Археолошки музеј у Истанбулу

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Istanbul Archaeology Museums)
Археолошки музеј у Истанбулу
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Музеј 2013. године
Оснивање13. јун 1891.
ЛокацијаИстанбул
Турска
Врстаархеолошки
Број предметапреко милион предмета
Посетиоци840 606 (2018.)[1]
ДиректорЗејнеп Кизилтан
АдресаOsman Hamdi Bey Yokuşu Sokak, Gülhane

Археолошки музеј у Истанбулу је комплекс од три музеја: у дистрикту Еминону, парку Гуљан и код Палате Топкапи.

Историја[уреди | уреди извор]

У 19. веку уложени су напори за модернизацију Османског царства, јер су многи водећи државници били изложени западњачким идејама кроз образовање и путовања. Предлог да се створи царски музеј настао је због познавања неколико кључних актера отоманске политичке сцене са Лувром у Паризу. Османски султан Абдул Азиз био је импресиониран археолошким музејима у Паризу, Лондону и Бечу који је посетио у лето 1867. године и наредио да се у Истанбулу успостави сличан археолошки музеј.[2][3] Одлука о оснивању царског музеја при Министарству просвете донета је 1869. именовањем новог директора, али идеја о музеју одбачена је његовом оставком и због буџетских ограничења.

Биста Османа Хамдија Беја

Као министар образовања 1872. године, Ахмед Вефик Паша је по други пут основао директорство музеја и ангажовао немачког историчара, археолога, епиграфисту и сликара, др. Филипа Антона Детера. Када је Детер умро 1881. године, сликар и археолог Осман Хамди Беј именован је на ту функцију исте године.

Локалитет музеја припадао је спољним вртовима палате Топкапи. Музеј је основан декретом као Царски музеј 1891. године. Први кустос и оснивач музеја био је Осман Хамди Беј. Пошто је примењен царски декрет о заштити културних добара у Османском царству, многи гувернери из провинција послали су пронађене артефакте у главни град. На тај начин музеј је могао да скупи одличну колекцију. На своју стоту годишњицу 1991. године, музеј је добио награду Европског савета за музеје, посебно за реновирања изведена у ходницима доњег спрата у главној згради и за нове изложбе у осталим зградама.

Изградњу главне зграде започео је Осман Хамди Беи 1881. године, а данашњи новогрчки облик достигао је 1908. Архитекта је био Алекандер Валлаури (који је такође пројектовао хотел Пера Палаце у Истанбулу). Фасада зграде инспирисана је Александром Саркофагом и Саркофагом Жена жалости, оба смештена у музеју. То је једна од истакнутих грађевина изграђена у неокласичном стилу у Истанбулу.

Музеј античког Оријента који спада у Археолошки музеј, основао је Осман Хамдија Беј 1883. за школу ликовне уметности. Затим је реорганизован у музеј, који је отворен 1935. године. Затворен је за посетиоце 1963, а поново је отворен 1974. након рестаураторских радова на унутрашњости.

Киоск музеј основао је Мехмед II Освајач 1472. године. То је једна од најстаријих грађевина у Истанбулу са османском грађанском архитектуром и била је део спољних вртова палаче Топкапи. Коришћен је као царски музеј између 1875. и 1891. године пре него што се збирка преселила у новоизграђену главну зграду. За јавност је отворен 1953. године као музеј турске и исламске уметности, а касније је уклопљен у Истанбулски археолошки музеј.

Радно време[уреди | уреди извор]

Музеј не ради понедељком док осталим данима ради од 9 часова до 19.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Müze İstatistikleri”. kvmgm.ktb.gov.tr. Приступљено 20. 5. 2020. 
  2. ^ „Turkish News - Latest News from Turkey”. Hürriyet Daily News (на језику: енглески). Приступљено 20. 5. 2020. 
  3. ^ „Sultan Abdülaziz - Avrupa Seyahati/Tarih/milliyet blog”. blog.milliyet.com.tr. Приступљено 20. 5. 2020. 
  4. ^ „Müze Kart resmi sayfası”. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (на језику: турски). Приступљено 20. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]