Katarina Tomašević

С Википедије, слободне енциклопедије
Katarina Tomašević
Породица
РодитељиСтефан Томаш
Катарина Косача Котроманић

Katarina Tomašević Kotromanić (oko 1456. ili 1459. — krajem 1464. ili nakon 1474) je bila ćerka kralja Stefana Tomaša Kotromanića i kraljice Katarine Kosače. Imala je starijeg polubrata, Stefana, sina njenog oca i krstjanke Vojače, te starijeg brata Žigmunda. Njeno muslimansko ime je bilo Tarihi Hanuma.

Djetinjstvo[уреди | уреди извор]

Istoričari se ne slažu oko godine njenog rođenja. Jedni tvrde da je u trenutku pada Bosne imala devet godina,[1] što bi značilo da je rođena oko 1456. godine, a drugi da je imala tri godine, to bi bilo da je rođena 1459. godine.[2]

Katarinin otac je umro 10. jula 1461. godine, te bosanska krunu naslijeđuje njen stariji polubrat. Katarina je sa majkom i bratom nastavila živjeti na dvoru svoga brata i njegove žene, kraljice Jelene.

Mnogi izvori govore da je Katarinin polubrat Stefan Tomašević bio ogroman i da je mnogo pio.

Pad Bosne[уреди | уреди извор]

Osmanske osvajačke sile su nadirale s istoka i kralj Stefan, Katarinin polubrat, je okončao svoj život braneći svoj tron. Žigmund i Katarina su bili poslani u Istanbul, gdje su prešli na islam.

Turbe u Skopju[уреди | уреди извор]

Obnovljeno turbe Katerine u park-šumi Gazi Baba, Skoplje

Prema legendi, sahranjena je u Skopju, gdje joj je Isa-beg Isaković kasnije podigao turbe. Turbe se navodno nalazilo na brežuljku Urjan Babi, u mezarju pored puta zvanog Hadžilar Jolu, a pokopana je bila izvjesna Kral K'zi, odnosno bosanska princeza. Ukoliko je ova teorija tačna, može se pretpostaviti da je živjela i umrla u Skopju. O njoj se brinuo Isa-beg Isaković, kojem je bila data na čuvanje.

Smrt[уреди | уреди извор]

Istoričari se ne slažu oko datuma smrti ove bosanske i srpske princeze. Postoje dvije teorije o Katarininoj smrti:

  • jedna teorija govori o smrti princeze na putu prema Skoplju krajem 1464. godine
  • druga teorija govori o Katarininoj smrti nakon 1474. godine, jer je posljedni put pomenuta 1474. godine.

Svi se slažu da je Katarina umrla mlada.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Franjo Šanjek: Fenomen "krstjani" u srednjovjekovnoj Bosni i Humu: sbornik radova, Institut za istoriju, 2005.
  2. ^ Franz Babinger, William C. Hickman, Ralph Manheim, Mehmed the Conqueror and His Time, Princeton University Press, 1992.

Literatura[уреди | уреди извор]