Kes van Dongen

С Википедије, слободне енциклопедије
Kes van Dongen
Kes van Dongen 1923. године
Пуно имеCornelius Theodoriks Maria van Dongen
Датум рођења(1877-01-26)26. јануар 1877.
Место рођењаРотердам
Датум смрти28. мај 1968.(1968-05-28) (91 год.)
Место смртиМонте Карло

Kes van Dongen (Cornelius Theodoriks Maria van Dongen; 26. januar 1877, Delfshafen u predgrađu Roterdama28. maj 1968, Monte Karlо) bio je holandski slikar, grafičar i vajar koji je uglavnom živeo u Francuskoj i spadao je u foviste.

Kratka biografija i delo[уреди | уреди извор]

Kes van Dongen, Slika u predgrađu Roterdama u Delfshafen-u

Od impresionizma je dospeo pojednostavljivanjem i rafinovanjem formi koje su uspele, skupa sa dopadljivim koloritom, da od njega naprave obljubljenog konvencionalnog slikara pariskog pomodnog sveta.Poznat je jednostavno kao van Dongen i prvenstveno kao slikar sa smislom za portretiranje.

Rođen je u Delfshafenu u predgrađu Roterdama 1877. godine. 1892. godine sa svojih 16 godina on je pohađao studije Kraljevske akademije za lepe umetnosti u Roterdamu. Van Dongen je došao u Pariz 1897. godine ostao tu nekoliko meseci i zatim se tu i nastanio i radio za različite satirične časopise kao L' Assette au beure. 1908. godine izlagao je u Saloni nezavisnih a 1908. godine postaje član umetničke avangardne grupe Most u Drezdenu u Nemačkoj koja je obeležila savremeno slikarstvo.

Van Dongenov motiv bile su žene, igračice, modeli iz Pariskog pomodnog sveta u kome se on kretao i bio je u tim krugovima poznat. Karakteristike njegovih dela su bile poklanjanje pažnje na perspektivu, pojednostavljavanje formi, dobro baratanje četkicom, upotreba živih boja koje su karakteristične za fovizam. Bio je poznat po slikanje portreta žena, po senzualnim aktovima u živim kontrastnim komplementarno odabranim bojama za svoje kompozicije. 1958. godine je napravio i portret Brižite Bardo.

Umro je kod kuće u Monte Karlu 1968. godine.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]