Kodovi za identifikaciju plastičnih masa

С Википедије, слободне енциклопедије
Razvrstana kućna plastika spremna za prevoz na preradu.
Polipropilenski poklopac Tik Tak kutijice, sa "žabicom" i brojem za identifikaciju plastike ispod klapne.

SPI broj za identifikaciju je skup simbola koji se ispisuju na plastici kako bi identifikovali tip polimera od kod je ta plastika sačinjena. Kod je razvilo "Udruženje plastične industrije (Society of the Plastics Industry (SPI))" 1988-e i danas se koristi svuda u svetu. Glavni razlog za ovakvo označavanje je da se omogući lako razdvajanje različitih tipova plastike za reciklažu. Razdvajanje mora da bude efikasno pošto se različiti tipovi plastike moraju reciklirati zasebno. Dovoljan je jedan predmet od pogrešne plastike u mešavini, da uništi celu šaržu.

Simboli koji se koriste u kodu, sastoje se od strelica koje pokazuju kružno, u smeru kazaljke na satu, formirajući trougao u kome se nalazi broj, a često i od skraćenice koja predstavlja tip plastike ispod trougla. Ukoliko je broj izostavljen, simbol je poznat kao "univerzalni simbol reciklaže" i ukazuje na generičke materijale koji se mogu reciklirati. U tom slučaju, koriste se drugačije tekstualne ili simbolične oznake za različite materijale. Materijali koji su već reciklirani, nose prefiks "R" (npr, PETE flaša od recikliranog materijala bi bila označena sa RPETE i istim brojem).

Ovaj kod ne ukazuje na to koliko je teško reciklirati dati predmet, niti koliko puta je plastika već bila reciklirana. Predstavlja naprosto nasumično izabran broj za koji je usaglašeno da nema nikakvo drugo značenje osim koji polimer je korišćen u proizvodnji date plastike zarad olakšane buduće reciklaže.

Unikod standard uključuje i SPI kodove, i to između U+2673 i U+2679 u okviru bloka "razni simboli". Simbol generičkog materijala koji se može reciklirati je U+267A.

Tabela kalafonijum kodova[уреди | уреди извор]

Izvori:[1][2]

Reciklažni broj Slika Unikod Alternativna slika Simbol Skraćenica Naziv polimera Upotreba Reciklaža
1 ♳ U+2673
1-PETE
PETE ili PET Polietilen tereftalat Poliesterska vlakna (Polarna čipka), termoformirane ploče, kaiševi, boce za sokove, cegeri, nameštaj, tepisi, paneli. Reciklira se u skoro svim standardnim projektima.
2 ♴ U+2674
♴
HDPE Polietilen velike gustine Flaše, kese, boce za mleko, kante za smeće, kočnice za kola, baštenska oprema. Reciklira se u skoro svim standardnim projektima mada neki prihvataju samo ona pakovanja sa "vratom".
3 ♵ U+2675
PVC
PVC ili V Polivinil hlorid Cevi, ograde, zavese za tuširanje, poljske stolice, boce koje nisu za hranu i dečije igračke. Retko se reciklira.
4 ♶ U+2676
♶
LDPE Polietilen niske gustine Plastične kese, prstenovi 6-pack-a, razne kutije, flaše sa raspršivačem,boce za sapun, cevi i razna kalupna laboratorijska oprema LDPE se ne reciklira često kroz standardni program, mada je neka postrojenja prihvataju. U svetu se plastične kese mogu vratiti u prodavnice za reciklažu.
5 ♷ U+2677
♷
PP Polipropilen Auto delovi, industrjska vlakna, kutije za hranu i posuđe Neki standardni programi je recikliraju.
6 ♸ U+2678
♸
PS Polistiren Radni pribor, poslužavnici, plastičan kuhinjski pribor, igračke, video kasete i kutije, i proizvodi od ekspandiranog polistirena (npr, Stiropena) Neki standardni programi je recikliraju.
7 ♹ U+2679
♹
OSTALO ili O Ostala plastika, npr metakrilat, najlon, polikarbonat, i polilaktozna kiselina (bioplastika), i višeslojna kombinacija različitih plastika Flaše, farovi, i sigurnosna stakla. Uobičajeno je da se plastike sa oznakom 7 ne recikliraju.

Dostupnost postrojenja za reciklažu[уреди | уреди извор]

U opštem slučaju, postrojenja za preradu plastike su ograničena samo na PETE i HDPE, mada u poslednje vreme mnoga teže da prošire delatnost i na ostale tipove plastike. Tako na primer Los Anđeles reciklira sve čiste plastike od 1 do 7.[3] U Srbiji se recikliraju plastike sa oznakama: 1; 2; 4; i 5, kao i plastične kese i folije.[4]

Mogući budući kodovi[уреди | уреди извор]

Године 2007,e, Kalifornijski senat je predložio uvođenje koda "0" za biorazgradivu i kompostabilnu polilacetatnu kiselinu.[5] Ipak, ovaj predlog je bio povučen pre nego što je izglasan.[6][7]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Plastic Packaging Resins” (PDF). American Chemistry Council. Архивирано из оригинала (PDF) 21. 07. 2011. г. Приступљено 22. 08. 2011. 
  2. ^ „What Do Recycling Symbols on Plastics Mean?”. Good Housekeeping. Приступљено 17. 01. 2014. 
  3. ^ "What is Recyclable" Архивирано на сајту Wayback Machine (27. децембар 2012) from the City of Los Angeles Bureau of Sanitation website.
  4. ^ "Reciklaža plastike u Srbiji" Sajt Reciklaža plastike i PET ambalaže, Srbija
  5. ^ http://www.leginfo.ca.gov/cgi-bin/postquery?bill_number=sb_898&sess=CUR&house=B&author=simitian Full text and version history of California State Senate Bill 898
  6. ^ http://www.cawrecycles.org/issues/current_legislation/sb898_07 Архивирано на сајту Wayback Machine (12. мај 2008) Bill summary from Californians Against Waste, an environmental group
  7. ^ SB 898 Senate Bill – AMENDED

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]