Jakob Nilsen

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Jakob Nilsen
Jakob Nielsen 1.jpg
Jakob Nilsen
Пуно имеJakob Nilsen
Датум рођења(1957-10-05)5. октобар 1957.(61 год.)
Место рођењаKopenhagen
 Danska
Веб-сајтwww.nngroup.com

Jakob Nilsen (dan. Jakob Nielsen; rođen je 1957. godine u Danskoj.) stručnjak je za korišćenje web dizajna i ima doktorat iz oblasti interakcija čoveka i računara, koji je stekao na Tehničkom univerzitetu u Danskoj, u Kopenhagenu. Jakob Nilsen je korisnički zaštitnik i direktor Nilsen Norman grupe (eng. Nielsen Norman Group) koju je osnovao zajedno sa Donald A. Normanom (bivšim zamenikom direktora istraživanja u kompaniji Apple). Nilsen je započeo pokret za "jeftino korisničko inžinjerstvo" za brz i jeftin napredak korisničkog interfejsa i takođe je izumeo nekoliko korisničkih metoda, uključujući i heuristično procenjivanje. On je vlasnik 79 patenta u Ujedinjenim Nacijama, uglavnom za ideje da učini internet lakšim za korišćenje. Nilsen takođe poseduje svoj sopstveni sajt, useit.com[1], portal sa korisnim informacijama o tehnologiji i takođe je jedan od najimpresivnijih sajtova na internetu. Nilsena su često nazivali "Najpametnijom osobom na web-u", zbog njegovog zalaganja za web dizajn i korisništvo. Kako internet nastavlja da raste, Jakob Nilsen će ostati ključna figura i zalagač kada je u pitanju dobar web dizajn.[2]

"Dizajneri nisu korisnici, Korisnici nisu dizajneri." – Jakob Neilsen[3]

Karijera[уреди]

Jakob Nilsen poseduje doktorat iz oblasti interakcije čovek-računar sa tehničkog univerziteta Danske u Kopenhagenu.

Od 1994. do 1998. radio je za Sun Microsystems kao odlikovani inženjer. Bio je zadužen da napravi softver za teške uslove rada preduzeća, koji bi bio lak za korišćenje, pošto su "velike" aplikacije bile njegovi najčešći projekti u telefonskoj kompaniji i IBM-u. Ali srećom u opisu radnog mesta odlikovanog inžinjera stoji "ti bi trebalo da si najbolji svetski ekspert u svojoj oblasti, zato sam prokljuvi šta bi bilo najbolje da radiš za kompaniju". Stoga, Nilsen je proveo najviše svog vremena u Sun-u definišući razvoj polja web korišćenja. On je bio korisnički lider za nekoliko dizajna Sun-ovih web sajtova i Intraneta (SunWeb), uključujući originalni SunWeb dizajn 1994. godine.

Nilsenova ranija zalaganja bili su u Bellcore-u (Bell Communications Research, Morristown, NJ), IBM-ov institut za korisnički interfejs u T.J. Watson Resarch centru (Yorktown Heights, NY), u Tehničkom Univerzitetu u Danskoj (Kobenhavn), i u Aarhus University (Århus, Denmark).

Članstva uredničkog odbora stručnih časopisa: Behaviour & Information Technology, Foundations and Trends in Human-Computer Interaction, Interacting with Computers, Journal of Usability Studies (JUS), International Journal of Human-Computer Interaction, The New Review of Hypermedia and Multimedia.

U junu 2000. godine Jakob Nilsen je primljen u Skandinavski interaktivni "Hol Poznatih". Dok je u aprilu 2006. godine bio primljen u ACM za interakciju čovek-računar akademiju. On je bio dobitnik nagrade za životno dostignuće u praksi interakcije čovek-računar[4] od SIGCHI, premierno profesionalno udruženje u oblasti IČR-a.

Nielsen Norman Group NN/g[уреди]

Nieslen Norman Group su osnovali poznati autoriteti iz oblasti dizajna i upotrebljivosti, Jakob Neilsen i Don Norman. Cilj NN/g-a je bio i još uvek jeste da sprovodi istraživanja korisničkih sposobnosti visokog kvaliteta i da daju preporuke za interfejs dizajna na zasnovanim empirijskim dokazima. U 2000. godini, Brus "Tog" Tognacini (eng.Bruce "Tog" Tognazzini), koji je radio sa Normanom u Apple-u i sa Nilsenom u Sun-u, se pridružio NN grupi kao jedan od direktora. Tog ima dosta iskustva u ovoj oblasti, s tim da je jedan od prvih dizajnera korisničkog interfejsa u Apple-u, popularni predsednik, i autor nekih od najprodavanijih knjiga.[5]

Svetska Turneja[уреди]

U želji za davanjem klijentima korisne usluge, NN/g je počeo da prezentuje korisničko iskustvo i korisničke seminare. U 2000. I 2001. godini, NN/g je započeo "svetsku turneju korisničkog iskustva", posećujući 11 gradova u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Aziji, Evropi i Australiji. U vremenu kada se internet "groznica" brzo širila, ovi događaji su sprovođeni sa neverovatnim uspehom profesionalaca korisničkog iskustva.

Obuka[уреди]

Uspeh sa svetske turneje podstakao je želju i potrebu za obzirnim, praktičnim savetima o tome kako razviti koristan i upotrebljiv korisnički interfejs. U 2002. godini, ovi događaji su prerasli u serije celodnevnih, intenzivnih obuka koje predaju korisna znanja zasnovana na skorašnjim istraživanjima i principima. Ova grupa trenutno sprovodi oko 40 kurseva kroz njihove "korisničke događaje" koji se održavaju širom sveta svake godine.

Istraživanja[уреди]

U 2001. godini istraživači NN/g-a su započeli sa sprovođenjem nezavisnih korisničkih istraživačkih studija i objavljivanjem izveštaja kako bi pomogli dizajnerima interfejsa, programerima, menadžerima proizvoda i bilo kome, kome su potrebni ovi pronalasci kako bi rukovodio dizajnom i, što je još važnije, da im pomogne da ostvare uspeh u korisničkom dizajnu. Istraživači NN grupe i dalje proučavaju najnovije teme i njihova kolekcija istraživanja sada broji oko 60 objavljivanja na brojne teme, uključujući savete, najbolje prakse, studije događaja i metodologije.

Medijski nadimci[уреди]

 • "Kralj upotrebljivosti" (Internet Magazine)
 • "Guru upotrebljivosti web strana" (The New York Times)
 • "Sledeća najbolja stvar do vemenske mašine" (USA Today)
 • "Najpametnija osoba na web-u" (ZDNet AnchorDesk)
 • "Najveći svetski ekspert u upotrebljivosti web-a" (U.S. News & World Report)
 • "Jedan od top 10 mozgova u malom biznisu" (FORTUNE Small Business)
 • "Najveći svetski ekspert u korisničko-prijateljskom dizajnu" (Stuttgarter Zeitung, Germany)
 • "Zna više o tome šta čini da web sajt funkcioniše bolje nego iko drugi na planeti" (Chicago Tribune)
 • "Jedan od vodećih svetskih eksperata o korisnosti web-a" (Buisness Week)
 • "Car web korisnosti" (WebReference.com)
 • "Vladajući guru web korisnosti" (FORTUNE)
 • "Istaknuti guru web upotrebljivosti" (CNN)
 • "Verovatno guru sa najviše znanja o dizajnu i upotrebljivosti na internetu" (Financial Times)
 • "Papa upotrebljivosti" (Wirtschaftswoche Magazine, Germany)
 • "Pionir novih medija" (Newsweek)
 • "Jedan od svetski najuticajnijih dizajnera" (Buisnessweek)

Knjige[уреди]

Evo nekih od njegovih objavljenih knjiga:[6]

Zanimljivosti[уреди]

Neki od izjava i intervijua sa Jakobom Nilsenom su na ovim sajtovima:

Parodije[уреди]

Mnogi sajtovi su se šalili na njegov račun. Evo nekih koji su najzanimljiviji:

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]