Komitet za suvozemni transport ECE

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Komitet za suvozemni transport
Emblem of the United Nations.svg
Amblem UN
Skraćenica WP.29
Tip radnička partija
Pravni status aktivan
Rukovodioci Boris Kisulenko,
 Rusija
(2004 - danas)
Matična organizacija UNECE komitet za unutrašnji transport
Veb-sajt UNECE Transport-WP29

Komitet za suvozemni transport je komitet u okviru Sektora saobraćaja (engl. Transport division) Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu. Njegov rad se odvija kroz podkomitete u okviru kojih je formiran veći broj radnih grupa. Najvažniji rezultat dugogodišnjeg rada ovoga sektora je čak 55 međunarodnih sporazuma i konvencija koje obezbeđuju zakonski i tehnički okvir za razvoj drumskog, železničkog, unutrašnjeg vodnog i kombinovanog transporta u regionu. Ovi međunarodni sporazumi, od kojih se mnogi primenjuju i u zemljama koje nisu članice ECE, odnose se na različitu problematiku saobraćaja za koju su odgovorne Vlade zemalja članica i koja ima značajan uticaj na međunarodni transport. Ovo uključuje koherentnu međunarodnu infrastrukturnu mrežu, ujednačene i pojednostavljene procedure prelaska granica i ujednačena pravila i propise koji imaju za cilj obezbeđenje visokog nivoa efikasnosti, sigurnosti i zaštite životne sredine u okviru saobraćajne delatnosti. Pomenuti sporazumi i konvencije, koje se stalno ažuriraju, pravno povezuju zemlje potpisnice u oblasti saobraćaja. Prema problematici na koju se odnose, ovi sporazumi i konvencije mogu se podeliti u sedam grupa i to su:

  • saobraćajna infrastruktura,
  • drumski saobraćaj i saobraćajni znakovi i signalizacija,
  • drumska vozila,
  • ostali zakonski instrumenti koji se odnose na drumski saobraćaj (radni uslovi, takse, ekonomski propisi, privatna svojina),
  • olakšice pri prelasku granice,
  • transport opasnih materija i
  • transport kvarljive robe.

Naša zemlja je, osim u periodu ekonomskih i političkih sankcija, aktivno učestvovala u radu ovog sektora i potpisala je, ratifikovala je i primenljuje veći broj pomenutih sporazuma i konvencija. Jedan od najznačajnijih je i "Sporazum o usvajanju jednoobraznih tehničkih propisa za vozila sa točkovima, opremu i delove koji mogu biti ugrađeni i/ili korišćeni na vozilima sa točkovima i uslovima za uzajamno priznavanje homologacija dodeljenih na osnovu ovih propisa", raniji naziv: "Sporazum o usvajanju jednoobraznih uslova za homologaciju i uzajamno priznavanje homologacije opreme i delova motornih vozila" (sporazum je donet u Ženevi 20.03.1958. godine, a prihvaćen je i ratifikovan od strane tadašnje FNRJ uredbom o ratifikaciji od 15.04.1962. godine). U okviru ovog sporazuma dosada je doneto 113 ECE pravilnika a u pripremi je još nekoliko. Ovom pravilnicima su definisani zahtevi i načini ispitivanja, kako motornih vozila u celini, tako i njihovih delova i opreme, i to u pogledu bezbednosti i ekoloških karakteristika. Na osnovu ovih pravilnika vrši se homologacija motornih vozila i njihovih delova i opreme. Naša zemlja je usvojila i primenjuje 55 ECE pravilnika. Primena usvojenih pravilnika je obavezna i reguliše se odgovarajućim Uredbama, odnosno Naredbama, koje donosi vlada Srbije i koje se objavljuju u službenom glasniku. Za sprovođenje ovih pravilnika nadležan je Savezni zavod za standardizaciju.

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]