Izbacivanje sperme u snu

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Izbacivanje sperme u snu

Izbacivanje sperme u snu ili polucija (lat. pollutio) je nevoljno, često erotskim snovima izazvano lučenje sperme kod muškarca najčešće tokom spavanja. U širem smislu se pod time podrazumeva i vaginalna lubrikacija kod žena. Za oba fenomena se koriste izrazi „noćna emisija” ili izraz „mokri snovi”.[1]

Polucija je karakteristična za pubertet, mada se može povremeno javljati i u adolescenciji i kasnijim životnim periodima. Većina mladića svoju prvu ejakulaciju doživi samozadovoljavanjem, a tek 13% ima je nehotice. Izbacivanje sperme u snu događa se većini mladića, bez obzira je li im to prva ejakulacija ili ne. Istraživanja su pokazala da „mokre snove” ima preko 80% mladića.

Kod odraslih muškaraca polucija se može javiti u stanjima tokom kojih su izloženi dugotrajnom suzdržavanju od snošaja; ili je znak neurotičnoga reagovanja, ili neke bolesti (npr. šećerne bolesti), kada se može javiti i više puta tokom noći.[2]

Nazivi[уреди]

Izbacivanje sperme u snu — noćna ejakulacija — polucija (lat. pollutio) — „noćna emisija” — „mokri snovi”

Istorija[уреди]

U 18. i 19. veku česti izbacivanje sperme u snu smatrali su bolešću, pa su kao bolest lečeni npr. kastracijom. Ovakva i slična gledanja na poluciju, kroz istoriju su, kod nedovoljno obrazovanih osoba, pomalo postali tabu tema među populacijom kojoj se to najčešće događaalo.

Po islamskim običajima, izbacivanje sperme u snu ukazuje na to da je muškarac, tim činom postaje odgovorna i polno zrela osoba, jer po prvi put izbacuje seme.

„Mokre snove” slično izbacivanju sperme kod muškaraca imaju i devojke, ali ipak ređe nego muškarci. prema istraživanjima oko 37% devojaka u životu je imala „mokre snove”.

Osnovna razmatranja[уреди]

Prve polucije se javljaju na kraju puberteta, i obično su znak početka polniih funkcija kod dečaka, kada pod uticajem polnog sazrevanja (i dejstva hormona) nastaje stvaranje muških polnih ćelija — spermatozoida.

Prva izbacivanja sperme u snu su refleksne prirode, i nastaju nesvesno i iznenada u toku noći, pa dečak tek ujutru zapazi na pižami sluzave tragove posebnog mirisa.

Učestalost polucija zavisi od emotivnog stanja mladića i društva u kome se kreće. Kako nastaju u nejednakim vremenskim razmacima, teško je prihvatljivo mišljenje da je to fiziološki proces pražnjenja semenika, jer se seme stvara neprekidno, a polucija dešava u nepravilnim intervalima.[3]

Polucije su prirodan, normalan procees u doživljavanju seksualnog nagona kod mladića. Njihova učestalost, koja možer biti više noći uzastopno, kao i u toku jedne noći više puta, nije fizički štetna po zdravlje.

Učestalije javljanje polucije ukazuju na polnu preokupaciju dečaka ili mladića, koji je isuviše okupiran polniim probiemima, ili literaturom i drugimm sadržajima i situacijama, koja obrađuju polni život (časopisi ili pornografske slike, kao i starije društvo koje raznim pričama „podgreva” maštu mladića), što pojačava polne želje koje i pokreće tu osobu da želje „realizuje” kroz maštu i snove.[4]

Erotski sadržaji svojim dejstvom mogu biti opterećujuće stanjeza mladića, što povećava njegovu emotivnu napetost — u kojoj se on „bori” između želja i vaspitanja, „u strahu da svi znaju za njegove probleme, pa zato izbegava društvo”.

Kod fiziološki zdravih osoba polucija nema uticaja na polnu moć i seksualno zdravlje, mada, u izvesnim okolnostima one mogu da deluju i negativno, npr ako odrasla osoba nastoje da zaplaše mladiića raznim pričama o štetnosti polucija, zbog bespotrebnog prosipanje semena što može izazvati sušenje kičme ili, deluju iscrpljujuće polnu moć, itd. Ove priče mogu izazivati psihički nemir i anksioznost kod adolesoenata, naročito onih koji nisu pravilno upoznati sa razvojem polnih organa i njihovih funkcija.

Strah od polucija i njihovih posledica koje se navodno negativno odražavaju na polnu moć, kod emotivno nestabilnih osoba mogu izazvati psihički uslovljenu impotenciju.

Odrasll muškaraci koji dimaju redovne seksualne odnose skoro da nemaju polucija, jer se polni nagon zadovoljava kroz zdrav i normalan polni život Ali, ako odrasli nemaju mogućnost za normalno zadovoljenje polnog nagona kroz polne odnose (zatvor, zarobljeništvo itd.), onda se i kod njih javljaju polucije koje su praćene erotskim snovima, što znači da se po motivima ne razlikuju od polucija kod mladića, jer i oni ne mogu na prirodan način, i u određenim intervalima, da zadovolje polni nagon u heteroseksuialnim odnosima.

Klinička slika[уреди]

Polucija sa kao i pri polnom aktu, karakteriše izbacivanje semena — sperme, mlečnobela tečnost, sluzava i lepljive, koja ima poseban miris, a nastaje od sekreta prostate i drugih žlezda, kao i spermatozoida.

Količina semene tečnosti kod polucije je nešto manja, jer nastaje bez psihičkih priprema, i to na račun sekreta prostate (kestenjače), za razliku od ejakulacija (izbacivanje semena), u toku seksualnog odnosa koji pojačava lučenje polnih žlezda.

Prevencija[уреди]

Najbolji način za pravilan psihoseksualni razvoj, afirmaciju ličnosti i doživljavanje polnog nagona je bavljanje sportom koji omogućuje fizičko angažovanje i emotivno doživljavanje zadovoljstva. Naime tada muškarac svoju snagu koristi za aktivan odmor.

Dolaze u obzir i druge društvene aktivnosti, koje doprinose boljem socijalnom razvoju ličnosti, i koje pružaju takvoj osobi veću sigurnost u društvu, što je dobra osnova za lakše ostvarivanje kontakta sa suprotnim polom.

Izvori[уреди]

  1. ^ Kinsey, Alfred C.; Wardell B. Pomeroy; Clyde E. Martin (1948). Sexual Behavior in the Human Male. Philadelphia: W. B. Saunders Co.
  2. ^ Erwin-Josef Speckmann: Physiologie. 5. Auflage, Elsevier, München 2008; Urban & Fischer, Jena 2008, ISBN 978-3-437-41318-6.
  3. ^ For a discussion of lulling vs. orgasmic rhythms, see Greenacre (1954/1971:p51-4).
  4. ^ R. J. Levin: Masturbation and nocturnal emissions-possible mechanisms for minimising teratozoospermie and hyperpermie in man. In: Med Hypoth. 1975, Bd. 1, Nr. 3, S. 130–131.

Spoljašnje veze[уреди]

Star of life.svgMolimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje
u vezi sa temama iz oblasti medicine (zdravlja).