Komoda

С Википедије, слободне енциклопедије

Komoda u etno kući "Poganovska šopka" u Poganovu, opština Dimitrovgrad potiče iz dvadesetog veka.
Francuska komoda po Žilu Žuberu, oko 1735. godine, izrađena od hrasta i oraha, furnirana tulipovcem, ebanovinom, božikovinom, drugim drvetom, ukrašena bronzom i imitacijom mermera, u Muzeju lepih umetnosti (Boston, Sjedinjene Države)
Britanska komoda od oko 1772. godine, marketarija od različitog drveta, nosači od bronzane sa ukrasima, sveukupno: 95,9 × 145,1 × 51,9 cm, u Metropolitanskom muzeju umetnosti (Njujork)

Komoda (франц. commode) onizak ormar sa fijokama u našem narodu se još zvao sanduk koji je bio deo nameštaja skoro svake kuće.[1] Кomodа je bilo koji od mnogih komada nameštaja. Oksfordski engleski rečnik ima više značenja „komoda“. Prva relevantna definicija glasi: „Komad nameštaja sa fiokama i policama; u spavaćoj sobi neka vrsta složenog ormana (kao na francuskom); u salonu velika (i uglavnom staromodna) vrsta šifonjera.” Salon je sam po sebi termin za svečanu prijemnu sobu, a šifonjer je, u tom smislu, mali kredenac koji datira s početka 19. veka.[2]

Drugo potvrđeno značenje je umivaonik, komad nameštaja opremljen umivaonikom, bokalom i držačem peškira, a često i prostorom za odlaganje nokšira iza zatvorenih vrata. Umivaonik u spavaćoj sobi prethodi zatvorenim kupatilima i tekućoj vodi.

U britanskom engleskom, „commode“ je standardni izraz za komodnu stolicu, često na točkovima, koja zatvara nokšir - kakva se koristi u bolnicama i domovima invalida.[3] U Sjedinjenim Državama, „commode“ je kolokvijalni sinonim za toalet sa ispiranjem.[2]

Reč comoda potiče od francuske reči za „zgodan“ ili „pogodan“, što pak dolazi od latinskog prideva commodus, sa sličnim značenjima.

Istorija i tipovi[уреди | уреди извор]

Francuska[уреди | уреди извор]

Ovaj izraz potiče iz rečnika francuskog nameštaja od oko 1700. godine. U to vreme, komoda je označavala kabinet ili orman sa fijokama, dovoljno nisku da je sedela u visini dado šine (à hauteur d'appui). To je bio komad furniranog kutijastog nameštaja mnogo širi nego što je bio visok, podignut na visokim ili niskim nogama.[4]

Komode su pravili ebenisti; francuska reč za „proizvođača kabineta“ izvedena je od ebanovine, crnog tropskog tvrdog drveta, poznatog kao strani luksuz. Prekrasno drvo bilo je upotpunjeno ormoluom (prevlačenje fioka sa pozlaćenom bronzom). Ovaj komad nameštaja imao bi mermernu ploču odgore,[5] odabranu da odgovara mramoru ploče kamina.

Komoda je zauzimala istaknuto mesto u sobi za koju je bila namenjena: stajala je uz stub između prozora,[6] u kom slučaju bi je često nadvisivala staklena ogledala,[7] ili bi par identičnih komoda stajao pored dimnjaka ili zauzimao središte svakog krajnjeg zida.

Bomba komode, sa površinama oblikovanim u tri dimenzije, bile su odlike rokoko stila zvanog „Luj Kvinzi“. Pravolinijske neoklasične, ili „Luj Siz“ komode mogu imati tako duboke fioke ili vrata da su stopala bila u en toupie - u suženom ostruganom obliku dečjeg vrtišta. Rokoko i neoklasične komode mogu imati ormariće koji okružuju glavnu sekciju, u kom slučaju takav komad je bio commode à encoignures;[8] parovi ugaonih kabineta takođe mogu biti dizajnirani da dopunjuju komodu i stoje u bočnim uglovima sobe. Ako je komoda imala otvorene police uz glavni deo, to je bila komoda à l'anglaise; ako nije imao zatvorene fioke, bila je to komoda à vantaux.

Pre sredine osamnaestog veka komoda je postala toliko potreban nameštaj da se mogla izrađivati u menuiserie (stolariji), od masivnog obojenog hrasta, oraha ili voćaka, sa urezanom dekoracijom, tipičnom za francuski provincijski nameštaj.

Engleska[уреди | уреди извор]

Umivaonik sa vrčem (bokalom) i stalkom za peškire, ponekad poznat i kao komoda.

U svetu engleskog govornog područja, reč komoda je sredinom osamnaestog veka ušla u jezik proizvođača kabineta u Londonu, kao naziv za komode sa graciozno zakrivljenim licima fioka, a ponekad i sa oblikovanim bokovima, za koje se smatra da su po „francuskom“ ukusu. Tomas Čipendejl je termin „francuski komodni stolovi“ koristio za opisivanje tih dizajnova u delu The Cabinet-Maker and Upholsterer's Director (1753), a Ins i Majhju su ilustrovali „komodni orman sa fijokama“, ploča xliii, u njihovom Univerzalnom sistemu nameštaja za domaćinstvo, 1759–62. Džon Glog primećuje[9] da je značenje komode prošireno da opisuje bilo koji komad nameštaja sa serpentinskim prednjim delom, kao što je toaletni stočić, ili čak sedište stolice.[10] Glog ističe da se dizajni Tomasa Šerera za dve „komodna ormana za odelo“ ilustrovana u knjizi The Cabinet-Makers' London Book of Prices, 1788, tablica 17, ponavljaju, ali kao „serpentinski šifonjeri“, u delu The Prices of Cabinet Work, 1797 izdanje.

Toalet[уреди | уреди извор]

U britanskom engleskom, „commode“ je standardni izraz za komodnu stolicu, često na točkovima, koja obuhvata nokšir - kakva se koristi u bolnicama i domovima invalida.[3] (Istorijski ekvivalent je zatvorena stolica, otuda poželjena i prestižna pozicija staratelj stolice za dvorjanina bliskog monarhu.) Ovaj komad nameštaja na francuskom je nazvan chaise percée („probušena stolica“); slični predmeti su specifično pravljeni kao pokretni bidei za pranje.

U Sjedinjenim Državama, „commode“ je kolokvijalni sinonim za WC šolju, posebno na jugu.[11]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ Милан Вујаклија, ЛЕКСИКОН СТРАНИХ РЕЧИ И ИЗРАЗА, Просвета, Београд, 1992. Година (ИСБН 86-07-00672-Х), страна 427
 2. ^ а б Robinson, Melia (1. 6. 2017). „I tried the 'Mercedes Benz of toilets' that comes with a remote control and costs $10,200”. Business Insider. Приступљено 23. 11. 2017. „...But Japan's biggest toilet maker has brought these high-tech features and more to its premiere line of commodes. 
 3. ^ а б „Cambridge Dictionaries online, entry for Commode”. Приступљено 20. 1. 2013. 
 4. ^ A commode with a divided drawer above two deep ones was a commode en tombeau— a "monumental commode"— or, in retrospect, a commode à la Régence.
 5. ^ The slab might be veneered with a fine or rare marble, such as a breccia; its edges might be moulded.
 6. ^ Such a piece, when made particularly shallow, not to impede passage along the enfilade that connected rooms might be called a demi-commode (Francis J. B. Watson, Louis XVI Furniture 1973, fig.fig. 27).
 7. ^ "In a room with three windows, for instance, one could place between them a commode with drawers and one with drawers, while still preserving an essential symmetry." (Pierre Verlet, French Furniture and Interior Decoration of the 18th Century, 1967) p. 154)
 8. ^ Francis J. B. Watson, Louis XVI Furniture 1973, illustrates as commodes à encoignures the commode by Gilles Joubert and Roger Vandercruse La Croix, 1769 for Mme Victoire at Compiègne (fig. 23 (Frick Collection, New York); the commode by Joubert for Mme Adelaide at Versailles, 1769 (fig. 24, Getty Museum, Los Angeles); the unusually rich and monumental commode by Jean-Henri Riesener for the king's bedroom at Versailles, 1775 (fig. 32, Musée Condé, Chantilly).
 9. ^ Gloag, A Short Dictionary of Furniture , rev. ed. 1969, s.v. "Commode, "Commode Front".
 10. ^ Richard Magrath, a cabinet-maker and upholsterer in Charleston, South Carolina, advertised for sale in 1771 ""Half a Dozen Caned Chairs, a Couch to match them, with commode fronts, and Pincushion seats." (Noted in Gloag, op. cit, s.v. "Commode Front").
 11. ^ Robinson, Melia (1. 6. 2017). „I tried the 'Mercedes Benz of toilets' that comes with a remote control and costs $10,200”. Business Insider. Приступљено 23. 11. 2017. „...But Japan's biggest toilet maker has brought these high-tech features and more to its premiere line of commodes. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]