmlađi uspostavljeni odsjek, realizije kroz dodiplomski i master studij tj. na I i II ciklusu studija.

Katedre[уреди | уреди извор]

Među mnogim katedrama Univerziteta u Zenici unutar kojih se realizuje nastavni plan i program, na Islamskom pedagoškom fakultetu postoje i četiri matične katedre a to su:[3]

 1. Katedra za vjerske znanosti
 2. Katedra za islamsku misao i civilizaciju
 3. Katedra za socijalnu pedagogiju
 4. Katedra za orijentalne jezike i književnost

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б в „Historijat Islamskog pedagoskog fakulteta u Zenici”. www.ipf.unze.ba. Pristupljeno 13. 3. 2018. 
 2. ^ „Dodiplomski studij - odsjeci”. ipf.unze.ba. Pristupljeno 13. 3. 2018. 
 3. ^ „Katedre fakulteta”. www.ipf.unze.ba. Pristupljeno 13. 3. 2018. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]