Свети Јувеналије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Juvenal of Jerusalem)
Свети Јувеналије Јерусалимски

Свети Јувеналије Јерусалимски (грч. Πατριάρχης Ιουβενάλιοςје био први патријарх Јерусалимске патријаршије, која је пре његовог доласка имала статус архиепископије.

Био је савременик великих светитеља православне цркве: Јевтимија, Теодосија, Герасима, Симеона Столпника...[1] Учествовао је на два васељенска сабора, на трећем у Ефесу и на четвртом у Халкидону, и са великом силом и ревношћу борио се против богохулних јереси, и то у Ефесу против Несторија, који је Богородицу називао Христородицом, и у Халкидону против Евтихија и Диоскора, који су учили, да је у Христу била само једна природа, на име, божанска, без човечанске. После победе православља, на оба ова сабора Јувеналије се вратио на свој престо у Јерусалим. Но иако су јереси биле осуђене, јеретици су и даље деловали. Сплетком и насиљем некога Теодосија, пријатеља Диоскорова, Јувеналије је отеран с престола, и Теодосије се спрогласио за јерусалимског патријарха.

Након повратка на патријаршијски трон Јувеналије је 38 година био на челу Јерусалимске цркве.

У време св. Јувеналија утврђено је празновање Божића 25. децембра.

Умро је 458. године.[2]

Православна црква прославља светог Јувеналија 2. јула по јулијанском календару.

Напомене[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Речи, Живе (2020-07-16). „Свети Јувеналије, патријарх јерусалимски”. Живе Речи (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24. 
  2. ^ „Свети Јувеналије, патријарх јерусалимски”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2023-02-05.